Se înmulțesc accidentele cu bicicliști și motocicliști pe drumurile din Suceava. Polițiștii sunt îngrijorați că în multe cazuri sunt implicați minori

În ultimele zile pe raza județului s-au produs mai multe evenimente rutiere cu implicarea bicicliștilor, conducătorilor de mopede sau a motocicliștilor. Din păcate, uneori lipsa de responsabilitate și cultură rutieră, dar și consumul de alcool fac ca circulația cu bicicleta, mopedul sau motocicleta să genereze evenimente rutiere și chiar tragedii.

În ultima perioadă aproape zilnic bicicliștii, conducătorii de mopede și motociclete sunt implicați în accidente rutiere, unele dintre ele cu consecințe din cele mai grave. Îngrijorător este și faptul că în multe dintre aceste evenimente sunt implicați și minori.
Sezonul de vară este caracterizat de creșterea valorilor de temperatură, ceea ce face posibilă deplasarea mult mai frecventă cu bicicleta, motocicleta sau mopedul. În aceste condiții trebuie acordată o atenție sporită acestei categorii de participanți la trafic, iar la rândul lor motocicliștii, mopediștii și bicicliștii trebuie să respecte cu strictețe regulile rutiere.


La 10.06.2023, ora 23.00, un bărbat de 29 ani, a condus motoscuterul pe DC66 din loc. Corocăieşti, jud. Suceava, iar pe fondul consumului de alcool, a intrat în coliziune cu un autoturism care era parcat.
În urma evenimentului a rezultat vătămarea corporală a ușoară a bărbatului de 29 ani.
În urma verificărilor a rezultat faptul că, bărbatul de 29 ani nu posedă permis de conducere, scuterul nu este înmatriculat, iar în urma testării cu aparatul etilometru a rezultat o alcoolemie de 0,95 mg/l alcool pur în aerul expirat.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunile de „vătămare corporală din culpă”, „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, „punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat”, și „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului”.


La 10.06.2023, ora 08.40, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Burdujeni, în timp ce efectuau serviciul de patrulare pe raza cartierului Burdujeni, pe strada Calea Unirii, au oprit pentru control motociclul condus de un bărbat de 74 de ani, din localitatea Mitocu Dragomirnei.
Fiind întrebat dacă posedă permis de conducere, acesta a precizat faptul că nu deține permis de conducere valabil. De asemenea, acesta a fost verificat în bazele de date specifice de unde a rezultat faptul că aceasta are permisul de conducere anulat din anul 2007.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de „conducere fără permis”.


La 10.06.2023, ora 08.49, Poliția orașului Vicovu de Sus a fost sesizată prin SNUAU 112 despre faptul că un bărbat a cazut de pe un moped în curte și a suferit leziuni..
Din primele verificări efectuate, a rezultat faptul că, la 10.06.2023, în jurul orei 08.40, un bărbat de 67 ani, din oraș Vicovu de Sus, s-a urcat pe un moped iar la un moment, după ce a parcurs aproximativ 5 metri, în interiorul curții, a căzut de pe moped, suferind leziuni.
Cu ocazia verificărilor în baza de date s-a stabilit faptul că bărbatul de 67 ani nu figurează ca fiind posesor de permis de conducere.
S-a întocmit dosar penal privind infracţiunea de „vătămare corporală din culpă”.


La 10.06.2023, ora 21.45, polițiștii din cadrul Secției nr. 3 Poliție Rurală Marginea, au oprit pentru control un moped care nu avea aplicate plăcuțe de înmatriculare și care se deplasa pe DC neclasificat, de pe raza comunei Horodnic de Sus, condus de un băarbt de 31 ani, cu domiciliul în com. Horodnic de Sus, care a precizat faptul că nu este posesor de permis de conducere pentru nicio categorie auto. Ulterior, i s-au solicitat acestuia documentele mopedului condus, acesta declarând faptul că nu posedă niciun document în acest sens. Totodată, au fost efectuate verificări în bazele de date ale Poliției Române, stabilindu-se că bărbatul de 31 ani nu este posesor de permis de conducere, iar mopedul condus nu figurează ca fiind înmatriculat.
Întrucât nu s-a putut stabili capacitatea cilindrică a mopedului, prin ordonanța organului de cercetare penală din cadrul SPR 3 Marginea, s-a dispus ridicarea mopedului, acesta constituind mijloc de probă, până la finalizare cauzei penale.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunile de „conducere unui autovehicul neînmatriculat” și „conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de o persoană ce nu posedă permis de conducere”.


La data de 09.06.2023, în jurul orei 2015, polițiștii echipajul de poliţie rutieră din cadrul Compartimentului Rutier Gura Humorului, în timp ce acționau pentru depistarea conducătorilor auto care nu respectă regimul de viteză pe str. Mănăstirea Humorului au observat că din direcția centrul orașului către com. Mănăstirea Humorului circulă o motocicletă cu viteza de 162 km/h (+112 km/h). S-a procedat la oprirea acesteia, la ghidon fiind identificat un tânăr de 18 ani din or. Siret, jud. Suceava. Acesta a prezentat pentru control permisul de conducere categ. AM, A1, iar cerificatul de înmatriculare declarând că nu-l are asupra sa.
S-a procedat la verificare în bazele de date ale a motocicletei, constatându-se faptul că are o capacitate cilindrică de 599 cmc, iar cu categoria A1 pe care o posedă conducătorul moto poate conduce motocicluri cu o capacitate cilindrică de până la 125 cmc.
Cercetările vor fi continuate de lucrătorii Compartimentului Rutier din cadrul Poliţiei Oraşului Gura Humorului, cauza urmând a fi soluţionată procedural.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de „conducere pe drumurile publice a unui autovehicul cu un permis de conducere care este necorespunzător categoriei din care face partea vehiculul condus, faptă prev. şi ped. de art. 335 alin. 2 din C.P.


ATENȚIE CRESCUTĂ LA TRAFICUL RUTIER PE DOUĂ ROȚI!

Vremea frumoasă și apropierea de vacanțe aduce mai des bicicliști, mopediști și utilizatori de trotinete pe drumurile publice. De asemenea, zilele călduroase constituie un îndemn pentru pasionații de motociclism să iasă la drum.
Pentru prevenirea cauzelor generatoare de evenimente rutiere în care sunt implicați participanții la trafic ce se deplasează pe două roți, polițiștii suceveni transmit:

Recomandări privind circulația pe drumurile publice a BICICLIȘTILOR:

În cele mai multe dintre cazuri, biciclistul este singura persoană implicată în evenimentul rutier care suferă leziuni, aspect care crește importanța purtării echipamentului de protecție, ce poate diminua sau împiedica rănirea biciclistului.
 • Utilizați casca de protecție și vesta reflectorizantă, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public.
 • Reamintim obligaţiile legale pentru biciclişti, referitor la limita de vârstă, de 14 ani, pentru deplasarea cu bicicleta pe drumurile publice, obligaţia de a folosi vesta reflectorizantă şi elementele din echiparea bicicletei, precum şi regula de a purta casca de protecţie şi de deplasare pe partea dreaptă a drumului atunci când participă la traficul rutier.
 • Recomandăm ca pentru cei care învaţă mersul pe bicicletă, în special copii, să utilizeze exclusiv trasee special amenajate sau în afara drumului public. În special copiii de vârste mici să fie sub supravegherea părinţilor, pentru a fi instruiţi şi a se obişnui cu regulile de deplasare în traficul rutier.
 • Nu creați suprize în trafic, manevrele bruște şi schimbarea direcţiei de deplasare să fie făcute doar după o asigurare temeinică.
 • Traversarea drumului pe trecerea pentru pietoni să nu fie făcută pe bicicletă, ci mergând pe lângă aceasta, după ce, în prealabil, v-aţi asigurat că intenţia de a traversa a fost observată de conducătorii auto şi că aceştia pot opri în condiţii de siguranţă.

Recomandări privind circulația pe drumurile publice a MOTOCICLIȘTILOR:

Deși prezenta motocicliștilor pe drumurile publice este una cu specific sezonier, de cele mai multe ori, consecințele accidentelor în care aceștia sunt implicați sunt grave.
 • Utilizați echipamentul de protecție omologat (cască, costum, cizme și mănuși) pentru că numai acesta vă poate asigura o protecție eficientă în caz de accident.
 • Fiți vizibili – folosirea permanentă a luminii de întâlnire și semnalizarea oricărei schimbări a direcției de mers este obligatorie, iar pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă, folosiți echipament reflectorizant.
 • Respectați regulile privind efectuarea depășirii, manifestați prudență și efectuați această manevră numai prin partea stângă, fără a-i incomoda pe ceilalți parteneri de trafic.
 • Nu creați suprize în trafic, manevrele bruște sau accelerarea puternică a motorului produc disconfort, iar aplicarea principiului ,,mă strecor” pentru că am timp sau am loc, generează risc major de accident.
 • Adaptați permanent viteza la condițiile meteo, de drum și de trafic.
 • Anticipați pericolele – rulând la distanță de minim 1,5 m față de vehiculele aflate în staționare, pentru a evita deschiderea bruscă a unei portiere.
 • Nu confundați strada cu pista de concurs – viteza crește exponențial riscul de accident, precum și gravitatea consecințelor.

Recomandări privind circulația pe drumurile publice a utilizatorilor de TROTINETE ELECTRICE:

Din fericire, evenimentele rutiere cu victimă în care să fie implicate trotinete electrice nu constituie un fenomen, fiind mai degrabă sporadice, dar utilizarea acestora de către cetățeni are un trend ascendent.

Recomandăm persoanelor care folosesc astfel de mijloace de deplasare să respecte următoarele reguli:
 • Utilizați casca de protecție și elemente de luminare și reflectorizante în echiparea trotinetei, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public.
 • Limita de vârstă pentru deplasarea pe drumurile publice cu troninete electrice este de 14 ani.
 • Dacă un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, atunci trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă este de 50 km/h.

REȚINEȚI: Traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni, în timpul deplasării pe bicicletă sau trotinetă constituie abatere de la normele de circulație rutieră și poate atrage sancționarea contravențională, sau, mai grav, implicarea într-un eveniment rutier.

Nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor sau a trotinetelor electrice constituie contravenție, și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, respectiv 4-5 puncte amendă (580 – 725 de lei).

Nerespectarea normelor privind dotarea bicicletelor sau a trotinetelor electrice se sancționează contravențional cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv 6 – 8 puncte amendă (870 – 1.160 de lei).

Poliţiştii suceveni recomandă tuturor participanților la trafic să conducă cu prudență, adoptând permanent o conduită preventivă, să adapteze viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și să nu se angajeze în efectuarea de manevre riscante.
Mai nouă Mai veche