AirConnect suspendă toate zborurile de pe Aeroportul Suceava începând de la 1 octombrie

AirConnect suspendă toate zborurile de pe Aeroportul Suceava începând de la 1 octombrie
Compania aeriană AirConnect suspendă toate zborurile comerciale regulate până la finalul lunii martie 2024.

În martie 2023, AirConnect a inaugurat mai multe rute interne operate din București, spre Baia Mare, Sibiu, Târgu Mureș și Suceava, și două externe, din capitala României și Cluj Napoca spre Budapesta (Ungaria).

Adițional, în timpul sezonului estival, compania a zburat regulat din Constanța spre Cluj Napoca și Timișoara, însă rutele dintre Constanța și Oradea și Suceava au fost anulate înainte de debut.

De asemenea, AirConnect a anunțat și zboruri între București și aeroportul din Dubrovnik (Croația), dar și zborurile dintre cele două orașe au fost anulate la scurt timp de la inaugurarea rutei.

De-a lungul ultimelor luni, compania aeriană românească a renunțat treptat și la rutele dintre București și Sibiu și Târgu Mureș, iar acum a decisă să suspende și ultimele trei rute regulate operate.

Potrivit reprezentanților AirConnect, compania nu va mai opera zboruri comerciale regulate de la data de 1 octombrie 2023, iar rutele din București spre Baia Mare, Suceava și Timișoara vor fi anulate, anunță BoardingPass

Adițional, aceasta va renunța și la contractul pentru zborurile charter operate între Craiova și Istanbul (Turcia) în fiecare luni și vineri pentru producătorul de mașini Ford.

În schimb, compania aeriană va zbura cu ambele avioane de tip ATR 72-600 din flota sa, înmatriculate YR-ACA și YR-ACB, pentru compania aeriană AeroItalia. Contractul cu aceasta se întinde pe o perioadă de câțiva ani.

Însă, reprezentanții AirConnect au confirmat pentru BoardingPass că până la debutul sezonului de vară 2024 vor aduce în flotă alte două avioane de tip ATR 72-600 și vor relua zborurile regulate în România.

Rutele pe care compania aeriană românească le va opera începând cu sezonul de vară 2024, care debutează la finele lunii martie 2024, vor fi stabilite și anunțate de AirConnect în perioada următoare.


Cine este în spatele companiei AirConnect

AirConnect a fost înființată în anul 2022 de către Tudor Constantinescu, fost pilot și director comercial al Blue Air. Tudor Constantinescu are 15,38% din acțiunile AirConnect.

În anul 2013, Constantinescu a făcut parte din firma Airline Management Solutions, care a preluat operatorul aerian Blue Air de la omul de afaceri Nelu Iordache. Ulterior, Blue Air a devenit unul dintre cei mai mari operatori din România, iar în 2018 aceasta a depășit pragul de 5 milioane de pasageri transportați. În 2019, Tudor Constantinescu și-a vândut acțiunile la Blue Air și a părăsit compania. Anul trecut, Blue Air a fost amendată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) cu două milioane de euro, cea mai mare amendă din istoria instituției, după ce a anulat peste 11.000 de zboruri. La acel moment, acționarul principal și directorul Blue Air era Cristian Rada. În 2021, acesta a investit într-o altă companie aeriană, Hello Jets. În luna septembrie 2022, Blue Air anunța că va transfera către AirConnect o serie de zboruri interne și internaționale în cadrul unui parteneriat. În data de 21 martie 2023, Tribunalul București a admis intrarea în insolvență a Blue Air. Aceasta fusese preluată de statul român la finalul anului trecut, în contul datoriilor.


Între acționarii AirConnect se află și Regional Air Suport, cu 15,39% din acțiuni. Compania este deținută de către Dorin Ivașcu, proprietarul Aeroportului Tuzla.

Acesta a lucrat din 1978 în cadrul TAROM ca economist și a ajuns apoi director de sucursală în țări precum Libia, Marea Britanie sau țări din America de Nord. După Revoluție, a fondat Liniile Aeriene Române, prima companie aeriană privată din țara noastră, care opera inițial aeronavele lui Ceaușescu. În 1998 a preluat Aeroportul Tuzla.

Ivașcu deține și Romanian Airport Services, cea mai mare firmă de manevrare de bagaje din România.
Ceilalți investitori

În acționariatul AirConnect se mai află: 
  • Florin Necula (15,39%), 
  • Alin Crețu (15,39%), 
  • Cosmin Adrian Pop (15,38%), 
  • agenția de turism Karpaten (15,38%) 
  • Spark Capital Systems (7,69%).

Florin Necula, fost director tehnic al TAROM, este asociat cu Ivașcu în cadrul firmei RAS Aviation Services – Technic SA. Pe site-ul RAS Technic, acesta apare ca director executiv.

Alin Crețu este proprietarul unei firme de transport rutier din județul Suceava.
Mai nouă Mai veche