Festivalul de Artă Medievală „Ștefan cel Mare”, nominalizat la „Destinația Anului”, ediția 2024, la categoria „Atracții cultural-educative”

Festivalul de Artă Medievală „Ștefan cel Mare”, nominalizat la „Destinația Anului”, ediția 2024, la categoria „Atracții cultural-educative”
Festivalul de Artă Medievală „Ștefan cel Mare”, eveniment devenit atracție turistică, organizat de Muzeul Național al Bucovinei, de 18 ani încoace, la Cetatea de Scaun a Sucevei, este nominalizat la „Destinația Anului”, ediția 2024, la categoria „Atracții cultural-educative”!

Câștigătorii vor fi desemnați în urma voturilor exprimate la adresa:  https://destinatiaanului.ro/destinatii/voteaza.

Festivalul de Artă Medievală „Ștefan cel Mare” Suceava este cel mai mare Festival Medieval din România, cu peste 500 de artiști participanți. Zeci de trupe se întrec în mânuit spada, turniruri, ateliere de dansuri, prezentări de arme, întreceri cavalerești, demonstrații de forță și îndemânare, întreceri culinare. 
{inAds}
Din anul 2017 Festivalul de Artă Medievală de la Suceava a devenit internațional, datorită participării diverselor trupe din Serbia, Ucraina, Turcia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria și Republica Moldova.

O particularitate a Festivalului Medieval de la Suceava o constituie parada cu făclii a trupelor, care se desfășoară în prima seară a festivalului, artiștii deplasându-se, la lăsarea întunericului, pe arterele principale ale municipiului, fiind una dintre cele mai spectaculoase și mai mari parade de acest gen, pe un traseu de aproximativ șapte kilometri.

Spectacolele și reconstituirile istorice din cadrul programului se desfășoară în perimetrul Cetății de Scaun, dând o notă de originalitate evenimentului.

Festivalul de Artă Medievală „Ștefan cel Mare” Suceava înseamnă patru zile în Cetatea de Scaun a Sucevei, în care publicul este invitat să trăiască aievea perioada medievală, cu reconstituiri istorice, oșteni, domni, cavaleri, domniţe, teatru, dansuri, păsări de pradă, lupte cavalerești, turniruri cu cai, prezentări de arme, spectacole cu focuri, horoscop medieval, ghicitori, teatru pentru copii, saltimbanci, ateliere interactive cu invitaţi din ţară şi străinătate, o experiență culturală unică! Menestrelii animă atmosfera, saltimbancii fac giumbușlucuri printre norodul participant îndemnându-i să participe la tot ce se petrece și să intre în atmosfera de poveste.

Programul cuprinde câteva zeci de spectacole zilnic (între 40 și 50/zi în anul 2023), publicul putând alege ceea ce îi place, fiecare moment fiind un spectacol de neratat. Spectacolele și reconstituirile istorice sunt susținute de câteva zeci de trupe participante (37 la ediția din 2023) din țară și din străinătate.

Programul este structurat în două părți:
  • Spectacole dedicate copiilor: de la ora 10 dimineața până la ora 13: teatru de păpuși, ateliere de caligrafie, ateliere de dansuri, prezentări de arme, prezentare de veșminte și podoabe medievale, întreceri voinicești. Personaje magice îi provoacă să se joace ca în evul mediu;
  • Spectacole și reconstituiri istorice dedicate publicului de toate vârstele: de la ora 15 până spre miezul nopții.
Mai nouă Mai veche