Trei gospodării afectate de un incendiu provocat de un bărbat cu probleme psihice, la Straja

Duminică, 22 octombrie 2023, în jurul orei 14:48, autoritățile au fost sesizate prin 112 cu privire la faptul că a izbucnit un incendiu la un imobil din comuna Straja, imobil situat în apropierea căminului cultural din comuna Straja.

La fața locului au sosit mai autospeciale de stingere incendii cu apă și spumă din cadrul ISU Bucovina, care au procedat la localizarea și lichidarea incendiului. În momentul sosirii la fața locului ardeau generalizat anexele gospodărești (șură, magazie de lemene și o bucătărie) confecționate din lemn, prevăzute cu acoperiș din astereală din lemn și învelitoare din tablă la o anexă și învelitoare din șindrilă la alte două anexe pe o suprafață de circa 200 de metri pătrați și acoperișul casei de locuit pe o suprafață de circa 90 de metri pătrați, cu pericol de propagare la întreaga casă de locuit.

Încediul a fost lichidat în jurul orei 20.00, nefiind înregistrare victime omenești.

Din investigațiile efectuate, s-a stabilit faptul că proprietara gospodăriei, Viorica M., are un fiu vitreg, D.P., în vârstă de 63 de ani, care este diagnosticat cu multiple afecțiuni psihice, respectiv oligofrenie, cu tulburari de comportament, însoțită de leziuni ale sistemului nervos central, fiind internat de mai multă vreme în Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap (CRRPH) Pojorâta din cadrul DGASPC Suceava. Acesta urmează un tratament de specialitate în mod permanent. 

Duminică, 22 octombrie 2023, în urma unui raport de întrevedere întocmit între CRRPH Pojorâta și mama vitregă, D.M. a venit în vizită la imobilul din comuna Straja pentru un interval de trei ore, fiind însoțit de către un asistent din cadrul centrului. În jurul orei 14.00 au ajuns la imobil, acesta manifestând un comportament normal, fiind cooperant și liniștit. 

La un moment dat, acesta a comunicat verbal către mama sa și asistentul care îl însoțea că merege la grupul sanitar din spatele anexei pentru satisfacerea necesităților fiziologice. În timpul cât bărbatul s-a deplasat la grupul sanitar, asistentul din cadrul centrului a rămas în interiorul imobilului pentru o perioadă scurtă de timp, aproximativ două minute, după care a mers să verifice unde se află acesta. În momentul în care a ieșit afară din imobil, l-a văzut pe D.M. venind din direcția grupului sanitar spre imobilul de locuit, alarmând că a izbucnit un incediu. 

Atât asistentul Radu P. cât și Viorica M. au confirmat verbal că se putea observa flacără deschisă în spatele șurii, cât și mult fum. La scurt timp, vecinii s-au alarmat și au sesizat fapta la 112, solicitând intervenția echipajelor de pompieri. Din decarația verbală a femeii s-a constatat faptul că este posibil ca focul să fi fost pus din necunoștință de cauză de către fiul acesteia D.M. sau din cauza faptului că a fumat, precizând că nu l-a văzut pe acesta să aibă asupra lui vreun obiect de aprindere a focului, adaugând că acesta este fumător, însă pe timpul vizitei nu l-a văzut să fumeze. Totodată a precizat faptul că D.M. obișnuia să meargă la grupul sanitar din curtea imobilului, unde fuma țigări.

La fața locului a fost identificat D.M., asupra căruia s-a efectuat un control corporal, ocazie cu care asupra acestuia a fost găsit un pachet de țigări Chesterfield, cu 12 țigarete, însă nu s-a găsit niciun obiect de aprindere a focului. Radu P., asistentul din cadrul CRRPH Pojorâta, a precizat verbal că pachetul de țigări l-a primit în centrul de reabilitare, însă nu cunoaște cu exactitate dacă deținea sau nu asupra lui vreun obiect de aprindere a focului. D.M. a precizat verbal cu nu cunoaște cum a izbucnit incediul, și nu a are nicio legătura cu acest aspect.

Cu ocazia cercetării la fața locului, efectuată în prezența tehnicianului criminalist din cadrul Poliției municipiului Rădăuți și a șefului Departamentului de Pompieri Rădăuți, s-a stabilit faptul că focarul incendiului a izbucnit din zona grupului sanitar (WC) amplasat în partea din spate a anexei (șurii). Grupul sanitar este amplasat în apropierea șurii care este racordată la rețeau de curent electric. Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, respectiv a vântului puternic și a cantității mare de materiale combustibile, incendiul s-a propagat cu putere, neputând fi examinate firele de curent electric, la fața locului identificându-se urme vizibile de ardere în amestec cu cenușă. Au fost ridicate mai multe probe de materie arsă, constând în fragmente de lemn, bucăți metalice, fire din sârmă și probe de sol, care urmează a fi expertizate fizico-chimic de către specialişti din cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice Iași - Laboratorul Interjudețean de Expertize Criminalistice. La fața locului nu au fost identificate mijoace care puteau produce aprinderea.

Lucrătorii ISU Bucovina au stabilit ca elemente posibile privind stabilirea cauzei probabile a evenimentului următoarele: locul focarului - grup sanitar WC, sursa probabilă de aprindere - flacără, mijlocul care putea produce aprinderea - brichetă, primul material care s-a aprins - hârtie, împrejurarea determinantă - acțiunea unor persoane iresponsabile, condițiile care au favorizat dezvoltarea și propagarea incendiului fiind condițiile meteo nefavorabile, vântul puternic, și cantitatea mare de materiale combustibile. Din cauza vântului puternic incendiul s-a propagat la anexa imobilului aparținând Elenei C., arzând generalizat anexa pe o suprafață de 45 de metri pătrați, anexă în care erau depozitate o cantitate de material lemnos. De asemenea incediul s-a propagat și la spațiul comercial în construcție, aparținând Andreei B., topindu-se panourile de tip sandwich pe o suprafață de 30 de metri pătrați, din partea estică a clădirii.

În cauză nu s-a putut stabili prejudiciul comis, urmând fi stabilit ulterior de către persoanele vătămate.

D.M. a fost internat în Centrul de Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Pojorâta din cadrul DGASPC Suceava, centru cu regim semideschis.

S-a luat legătura cu procurorul de caz care a opinat ca D.M. să fie internat în centrul de reabilitare pentru a i se administra în continuare tratament de specialitate și efectuarea de verificări în vederea stabilirii cu exactiatate a mecanismului de producere pentru justa încadrare juridică a faptei, precum și participația penală a acestuia.

Urmează ca în perioada imediat următoare să fie continuate cercetările în cauză, în vederea a stabilirii împrejurărilor în care a fost comisă fapta, a stabilirii participației lui D.M., precum și alte activități procedurale .

În cauză se administrează probatoriu urmând ca cercetările să se continue sub aspectul săvârșirii infracţiunii de „distrugerea prin incediere”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 253, alin 4, din Codul Penal.
Mai nouă Mai veche