Peste 80 de șoferi reținuți în arest de polițiștii suceveni, de la începutul anului, pentru infracțiuni rutiere

Poliția Rutieră Suceava control trafic
Polițiștii suceveni desfășoară în minivacanța de Sf. Maria acțiuni pentru creșterea gradului de siguranță rutieră dar și activități de informare a conducătorilor auto și a cetățenilor în general, cu privire la modificările legislative intrate în vigoare.

Doar de la începutul anului 2023, polițiștii suceveni au dispus măsura reținerii pentru 24 de ore și introducerea în arestul IPJ Suceava față de peste 80 de șoferi care au săvârșit infracțiuni la regimul rutier, în special în situațiile de consum de alcool la volan.

Reamimtim că la data de 10 iulie a.c., a fost publicată, în Monitorul Oficial, Legea numărul 213/2023 (cunoscută informal sub denumirea de «Legea Anastasia», intitulată astfel în memoria unei fetițe accidentată mortal de către un șofer care nu deținea permis de conducere auto).

Această lege prevede că șoferii care conduc fără drept, sub influența alcoolului sau a stupefiantelor și provoacă accidente din care rezultă decesul unor persoane, vor fi condamnați la închisoare cu executare nu cu suspendare. Astfel, Legea nr. 213 din 2023 care modifică articolul 91 din Codul Penal prevede faptul că: (3^1) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336.

Potrivit noilor reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:
  • nu deținea permis de conducere;
  • deținea un permis de conducere necorespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;
  • a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;
  • a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substanțelor psihoactive.

Cu toate acestea și în ziua precedentă au fost identificate situații în care șoferii au dat dovadă de iresponsabilitate și s-au urcat băuți la volan.


Având în vedere Planul de acțiune al I.P.J. Suceava – Serviciul Rutier pentru perioada minivacanșei de Sf. Maria, la data de 11.08.2023, ora 22:25 patrula din cadrul Secţiei 2 Poliţie Rurală Ipoteşti în timp ce desfășura activități pe DC 69, din sat Lisaura, com. Ipotești, județul Suceava, a efectuat semnal regulamentar de oprire autoturismului condus de către un bărbat de 31 ani, cu domiciliul în sat/ com. Ipotești.
Fiind verificat în bazele de date ale Poliției Române s-a stabilit faptul că șoferul are dreptul de a conduce valabil.
Conducătorul autoturismului a fost testat cu aparatul etilotest și a rezultat o valoare de 0,56 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapt pentru care a fost condus la UPU Suceava în vederea recoltării a două probe bilogice de sânge pentru stabilirea cu exactitate a alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul comiterii infracţiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, prev. şi ped. de art. 336 alin. 1 din Codul penal, cauza urmând a fi soluţionată de lucrătorii P.P. Bosanci.


De asemenea, la data de 11.08.2023, ora 01:15, poliţiștii din cadrul SPR 9 Șcheia efectuau serviciul de patrulare pe raza loc. Şcheia, jud. Suceava, timp în care au oprit pentru control autoturismul condus de către un localnic.
Deoarece conducătorul auto emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul etilotest rezultând o alcoolemie de 0.51 mg./ l alcool pur în aerul expirat.
Conducătorul auto a fost condus la unitatea de urgenţe a Spitalului Judeţean Suceava unde i-au fost recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Totodată șoferul a fost sancţionat contravenţional pentru încălcarea aert. 147 pct. 1din HG. 1391/06. pentru neprezentarea documentelor.
În cauză s-a întocmit dosarul penal sub aspectul săvârşirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 336 alin. (1) din Codul Penal.


Reamintim faptul că alcoolul, drogurile și volanul sunt incompatibile!
Nu conduceți sub influența acestor substanțe și nu vă urcați în mașină cu cineva care a consumat alcool ori substanțe psihoactive.
Poliția Rutieră Suceava control trafic
Poliția Rutieră Suceava control trafic
Poliția Rutieră Suceava control trafic
Poliția Rutieră Suceava control trafic
Mai nouă Mai veche