Prejudiciu de peste 10 mil. euro cu țigări fabricate ilegal din tutun rusesc, depistat de Direcția Regională Antifraudă Suceava

Fabrică țigări
Inspectorii Direcției Regionale Antifraudă Suceava din cadrul ANAF au verificat un operator economic la care au identificat un prejudiciu cauzat statului de 51,36 milioane de lei din importul, producția și comercializarea de țigări produse din tutun importat din Federația Rusă, potrivit unui anunț al ANAF. Cantitatea de aproape 50.000 de kg de tutun a fost adusă în România fără ca firma să aibă autorizație de comercializare de tutun brut. Tutunul brut importat a fost prelucrat ilicit, folosit la producerea ilegală de țigarete, vândute pe teritoriul României.

În perioada februarie 2022 - iulie 2023, inspectorii ANAF din cadrul Direcției Regionale Antifraudă Suceava au verificat un operator economic din județul Iași, care s-a sustras de la îndeplinirea obligațiilor fiscale și a cauzat bugetului general consolidat un prejudiciu total de 51.360.893 de lei (accize și TVA). Acesta a importat 49.500 kg de tutun brut din Federația Rusă cu valoare de achiziție de 99.000 de euro, fără a deține autorizație de comercializare de tutun brut. Scriptic, cantitatea importată de tutun brut ar fi fost livrată intracomunitar către un partener din Ungaria, prin intermediul unei societăți de transport din Germania.

Ca urmare a verificărilor specifice și schimbului de informații cu autoritățile fiscale din Ungaria și Germania, s-a constatat că livrările intracomunitare de bunuri și serviciile de transport consemnate în acte au fost fictive. De fapt, tutunul brut importat a fost prelucrat ilicit, folosit la producerea ilegală de țigarete și vândut pe teritoriul României.

Conform legii, tutunul brut poate fi comercializat către un operator economic din România doar dacă este autorizat ca antrepozitar pentru producția de tutun prelucrat, deplasarea tutunului efectuându-se direct către antrepozitul fiscal al acestuia. Operatorul economic nu a justificat deplasarea ulterioară a tutunului brut în spațiul comunitar și nici către un antrepozit fiscal din interiorul țării, respectiv nu a deținut nicio autorizație emisă de autoritatea competentă în vederea deținerii, depozitării, transformării sau producției de produse accizabile rezultate din valorificarea tutunului brut.
Mai nouă Mai veche