Buletin de presă, 1 octombrie 2023 - IPJ Suceava

Un ansamblu de vehicule indisponibilizat și un vehicul cu tracțiune animală confiscat de polițiști doar în cursul zilei de ieri pentru transport ilicit de material lemnos

La data de 30.09.2023, orele 16:40, polițiștii au fost sesizați prin intermediul SNUAU 112 despre fapatul că pe raza localității Mălini, un atelaj hipo transportă material lemnos fără documente.
În baza sesizării, echipajul de serviciu din cadrul Secției nr. 7 Poliție Rurală Mălini, a efectuat patrulat pe raza com. Mălini, fiind identificat un bărbat din sat/com. Mălini, jud. Suceava care circula pe DJ209B din loc. Poiana Mărului spre sat Mălini, cu un atelaj hipo încărcat cu 9 bucăți lemn rotund cu lungimile între 4m – 6m specia molid și brad.
Atelajul hipo a fost transportat la Ocolul Silvic Mălini și urmează ca materialul lemnos să fie cubat și confiscat, iar conducătorului vehiculului cu tracțiune animală să fie sancționat contravențional.
De asemenea, atelajul hipo, încărcat cu material lemnos a fost confiscat și predat în custodia agentului de pază din cadrul Ocolului Silvic Mălini.


În data de 30.09.2023, în jurul orei 18:05, polițiștii Secției 14 Poliție Rurală Vama au oprit pentru control ansamblul format din autoutilitară și remorcă, întrucât existau indicii că transportă material lemnos fără documente de proveniență.
La solicitarea polițiștilor, conducătorul ansamblului, a prezentat avizele, fără însă a exista informații cu privire la data emiterii avizelor, specificațiile materialului lemnos și traseul parcurs și fără a fi încărcate fotografiile cu ansamblul auto.
La câteva minute, s-a procedat din nou la interogarea aplicației SUMAL CONTROL 2.0, ocazie cu care s-a constatat că avizele mai sus menționate au fost create și modificate.
Cu privire la cele constatate, ansamblul auto a fost condus la sediul Depozitului pentru Bușteni Dragoșa din cadrul Ocolului Silvic Vama, fiind predat în custodie pădurarului împreună cu materialul lemnos transportat, urmând a fi efectuată inventarierea acestuia, perimetrul depozitului fiind supravegheat video.
A fost întocmit dosar penal cu privire la săvârșirea infracțiunii de ,,transport cu orice mijloace de transport a materialelor lemnoase, în volum de peste 10 m3, neînsoțit de documentele specifice de transport’’ faptă prev. si ped. de art. 68, alin. (21) din Legea 46/2008 Cod Silvic.


Eveniment rutier cercetat de polițiști

La data de 30.09.2023, ora 22:10, polițiștii au fost sesizați cu privire la producerea unui eveniment rutier pe D.N. 29, în urma producerii căruia a rezultat decesul unei persoane și vătămarea corporală gravă a altei persoane.
Echipajul de poliție s-a deplasat la fața locului și din primele verificări a constat faptul că la data de 30.09.2023, în jurul orei 22.05, un tânăr în vârstă de 18 de ani din comuna /sat Cristești, județul Botoșani, în timp ce se conducea motocicleta pe D.N. 29, județul Suceava, din direcția Salcea către Dumbrăveni, transportând o pasageră în vârstă de 17 ani, din comuna Curtești, județul Botoșani, a pierdut controlul asupra direcței de mers într-o curbă la dreapta semnalizată corespunzător prin marcaje și indicatoare rutiere, părăsind suprafața carosabilă.
În urma evenimentului, motocicleta a rulat pe terenul agricol din proximatatea drumului național, cei doi fiind ulterior proiectați într-un lan de porumb.
Urmare a producerii evenimentului rutier a rezultat decesul conducătorului motocicletei de 18 ani și rănirea gravă a pasagerei, care a fost transportată de urgență la Spitalul Județean de Urgență “Sf. Ioan cel Nou“ Suceava.
În urma verificărilor efectuate în evidențele bazelor de date s-a stabilit faptul că tânărul de 18 ani nu deținea un permis de conducere, iar motocicleta nu era înmatriculată și figura cu ITP expirat și cu lipsă poliță RCA.
Cercetările sunt continuate de lucrătorii din cadrul Serviciului Rutier – Biroul Drumuri Naționale și Europene, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de „ucidere din culpă” , faptă prevăzută şi pedepsită de art. 192 alin. (2)din Codul Penal. „vătămare corporală din culpă”,faptă prevăzută şi pedepsită de art. 196 alin.(2)și (3) din Codul Penal, „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prev. și ped. de art. 335 alin. 1 Cod Penal și „punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 334, alin. 2 din Cod Penal.


Dosare penale la regimul rutier

La data de 30.09.2023 orele 11:00, polițiștii SPR 10 Gura Humorului în timp ce efectuau serviciul de patrulare pe raza satului Capu Câmpului, com. Capu Câmpului, jud. Suceava, respectiv pe DJ 177C, au oprit pentru control autoturismul condus de către un bărbat de 45 ani, cu domiciliul în sat/com. Stroiești.
Solicitându-i șoferului să înmâneze documentele autoturismului pe care l-a condus, acesta a declarat verbal că nu are actele autoturismului asuppra sa și că nu este posesor de permis de conducere.
Procedănd la verificare în bazele de date s-a constatat faptul că bărbatul de 45 ani nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie auto.
Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind de 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat și cu aparatul Drug Test, rezultatul fiind negativ.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de ,,Conducerea unui vehicul fara permios de conducere, faptă prev. și ped. de art. 335, alin.1, din C. Pen.


La data de 30.09.2023 în jurul orei 14:35, polițiștii din cadrul Pol. Mun. Rădăuți, au oprit pe pe DN2H o autoutilitară condusă de către un bărbat care se afla singur în autoturism.
Întrucât șoferul emana halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul alcooltest și s-a constatat că rezultatul testului a indicat o valoare de 0,56 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Având în vedere acest aspect, șoferul a fost condus la Spitalul Municipal Rădăuţi pentru recoltarea probelor de sânge.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prev. de art. 336, alin. 1 din Codul Penal.


La data de 30.09.2023, orele 20:35, echipajele de poliție din cadrul Pol. Mun Fălticeni aflându-se în exercitarea serviciului în acţiunea ,,Blocada’ pe raza com. Boroaia, jud. Suceava au efectuat semnal regulamentar de oprire unei autoutilitare, moment în care șoferul care o conducea şi-a continuat deplasarea, ignorând semnalul poliţistului rutier.
S-a procedat la urmărirea autoturismului în cauză, care a intrat în parcarea unui local public , după care şoferul a abandonat autoutilitara intrând în incinta barului. S-a procedat la identificarea conducătorului auto, respectiv un bărbat din com. Boroaia, jud. Suceava.
Având în vedere faptul că, conducătorul auto emana halenă alcoolică, s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul etilotest, rezultând o valoare de 0,60 mg.-l alcool pur în aerul expirat, ulterior acesta a fost condus la Spitalul Municipal Fălticeni unde i-au fost prelevate probe biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
În cauză a fost întocmit dosar penal pentru sâvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe ce va fi soluţionat procedural de către lucrătorii din cadrul PP Boroaia.


La data de 30.09.2023, ora 21.20, patrula de siguranță publică din cadrul Secției 3 de Poliție Rurală Marginea, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a oprit pentru control un autoturism care se deplasa pe DC neclasificat de pe raza comunei Marginea, județul Suceava.
Conducătorul auto a fost legitimat un bărbat din comuna Horodnic de Sus, județul Suceava, acesta precizând că nu are asupra sa documentele personale.
În continuare, s-a procedat la efectuarea de verificări în bazele de date ale Poliției Române, stabilindu-se că șoferul figurează ca fiind posesor de permis de conducere, însă are dreptul de a conduce suspendat pentru comiterea infracțiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”.
Bărbatul fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În cauză, s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”.
Mai nouă Mai veche