Incendiu amplu propagat de vânt într-o gospodărie din Horodnic de Jos

Incendiu amplu propagat de vânt într-o gospodărie din Horodnic de Jos
La data de 29 martie 2024, la ora 12:43, patrula de siguranță publică din cadrul Secției de Poliție Rurală Marginea a fost sesizată prin intermediul 112 cu privire la faptul că „ard o casă și o șură” în comuna Horodnic de Jos.

Din primele verificări s-a constatat că la imobilul indicat locuiește Vasile C., împreună cu soția sa Silvia. La ora 12:40, în timp ce se afla la domiciliu împreună cu soția, bărbatul a fost anunțat de un vecin că a izbucnit un incendiu la nivelul unei anexe de tip șură aflată în gospodărie.

Cu această ocazie, s-a solicitat deplasarea la fața locului a echipajelor de pompieri, în vederea stingerii incendiului.
{inAds}
Datorită condițiilor atmosferice, respectiv a vântului puternic, incendiul s-a propagat la nivelul acoperișului casei de locuit, respectiv a unei anexe de tip magazie.

Echipajele de pompieri sosite la fața locului, respectiv două autospeciale din cadrul Detașamentului de Pompieri Rădăuți și trei echipaje de pompieri voluntari din cadrul Primăriilor Horodnic de Jos, Horodnic de Sus și Gălănești, au reușit stingerea incendiului după circa patru ore.

Lucrătorii din cadrul Detașamentului de Pompieri Rădăuți au constatat că locul focarului este anexa de tip șură, sursa probabilă de aprindere este efectul termic al curentului electric, mijlocul care putea produce aprinderea a fost un cablu electric, primele materiale care s-au aprins au fost masele plastice, împrejurarea determinantă a fost stabilită ca fiind un cablu electric defect, iar condițiile care au favorizat dezvoltarea și propagarea incendiului au fost viteza mare a vântului și cantitatea de materiale combustibile.

În urma manifestării incendiului a ars șura din lemn cu învelitoare din șindrilă pe o suprafață de aproximativ 60 de metri pătrați, anexa din lemn cu învelitoare din tablă pe o suprafață de aproximativ 20 metri pătrați, casa de locuit din lemn cu învelitoare din șindrilă pe o suprafață de aproximativ 120 metri pătrați, bunurile din interior, mai multe documente printre care carți de identitate, acte de proprietate, s-a degradat tavanul locuinței pe o suprafață de aproximativ 40 metri pătrați, respectiv a ars și o pungă în interiorul căreia se afla suma de 4.600 lei.

Ca urmare a producerii incendiului, cei doi proprietari au suferit atacuri de panică, dar au refuzat să fie transportați la Spitalul Municipal Rădăuți pentru a le fi acordate îngrijiri medicale de specialitate.

În cauză, a fost întocmit dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „distrugerea din culpă”.
Mai nouă Mai veche