Consilierul județean Cătălin Fediuc, prim-vicepreședinte TSD Suceava, a fost condamnat penal pentru infracțiuni rutiere

Ilie Cătălin Fediuc, consilier județean, prim-vicepreședinte al TSD Suceava și consilier la cabinetul parlamentar al deputatului PSD Gheorghe Șoldan, a fost condamnat penal de Judecătoria Suceava după ce a fost găsit vinovat pentru comiterea infracțiunii de încredinţare a autoturismului spre a fi condus pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află sub influenţa alcoolului. 

Ilie Cătălin Fediuc (foto dreapta) și-a depis demisia din Consiliul Județean după ce a fost condamnat pe fond. Acesta deține și funcția de prim-vicepreședinte al TSD Suceava, organizația de tineret a Partidului Social democrat. În ierarhia organizației, Fediuc este al doilea după deputatul Gheorghe Șoldan (foto stânga), reales recent președinte TSD Suceava. De altfel, Fediuc este angajat cu contract de muncă la Cabinetul parlamentar al lui Gheorghe Șoldan și este plătit din fondurile Parlamentului României.

Ilie Cătălin Fediuc și un anume Ioan Iftimesi au fost trimiși în judecată după ce în dimineața zilei de 15 ianuarie 2022 mașina în care se aflau a derapat și s-a izbit în bordură, în zona Policlinicii Areni din municipiul Suceava. Cei doi erau beți, iar mașina îi aparținea lui Fediuc. Ulterior, anchetatorii ar fi constatat că singurul care ar fi condus ar fi fost Iftimesi, care a fost trimis în judecată pentru conducere în stare de ebrietate, iar Fediuc pentru încredințarea autovehiculului.

În actul de sesizare s-a reţinut, în esenţă, pentru inculpatul Ioan Iftimesi că la data de 15 ianuarie 2022, în jurul orelor 02:05 a condus autoturismul Toyota pe b-dul 1 Mai de pe raza Municipiului Suceava având în sânge o îmbibaţie alcoolică de 2,33 g/l alcool pur în sânge la prima probă (orele 03:05) și de 2:13 g/l alcool pur în sânge la cea de-a doua probă (orele 04:05).Totodată, în actul de sesizare s-a reţinut, în esenţă, pentru inculpatul Ilie Cătălin Fediuc că la data de 15 ianuarie 2022, în jurul orelor 02:00, a încredințat cu știință autoturismul marca Toyota inculpatului Ioan Iftimesi, aflat sub influența băuturilor alcoolice, pentru a-l conduce pe raza municipiului Suceava.

În fața judecătorilor, inculpații au recunoscut total faptele și au solicitat soluţionarea cauzei potrivit procedurii simplificate.

În urma cercetării judecătorești, instanța a reținut că în seara zilei de 14 spre 15 ianuarie 2022, inculpații și alți prieteni de-ai acestora, în timp ce se aflau la un bar din zona Areni, au consumat băuturi alcoolice, respectiv bere și whisky. În jurul orelor 01:30 au decis să se deplaseze la domiciliul unui prieten de-al lor cu autoturismul Toyota aparținând inculpatului Ilie Cătălin Fediuc. Întrucât Fediuc ar fi fost într-o stare avansată de ebrietate, la solicitarea lui Iftimesi a fost de acord să conducă acesta din urmă. Împreună cu ei se afla un alt prieten, Gabriel T., care a avut calitatea de martor în dosar.

Iftimesi a condus autoturismul pe strada Universității și apoi la intersecția străzilor Mihai Viteazu și b-dul 1 Mai s-au izbit cu mașina într-o bordură. După producerea impactului, toți cei trei ocupanți ai autoturismului au coborât, fiind identificați imediat de un echipaj de poliție.

Cu ocazia identificării acestora, ambii inculpați Ilie Cătălin Fediuc și Ioan Iftimesi au declarat că au condus autoturismul, motiv pentru care s-a procedat la testarea cu aparatul etilotest a acestora, rezultând o valoare de 0,77 mg/l alcool pur în aerul expirat la orele 02:31 pentru Ilie Cătălin Fediuc și o valoare de 0,78 mg/l alcool pur în aerul expirat la orele 02:37 pentru Ioan Iftimesi.

Au fost conduși la Spitalul Județean Suceava unde li s-au recoltat două probe de sânge.

Urmare a vizualizării imaginilor surprinse de camerele de supraveghere și a declarațiilor inculpaților și a unui martor, s-a stabilit că inculpatul Ilie Cătălin Fediuc a coborât din autoturism din partea dreaptă spate, inculpatul Ioan Iftimese a coborât din partea stângă față, iar martorul din partea dreaptă față.

Audiați fiind, ambii inculpați au declarat că au consumat împreună băuturi alcoolice și au decis ca Ioan Iftimese să conducă autoturismul pe motivul că Ilie Cătălin Fediuc se afla într-o stare avansată de ebrietate.

Instanța a reținut că declaraţiile inculpaţilor se coroborează şi cu declaraţia martorului, din care rezultă că inculpaţii şi martorul au consumat băuturi alcoolice la cineva acasă, în zona Areni. Ulterior, inculpatul Ioan Iftimese s-a oferit să conducă autoturismul Toyota pentru că i se părea că inculpatul Ilie Cătălin Fediuc se afla într-o stare mai avansată de ebrietate. Astfel, inculpatul Ioan Iftimese a condus autoturismul spre OMV, după care s-au îndreptat spre centru, iar în zona Policlinicii acesta a derapat pentru că ninsese şi a intrat cu partea dreaptă faţă în bordura din dreapta. Declaraţia martorului se coroborează şi cu procesul-verbal de redare în formă scrisă a imaginilor preluate de camerele de supraveghere publice ale Primăriei Municipiului Suceava din care rezultă că, ulterior impactului cu bordura din zona Policlinicii Areni, din autoturismul Toyota de pe scaunul conducătorului auto a coborât Ioan Iftimese, din partea dreaptă spate a coborât inculpatul Ilie Cătălin Fediuc, iar din partea dreaptă faţă martorul.

Aceste probe coroborate atestă conducerea de către inculpatul Ioan Iftimese la data de 15 ianuarie 2022, în jurul orelor 02:05 a autoturismului Toyota pe b-dul 1 Mai de pe raza municipiului Suceava, având în sânge o îmbibaţie alcoolică de 2:33 g/l alcool pur în sânge la prima probă (orele 03:05) și de 2,13 g/l alcool pur în sânge la cea de-a doua probă (orele 04?05), respectiv împrejurarea că, la aceeaşi dată, inculpatul Ilie Cătălin Fediuc a încredinţat cu ştiinţă autoturismul Toyota spre a fi condus pe drumurile publice de către inculpatul Ioan Iftimese, deşi cunoştea că acesta se afla sub influenţa alcoolului.

Magistrații Judecătoriei Suceava au decis să îl condamne pe Ioan Iftimese la pedeapsa de un an și patru luni de închisoare, executarea fiind suspendată pe un termen de încercare de doi ani, perioadă în care trebuie să frecventeze un curs de reintegrare socială și să presteze 60 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității. 

Deși a remarcat „îndrăzneala infracțională” a lui Fediuc, instanța a considerat că este suficientă o pedepasa cu amendă penală. 

„În funcţie de circumstanţele reale şi personale, instanţa apreciază că se impune condamnarea inculpatului la o pedeapsă cu amenda penală pentru infracţiunea reţinută în sarcina sa, reţinând, totuşi, îndrăzneala infracţională a inculpatului, care, deşi cunoştea că inculpatul Ioan Iftimese a consumat alcool, având în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limita legală, i-a încredinţat autoturismul pentru a-l conduce pe drumurile publice, generând o stare de pericol pentru siguranţa celorlalţi participanţi la trafic”, se arată în motivarea magistraților Judecătoriei Suceava.

Ilie Cătălin Fediuc a fost condamnart la o pedeapsă de 4.800 de lei amendă penală, reprezentând un număr de 160 de zile amendă a câte 30 lei pe zi, pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, în varianta încredinţării autoturismului spre a fi condus pe drumurile publice unei persoane, despre care ştie că se află sub influenţa alcoolului.

Sentința a fost atacată cu apel de cei doi inculpați.
Ilie Cătălin Fediuc și Gheorghe Șoldan
Mai nouă Mai veche