Transporturi fictive identificate de polițiști, dar și material lemnos confiscat în cadrul acțiunilor pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice

Transporturi fictive identificate de polițiști, dar și material lemnos confiscat în cadrul acțiunilor pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice
IPJ Suceava informează că în cursul săptămânii trecute polițiștii au continuat activitățile de verificare și control atât la nivelul unităților economice de profil, cât și în ceea ce privește transportul materialului lemnos pe drumurile publice. Au fost identificate transporturi fictive și s-au constatat și alte nereguli în domeniul silvic, fiind confiscat fizic sau valoric material lemnos, aplicându-se totodată sancțiuni contravenționale conform Legii nr. 171/2010, în valoare de peste 30.000 lei.

La data de 24.11.2023, în jurul orei 21:55, polițiștii SPR 1 Vadu Moldovei, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu au oprit pentru control ansamblul rutier format din cap tractor și semiremorcă, ce se deplasa din direcția Drăgușeni către Fălticeni.
{inAds}
Cu acestă ocazie s-a constatat faptul că pe ansamblul rutier era emis avizul pentru cantitatea de 29,624 metri cubi cherestea tivită brad. Avizul figura cu status în tranzit din data de 24.11.2023, orele 08:59, traseul GPS existând înregistrat și suprapus pe un traseu rutier din localitatea Slatina, jud. Olt până în apropiere de localitatea Bacău, jud. Bacău.
S-a solicitat conducătorului auto să deschidă prelata în vederea inspectării încărcăturii. Conducătorul auto a dat curs solicitării, iar cu această ocazie s-a constatat faptul că în semiremorcă nu se mai află cherestea.
S-a solicitat sprijin din partea Gărzii Forestiere, la fața locului prezentându-se un lucrător al acestei instituții, care a întocmit documentația privind materialul lemnos supus controlului.
În cauză s-au dispus măsuri, în temeiul art. 19, alin. 1 din Legea 171/2010, respectiv sancționarea cu amendă în sumă de 10.000 lei a societății care a emis avizul și confiscarea valorică a cantității de 29,624 metri cubi cherestea tivită brad, în valoare de 27.402 lei.


La data de 24.11.2023, în jurul orei 16:00, polițiștii Poliției Orașului Vicovu de Sus, au identificat și oprit pentru control, pe DJ 209G Straja, com. Straja, o autoutilitară care transporta material lemnos.
Conducătorului auto i s-a solicitat să înmâneze documentele personale, ale autoutilitarei şi cele privitoare la materialul lemnos transportat, acesta prezentând documentele personale și ale autoutilitarei, precizând că nu deține aviz de însoțire pentru materialul lemnos transportat.
Conducătorul autoutilitarei a fost identificat în persoana unui bărbat de 43 ani, din com/sat Bilca.
S-a procedat la verificarea în aplicația SUMAL 2.0, iar în urma interogării, a rezultat faptul că pentru autoutilitară nu exista emis aviz de însoțire a materialului lemnos.
Organele silvice au procedat la inventarierea materialului lemnos, ocazie cu care a rezultat cantitatea de 3,36 m3 lemn foc rășinoase.
În conformitate cu prevederile Legii nr.171/2010 modificată s-a dispus confiscarea cantității de 3,36 m3 lemn foc rășinoase în valoare de 517 lei, întreaga cantitate de lemn fiind predată în custodia Ocolului Silvic Falcău.
Față de conducătorul auto s-a dispus măsura sancționării contravenționale, conform Legii nr. 171/2010 modificată.


La data de 23.11.2023, ora 2100, polițiștii Secției 11 Poliție Rurală Pojorâta, în timp ce desfășurau activități de control pe DN 17 Pojorâta, pentru prevenirea și combaterea tăierilor ilegale de arbori și a faptelor ilegale derivate din exploatarea, depozitarea, prelucrarea primară, transportul și comercializarea materialului lemnos din fondul forestier național, au oprit ansamblul de vehicule format din autoutilitară și semiremorcă, despre care existau date relevante că desfășoară activități de transport ilegal a materialelor lemnoase.
La volanul autoutilitarei a fost identificat un bărbat din com. Vama, jud. Suceava, care a prezentat pentru control documentele solicitate, stabilind că sunt în termenul de valabilitate.
În continuarea activității s-a procedat la verificarea în aplicația S.U.M.A.L 2.0 a numărului de înmatriculare reieșind că ansamblul auto transporta cantitatea de 50.028750 mc cherestea tivită diferite lungi și grosimi.
Întrucât, încărcătura a creat suspiciuni cu privire la diferența de material lemnos existentă pe semiremorcă și cea înscrisă în aviz de însoțire, ansamblul a fost condus la Atelierul de Producție Sadova, a fost sigilat, fiind predat în custodia paznicului.
În continuarea verificărilor efectuate de polițiștii SPR 11 Pojorâta, s-a procedat la inventarierea cu exactitate a cantității de material lemnos transportat cu autoutilitara, de către personalul silvic desemnat de către O.S Pojorâta.
În urma inventarierii, a reieșit cantitatea de 54,52 mc cherestea tivită diferite diametre, reieșind o diferență de volum de 3,40 mc, transportată în plus față de cantitatea înscrisă în avizul de însoțire, cu aplicarea toleranțelor legale.
S-a procedat la sancționarea contravenționala a societății transportatoare din com. Vama, cu amendă în valoare de 4.000 lei și la confiscarea fizică a cantității de 3,40 mc în valoare de 3.145 lei.
Cu ocazia activității au fost aplicate și sancțiuni contravenționale pentru refuz de cântar și alte abateri, în valoare de 21.000 lei.
Mai nouă Mai veche