Angajații unui azil din subordinea Consiliului Județean Suceava, obligați de șefi să facă chetă pentru a plăti amenda de 12.000 de lei primită după controale

Direcția de Asistență Socială Suceava a deschis o anchetă internă după ce publicația Reporter24 a scris că 200 de angajați ai Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică din Sasca Mică au fost forțați să cotizeze câte 65 de lei. Banii ar fi fost folosiți pentru a acoperi cuantumul amenzilor primite în urma controalelor demarate la nivel național de comisii mixte, solicitate de Guvern după investigațiile de presă în cazul „azilelor groazei” din Ilfov.

Reporter24 spune că a primit o reclamație de la unul dintre angajații centrului care a explicat că se strâng 65 de lei de la salariați pentru a aduna bani cu care să se plătească o amendă de 12.000 de lei primită în urma verificărilor făcute în toată țara la centrele de îngrijire.

Centrul avea în 2020 o echipă de aproximativ 240 de angajați, potrivit unui raport al Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială.

„Fiecare a pus, pentru că se teme fiecare pentru locul de muncă. La o eventuală restructurare… Că aşa a mai fost şi pe timpuri, cu o altă conducere, tot aşa a fost: care n-au pus bani au fost primii puşi pe listă. În afară de asta, aducem noi bani de acasă pentru diverse. Centrul nu are personalitate juridică şi depindem de DGASPC Suceava pentru orice fel de materiale, chiar şi de curăţenie. Şi pentru orice chestie punem noi, salariaţii. În centrul sunt în jur de 300 de beneficiari, persoane cu dizabilităţi”, a declarat bărbatul, citat de Reporter24.

Libertatea a contactat Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Suceava, în încercarea de a vorbi cu conducerea centrului din localitatea Sasca Mică. Ni s-a transmis, însă, că acesta este o structură a DGASPC, că nu pot oferi ei relații presei și că toată comunicarea se face doar din direcția cu sediul de la Suceava.

Aceștia au precizat că au declanșat o anchetă internă pentru a vedea dacă acuzațiile se verifică în teren și că nu ne pot oferi informații suplimentare momentan.

DGASPC: „Nu au fost înregistrate sesizări”

În răspunsul oferit către presa locală, DGASPC confirmă că au fost aplicate amenzi contravenționale și au fost recomandate măsuri de remediere a unor probleme de la centru care aveau termene foarte scurte de îndeplinire. Dar aceștia spun că amenzile au fost plătite și măsurile dispuse pentru centru au fost executate.

„Nu au fost înregistrate sesizări telefonice sau scrise referitoare la obligativitatea vreunui salariat de a suporta parte din amenda aplicată la nivelul CRRN (Centrului de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică) Sasca Mică, astfel încât nu vă putem confirma aspectele sesizate cu privire la această practică. Totodată facem precizarea faptului că urmarea proceselor verbale de constatare încheiate la nivelul structurilor rezidențiale din subordinea DGASPC Suceava, având în vedere că atribuțiile din fișele de post ale coordonatorilor acestor structuri stabilesc responsabilități clare, vă informăm că remedierea tuturor deficiențelor constatate la nivelul fiecărui centru a intrat în stricta competență a coordonatorilor acestor structuri rezidențiale”, este menționat în răspunsul citat.
Mai nouă Mai veche