Buletin de presă, 21 ianuarie 2024 - IPJ Suceava

Nu consumați alcool sau droguri și vă urcați la volan!

La 20.01.2024, în jurul orei 11.50, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Suceava-Biroul Rutier, în timp ce efectuau serviciul de supraveghere și control a traficului rutier cu autospeciala de poliție pe str. Mitocului, din mun. Suceava, jud. Suceava, au oprit pentru control un autoturism care se deplasa din direcția cartierului Ițcani către localitatea Mitoc.
S-a stabilit că la volanul autoturismului se afla un bărbat de de 31 ani, cu domiciliul în mun. Suceava.
Întrucât conducătorul auto emana halenă alcoolică a fost testat cu aparatul etilometru rezultatul afișat de acesta fiind de 0,66 mg./l. alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava, unde cu acordul acestuia i s-au prelevat două mostre biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de “conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”, faptă prev. şi ped. de art. 336 alin. 1 din Codul Penal.


La data de 20.01.2024, ora 12:34, Secția de Poliție Burdujeni a fost sesizată prin SNUAU 112 cu privire la faptul că pe strada Amurgului, în fața blocului, o persoană care este posibil să se afle sub influența băuturilor alcoolice a tamponat un vehicul parcat.
La fața locului s-a deplasat o patrulă de ordine și siguranță publică din cadrul Secției de Poliție Burdujeni fiind identificat apelantul care a indicat autoturismul care i-a avariat mașina.
Polițiștii au procedat la legitimarea șoferului, stabilindu-se că este un bărbat din mun. Suceava și întrucât acesta prezenta semne ale consumului de băuturi alcoolice și emana totodată halenă alcoolică, s-a procedat la testarea acestuia cu aparatul etilometru, rezultatul fiind 0,82 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus ulterior la UPU Suceava pentru prelevarea de mostre biologice.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prevăzută de art. 336 alin. (1) din Codul penal, ce urmează a fi soluționat procedural de lucrătorii Biroului Rutier Suceava.


La data de 20.01.2024, ora 19:10, polițiștii SPR 2 Ipotești, au fost sesizați prin SNUAU 112 cu privire la faptul că pe raza com. Udești un autoturism a luat foc.
Cu ocazia deplasării la fața locului, pe drumul comunal neclasificat a fost identificat un echipaj de pompieri din cadrul Primăriei com. Udești și un echipaj din cadrul ISU Bucovina Suceava, care procedau la stingerea incendiului care se manifesta asupra unui autoturism.
Din discuțiile purtate cu apelantul, acesta a declarat că în seara zilei de 20.01.2024, l-a observat pe un bărbat din localitate conducând autoturismul pe drumul comunal din apropierea locuinței sale.
Totodată, apelantul a mai relatat că a observat momentul în care autoturismul a luat foc din cauza accelerării exagerate a motorului, iar de la volanul autoturismului a coborât șoferul în stare vădită de ebrietate.
La fața locului a fost identificat și legitimat conducătorul autoturismului, respectiv un bărbat în vârstă de 58 ani. Din cauza stării vădite de ebrietate, nu s-a reușit testarea cu aparatul etilotest, acesta fiind condus la Spitalul Județean Suceava unde i-au fost recoltate două probe de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
Cu ocazia verificării în bazele de date ale Poliției Române, s-a stabilit că bărbatul figurează ca fiind posesor al permisului de conducere categoria B, însă cu mențiunea anulat.
Ulterior stingerii incendiului, pompierii militari au stabilit ca sursă de aprindere efectul termic provenit de la toba de eșapament a autoturismului, acesta fiind distrus în totalitate.
În conformitate cu prevederile art 293 alin. 1 din C.pr.pen. în cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de ,,conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prev. şi ped. de art. 335 alin. 2 din Codul penal, ,,conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, faptă prev. şi ped. de art. 336 alin. 1 din Codul penal și ,,distrugerea din culpă”, faptă prev. și ped de art. 255 alin. 1 din Codul penal.



Evenimente rutiere cercetate de polițiști

La data de 20.01.2024, în jurul orelor 06:25, un bărbat a condus o autoutilitară pe DN29, jud. Suceava, din direcția Salcea către Dumbrăveni și a intrat în coliziune cu autoturism condus de către o femeie. Ulterior, un alt autoturism a intrat în coliziune cu cele două vehicule implicate în imact.
În urma evenimentului a rezultat vătămarea ușoară a conducătoarei auto.
Toti conducatorii auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative, ulterior fiindu-le recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracţiunilor de „vătămare corporală din culpă” faptă prev. de art. 196 alin. (2) , (3) și (4) din Codul Penal.


La data de 20.01.2022, în jurul orei 16:40, un bărbat în vărstă de 34 de ani din com. Filipești , jud. Bacău, în timp ce conducea autoturismul pe DN 17 din afara loc. Molid, având direcția de deplasare spre mun. Suceava, la un moment dat a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și a intrat în coliziune cu autoturismul condus de către un bărbat de 30 de ani din loc. Dolheștii Mici, jud. Suceava, care circula din sensul opus de mers.
În urma impactului, conducătorul auto de 3 de ani a decedat. De asemenea, alți trei bărbați cu vârste cuprinse între 40 și 74 de ani din mașina condusă de către șoferul de 30 ani, au suferit leziuni, fiind transportați la unități medicale.
Conducătorul auto de 34 de ani a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind de 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ,,ucidere din culpă", faptă prev. şi ped. de art. 192, alin. 1 şi 2 din Codul Penal și ”vătămare corporală din culpă” faptă prev. și ped. de art. 196 alin. 2,3 si 4 din Codul Penal”
Mai nouă Mai veche