In memoriam Gheorghe Câmpeanu (1936 - 2023)

Gheorghe Câmpeanu
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) regretă trecerea la cele veșnice a Profesorului Emerit Gheorghe Câmpeanu, cadru didactic al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, unul dintre întemeietorii Școlii românești de Biotehnologii. Chimist renumit, Profesorul Câmpeanu a fost distins, în anul 2013, cu titlul onorific de Doctor Honoris Causa al USV, în semn de recunoaștere a contribuțiilor științifice și profesionale de excepție din domeniul biotehnologiilor și a relațiilor speciale pe care domnia sa le-a avut cu universitatea suceveană.

Profesorul Gheorghe Câmpeanu s-a născut la data de 1 octombrie 1936, în comuna Bâlta, județul Gorj. A urmat cursurile Liceului Teoretic „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu, secția reală, obținând diploma de bacalaureat în anul 1956. Ulterior, a urmat cursurile Școlii Tehnice Comerciale din Arad, până în anul 1958.

În perioada 1958 – 1963, a fost student al Facultății de Chimie din cadrul Universității București. După absolvire a fost repartizat la Institutul Agronomic „Nicolae Bălcescu” din București, ocupând postul de preparator la Catedra de Chimie și Biochimie. În anul 1964, a fost numit șef al Laboratorului de Chimie și Biochimie Vegetală, iar între anii 1969 – 1977 a ocupat posturile de asistent universitar și șef lucrări la Facultatea de Horticultură a Institutului Agronomic „Nicolae Bălcescu” din București, devenit, între timp, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. În anul 1976, a obținut titlul de doctor în chimie la Institutul Politehnic București.

Continuând activitatea universitară și de cercetare în domeniul chimiei și biochimiei, dr. Gheorghe Câmpeanu a ocupat prin concurs, în anul 1991, postul de conferențiar universitar și, în anul 1995, postul de profesor titular la Catedra de Chimie și Biochimie Vegetală din cadrul Facultății de Horticultură. Începând cu anul 1998, prof. dr. Gheorghe Câmpeanu a devenit conducător de doctorat în domeniul fundamental Științe Agricole și Silvice, la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, contribuind la formarea a zeci de doctori în științe. De asemenea, Profesorul Câmpeanu a fost membru fondator și președinte al Centrului de Biochimie Aplicată și Biotehnologie – BIOTEHNOL – Centru de excelență în domeniul biochimiei și biotehnologiilor.

Datorită calității lucrărilor și a elaborării de noi tehnologii, a primit premii naționale și internaționale, dintre care amintim: Premiul 1 la Expoziția Internațională de Invenții, Cercetare Științifică și Tehnologii noi Inventica 2006 – Ediția a X-a, București, Premiul Arca Zagreb – Croația, iunie 2007, medalie de aur la Salonul Internațional de Invenții și Tehnologii noi Inventica 2007 București, medalie de aur cu mențiune la ”The Belgian and International Trade Fair for Technological Innovation Brussels”, etc.

Ca urmare a activității sale prodigioase, prof. dr. Gheorghe Câmpeanu a fost ales membru al Secției de Științe Chimice din cadrul Academiei Oamenilor de Știință din România, membru al Societății Române de Biochimie și Biologie Moleculară, membru al American Association for the Advancement of Science, membru al European Society for New Methods in Agricultural Research (ENSA), membru al Society of Environmental Toxicology and Chemistry (SETAC), membru al New York Academy of Science, membru al American Chemical Society, membru al Societății Române de Chimie.

De-a lungul îndelungatei sale cariere universitare, Profesorul Gheorghe Câmpeanu a știut să împace rigoarea și precizia cerute de disciplinele tehnice cu naturalețea intelectuală a unui spirit liber și superior.

Mai nouă Mai veche