Asociația Tinerilor Romi Mișto a organizat o tabără de vară la Berchișești

Asociația Tinerilor Romi Mișto - RYMA a organizat o tabără de vară la Berchișești
Asociația Tinerilor Romi Mișto – RYMA, a fost înființată în anul 2022, având drept misiune promovarea tinerilor romi cu potențial, iar în parteneriat cu Asociația Institutul Bucovina și Școala Gimnazială Berchișești, a organizat, în perioada 27 – 29 iulie 2023, o tabără de vară, la Satul de Vacanță „Comoara Bucovinei” din localitatea Ciprian Porumbescu, județul Suceava. Acțiunile s-au desfășurat în cadrul proiectului „Atelierele viitorului Ryma”, cofinanțat de Consiliul Județean Suceava.

Obiectivul principal al taberei a vizat asigurarea egalității de șanse în educație a copiilor prin crearea unui set de activități pentru petrecerea timpului liber în mod atractiv, stimulativ, inovativ care le facilitează dezvoltarea creativității cu toate aspecte sale (îndrăzneală, curiozitate, originalitate, noutate, valoare, armonie, relevanţă, dorință de cunoaștere etc.) pentru o mai bună participare școlară.

Cei 20 de participanți, cu vârste cuprinse între 5 și 10 de ani, au fost încurajați să se implice într-o serie de ateliere de lucru, special concepute de formatori, pentru dezvoltarea abilităților sociale și de comunicare în vederea prevenirii abandonului școlar. Copiii au participat la 4 ateliere de creație: artă, jurnalism și scriere creativă, teatru și aventuri în natură. Prin intermediul acestor activități, aceștia s-au apropiat mai mult unii de ceilalți, realizându-se într-un final prietenii greu de despărțit.

„O să-mi fie foarte dor de dumneavoastră și de ceilalți prieteni”, „Putem să venim și anul viitor?”, „Domnu’, m-am distrat foarte mult aici. Sper că o să mai faceți și anul viitor”, „Sunteți cel mai bun domn”, „Mulțumim că ne-ați luat și pe noi!”. Acestea sunt printre puținele gânduri pe care copiii le-au transmis atât pe timpul Taberei de Vară, cât și la finalul acesteia.

În cadrul taberei, au participat persoane de la diferite instituții și și membrii altor ONG-uri:
  • Alina – Ionela Harșovschi, delegată a Consiliului Județean Suceava, cofinanțator al proiectului, a adus în discuție faptul că Consiliul Județean Suceava este partener în numeroase proiecte de interes pentru dezvoltarea economică și socială și sprijină acțiunile de prevenire și combatere a abandonului școlar și a excluziunii sociale.
  • Sabrina Seserman, asistent manager Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina, a realizat împreună cu copiii „Harta inimii” și a desfășurat multe jocuri interesante activităților de grup.
  • Mihai Pânzaru – PIM, maestru caricaturist, a organizat partea creativă a taberei, realizând portrete ale tuturor celor prezenți.
  • Elena Manuela David, de la Asociația EduMax, a realizat cu copilașii participanți diferite jocuri de încredere și prietenie.

Activitățile din cadrul proiectului Atelierele viiitorului RYMA s-au finalizat sâmbătă, 29 iulie, cu o vizită culturală la Atelierul de Ceramică din Marginea, Muzeul Etnografic ”Samuil și Eugenia Ioneț” Rădăuți și Parzul Zoologic din Rădăuți. Proiectul dorește să vină în sprijinul copiilor cu vârste cuprinse între 5-10 ani , cu un set de activități creative și recreative pentru a le dezvolta abilitățile sociale și de comunicare în vederea prevenirii abandonului școlar.

Activitatea de tip outdoor este un concept relativ nou în contextul educativ românesc, însă ea începe din ce în ce mai mult să capteze interesul tinerilor. Această forma de educaţie se bazează pe învăţarea în aer liber, învăţarea experenţială (,,Înveţi cu creierul,mâinile şi inima!”)

Mai multe detalii despre proiect se regăsesc în mediul online, pe pagina de Facebook: Ryma Association | Facebook sau http://www.romayouth.org/wp/, dar și la sediul Asociației RYMA, din municipiul Suceava, strada Zamca, nr. 17, sau la numărul de telefon: 0230524128, președinte RYMA și coordonator proiect, Valentin Andrei Curcă.
Asociația Tinerilor Romi Mișto - RYMA a organizat o tabără de vară la Berchișești
Asociația Tinerilor Romi Mișto - RYMA a organizat o tabără de vară la Berchișești
Asociația Tinerilor Romi Mișto - RYMA a organizat o tabără de vară la Berchișești
Asociația Tinerilor Romi Mișto - RYMA a organizat o tabără de vară la Berchișești
Mai nouă Mai veche