Polițiștii au confiscat peste 220 de metri cubi de lemn în urma controalelor din ultimele zile

Polițiștii au confiscat peste 220 de metri cubi de lemn în urma controalelor din ultimele zile
IPJ Suceava anunță că polițiștii au intensificat activitățile de verificareși control atât la nivelul unităților economice de profil, cât și în ceea ce privește transportul materialului lemnos pe drumurile publice. Au fost identificate transporturi și acte de comerț silvic ilicite și s-au confiscat peste 220 de metri cubi de material lemnos în valoare de aproximativ 100.000 lei, aplicându-se totodată sancțiuni contravenționale conform Legii nr. 171/2010.


La data de 17.11.2023, ora 12:20, polițiștii SPR 4 Gălănești, în timp ce executau activități de control pe linie de silvicultură privind transporturile de material lemnos, au oprit pentru control, o autoutilitară care circula pe un drum comunal de pe raza com. Gălănești și care transporta material lemnos, respectiv cherestea și lemn molid.
Cu ocazia verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că autoutilitara era condusă de către un bărbat de 40 ani, din com. Frătăuții Noi, iar pentru materialul lemnos transportat conducătorul auto nu deținea aviz de însoțire conform prevederilor legale.
{inAds}
Din acest motiv, transportul a fost condus la F.P.L. Putna - Ocolul Silvic Putna, unde s-a solicitat sprijinul unui inginer silvic, care în urma inventarierii materialului lemnos a stabilit faptul că în autoutilitară se afla cantitatea de 0,96 mc cherestea tivită molid și cantitatea de 3,44 mc lemn molid, în valoare totală de 1.417 lei.
Șoferul a fost sancționat contravențional, conform art. 19 alin. 2 lit. a din Legea nr. 171/2010, iar materialul lemnos a fost confiscat, fiind predat în custodia Ocolului Silvic Putna.
Todotadă, conducătorul autoutilitarei, a fost sancționat contravențional conform Legii 132/2017 și s-a dispus măsura tehnico-administrativă a reținerii certificatului de înmatriculare pentru lipsă poliță de asigurare RCA.


La data de 17.11.2023, în jurul orei 17:10, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Vicovu de Sus, au oprit pentru control autoutilitara ce se deplasa pe DJ209G, pe raza com. Straja și care transporta material lemnos.
Conducătorului auto i s-a solicitat să înmâneze documentele personale, ale autoutilitarei şi cele privitoare la materialul lemnos transportat. Cu această ocazie s-a stabilit că șoferul este un bărbat de 42 ani, domiciliat în com. Bilca.
S-a procedat la verificarea în aplicația SUMAL Control, iar în urma interogării, a rezultat faptul că pentru autoutilitară, la momentul controlului, exista emis aviz de însoțire a materialului lemnos transportat pentru cantitatea de 4,712 mc lemn foc fag.
De asemenea fotografiile privind materialul lemnos nu erau conforme.
Întrucât existau suspiciuni cu privire la diferența dintre volumul transportat pe autoutilitară și cel înscris în avizul de însoțire, s-a procedat la conducerea vehiculului la Cantonul Silvic Falcău.
Organele silvice din cadrul OS Falcău au procedat la inventarierea materialului lemnos, stabilind că s-a transportat cantitatea de 5.8 mc, cu 1,088 mc în plus față de cea trecută în avizul de însoțire.
În conformitate cu prevederile Legii nr.171/2010 modificată, s-a dispus confiscarea cantității de 1,088 mc lemn foc fag în valoare de 188 lei, cantitatea de lemn fiind predată în custodia Ocolului Silvic Falcău.
Față de șofer s-a dispus măsura sancționării contravenționale, conform Legii nr. 171/2010.


La data de 16.11.2023, ora 13.00, în timp ce executau activități pe linie de silvicultură pe raza comunei Gălănești, sat Hurjuieni, jud. Suceava, lucrătorii din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Gălănești au oprit pentru control autoutilitara care circula pe DJ 178 F Hurjuieni, din direcția Gălănești–Frătăuții Vechi și care transporta material lemnos.
Cu ocazia controlului efectuat s-a stabilit faptul autoutilitara este condusă de un bărbat domiciliat în comuna Frătăuții Vechi, județul Suceava , iar în urma verificărilor în aplicația SUMAL 2 s-a constatat că transportul este însoțit de aviz de însoțire pentru cantitatea de 1,577 mc lemn foc molid.
Întrucât existau suspiciuni cu privire la diferența de cantitate dintrea cea înscrisă pe aviz și cantitatea de pe autoutilitară, transportul a fost condus la Atelierul de prelucrare a lemnului din cadrul Ocolului Silvic Putna unde s-a solicitat sprijinul unui tehnician silvic din cadrul acestui ocol silvic pentru inventarierea materialului lemnos. Cu această ocazie s-a stabilit faptul că șoferul transporta cantitatea de 4,03 m.c. lemn foc molid, existând o diferență de 2,46 mc lemn foc molid.
Șoferul a fost sancționat contravențional conform Legii nr. 171/2010, iar diferența de material lemnos, respectiv cantitatea de 2,46 mc lemn foc molid în valoare de 378 lei a fost confiscat, fiind predat în custodia Ocolului Silvic Putna.


La data de 16.11.2023, ora 09:05 polițiștii din cadrul SPR 1 Vadu Moldovei, fiind în execitarea atribuțiilor de serviciu, au procedat la oprirea din trafic a ansamblului rutier format din autoutilitara ce tracta semiremorcă.
Conducătorului auto i s-au solicitat pentru control documentele personale precum și cele ale autoutilitarei. Astfel, s-a stabilit că la volanul autoutilitarei se afla un bărbat care a declarat verbal că transportă lemn, prezentând în acest sens pe suport electronic avizul pentru cantitatea de 60 mc diverse specii.
Întrucât existau indicii cu privire la neconcordanța dintre cantitatea avizată și volumul de material existent în semiremorca, s-a solicitat sprijin din partea personalului Gărzii Forestiere Suceava.
La fața locului, reprezentanții GF Suceava au stabilit existența faptică a cantității de 23,927 mc lemn, lipsind cantitatea de 36,073 mc. Pentru abaterile săvârșite polițiștii au dispus sancționarea contravențională cu amendă în sumă de 15.000 lei, iar complementar s-a dispus confiscarea valorică a volumului de 36,073 mc în valore de 3.564 lei, conform art. 12 din HG 497/2020 rap. la art. 19 din legea 171/2010.


La 15.11.2023, orele 07.20, patrula de siguranță publică din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, a oprit pentru control pe DC Neclasificat raza comunei Marginea, județul Suceava, autoutilitara condusă de către un bărbat din comuna Voitinel, județul Suceava, care a prezentat pentru control documentele personale.
Cu ocazia controlului asupra autoutilitarei, s-a constatat că șoferul transporta materiale lemnoase, respectiv lemn gater specia rășinoase, iar cu această ocazie a declarat faptul că nu deține aviz de însoțire.
Având în vedere cele constatate, s-a efectuat verificări în aplicația SUMAL CONTROL, rezultând că pentru autoutilitara în cauză nu a fost emis aviz de însoțire al materialelor lemnoase la data de 15.11.2023, fapt pentru care i s-a solicitat conducătorului auto să se deplaseze la punctul de descărcare din cadrul Ocolului Silvic Marginea, unde personalul silvic a procedat la inventarierea încărcăturii de materiale lemnoase.
Astfel, s-a constatat că în autoutilitară se afla cantitatea totală de 5,50 m.c. lemn gater specia rășinoase.
Pentru acest motiv, șoferul a fost sancționat contravențional conform prevederilor art. 19, alin. (2), lit. a) pct. 2 din Legea 171/2010 M, iar cantitatea de 5,50 mc lemn gater specia rășinoase în valoare de 2.805 lei a fost confiscată și predată în custodie Ocolului Silvic Marginea.


La 15.11.2023, orele 18.10, patrula de siguranță publică din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, a oprit pentru control pe Calea Havriș raza comunei Marginea, județul Suceava, autoutilitara condusă de către un bărbat din comuna Grămești, județul Suceava, care a prezentat pentru control documentele personale și ale autoutilitarei.
S-a procedat la interogarea aplicației SUMAL CONTROL, constatându-se că pentru autoutilitara în cauză era emis un aviz de însoțire pentru cantitatea de 2,34 mc lemn foc esență foioase.
Existând suspiciuni cu privire la cantitatea transportată, autoutilitara a fost condusă la Depozitul din comuna Marginea, unde personalul din cadrul Ocolului Silvic Marginea a procedat la inventarierea încărcăturii de materiale lemnoase, rezultând astfel o cantitate de 4,58 mc, cu un plus de 2,24 mc față de cantitatea din aviz.
În cauză s-a luat măsura sancționării contravenționale a șoferului conform prevederilor art. 19 alin. 2 lit. b) din Legea 171/2010, precum și măsura complementară a confiscării cantității de 2,24 m.c. lemn foc esență foioase, în valoare de 528 lei, materialul lemnos fiind predat în custodia Ocolului Silvic Marginea.


Având în vedere Planul de acțiune ,,Scutul Pădurii” pe linia prevenirii și combaterii activităților ilegale din domeniul circulației, depozitării, prelucrării și comercializării materialelor lemnoase, desfășurat de către Poliția Mun. Vatra Dornei, polițiștii din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Suceava, au procedat la efectuarea unui control la depozitul unei societăți situat în com. Cârlibaba, sat Cârlibaba, ce are ca profil de activitate exploatarea și debitarea materialului lemnos.
La finalizarea verificărilor, la data de 17.11.2023, echipa de control a constatat diferențe între stocurile scriptice și cele faptice, respectiv s-a constatat un volum în plus de 0,71 m3 lemn rotund rășinoase 0,938 m3 cherestea rășinoase și 15,573 m3 (10,247 tone) lemn rășinoase în valoare totală de 2.687 lei.
Totodată s-a constatat lipsa nejustificată din depozit a cantității de 159,913 m3 lemn rotund rășinoase și 48,863 m3 cherestea rășinoase în valoare totală de 85.752 lei.
Astfel, cantitățile de material lemnos au fost confiscate faptic și valoric și au fost aplicate patru sancțiuni contravenționale dintre care două cu avertisment și două sancțiuni contravenționale cu amendă în valoare de 16.000 lei, în baza Legii 171/2010, conform procesului-verbal de constatare a contravenției silvice din 17.11.2023.
Mai nouă Mai veche