Rectorul USV explică de ce a interzis plățile în numerar: „Bancnotele transmit viruși și bacterii”

Valentin Popa, rector Universitatea Ștefan cel Mare Suceava - USV
Rectorul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, Valentin Popa (foto), a explicat de ce a hotărât să interzică toate plățile în numerar pentru taxele de studii și serviciile oferite de instituție, inclusiv pentru cantină și cazarea studenților. 

Valentin Popa, fost ministru al Educației în Guvernul Viorica Dăncilă, aflat la al treilea mandat de rector al USV, susține că principalul motiv l-ar reprezenta faptul că pandemia de Covid-19 nu s-ar fi terminat încă, iar bancontele ar transmite viruși și bacterii. De asemnea, Valentin Popa a spus că prin interzicerea plăților în numerar universitatea ar face economie la cheltuielile pentru transportul valorilor, dar și că o astfel de măsură ar contribui la reducerea evaziunii fiscale.

„Am luat această hotărâre ca să trecem spre o instituție cashless. Între motivele principale se numără cel sanitar, pentru că știm foarte bine că pandemia încă nu s-a încheiat, spitalul este într-un fel de semi-carantină și, evident că prin intermediul bancnotelor se transmit viruși și bacterii. Așadar este o problemă sanitară. 
Al doilea aspect este cel financiar. Odată cu noua lege a austerității plafonul de casă s-a redus semnificativ, iar asta însemna să cheltuim mai mulți bani cu transporturile de valori, care au un cost mare. 
Cel de-al treilea motiv al implementării sistemului de plată cashless este reducerea evaziunii fiscale, care, prin plata cu cardul se reduce”, a spus rectorul USV, Valentin Popa, citat de SuceavaLive.

Începând cu noul an academic, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava a interzis complet plățile în numerar pentru toate taxele încasate și serviciile oferite studenților, cadrelor didactice și personalului auxiliar. Astfel, de la începutul noului an academic, toate taxele de studii și cele aferente școlarizării pot fi plătite doar online, pe o platformă dedicată de pe pagina de internet a universității. De asemenea, plățile în numerar au fost interzise și pentru cazarea în căminele USV.

În plus, de la 1 octombrie a fost eliminată plata cu numerar la cantina universității, clienții având doar posibilitatea plății cu cardul bancar. Decizia de interzicere a plăților în numerar a fost luată prin Ordinul nr. 334/2023 emis de rectorul USV, Valentin Popa. În anunțul publicat pe ușa cantinei se menționează că „în mod excepțional, pentru motive temeinice și doar cu aprobarea rectorului, se pot efectua tranzacții în numerar”.

Nu este prima dată când Universitatea din Suceava implementează politici discriminatorii. În anul 2021, conducerea USV a condiționat cazarea studenților de prezentarea certificatului verde pentru Covid-19, dar decizia a fost anulată de instanță după ce instituția a fost acționată în judecată de studentul Florin Căluș.


(Dinu ZARĂ)
Universitatea din Suceava a interzis complet plățile în numerar pentru cantină, cazare și taxele de studiu
Universitatea din Suceava a interzis complet plățile în numerar pentru cantină, cazare și taxele de studiu

2 Comentarii

Mai nouă Mai veche