Camion cu cherestea fără acte confiscat de polițiști după un control în trafic, la Spătărești

Camion cu cherestea fără acte confiscat de polițiști după un control în trafic, la Spătărești
La data de 21 mai 2024, la ora 20:58, polițiștii Secției de Poliție Rurală Vadu Moldovei au observat în trafic un ansamblu rutier format din cap tractor și semiremorcă care se deplasa pe DN2, din direcția Spătărești către Vadu Moldovei. Întrucât exista suspiciunea faptului că ar transporta material lemnos fără documente s-a procedat la oprirea lui.

S-a procedat la verificarea numărului de înmatriculare în aplicația inspectorul pădurii la ora 20:58, iar rezultatul interogării nu a afișat existența unui aviz emis în data de 21 mai 2024.

Ansambul rutier a fost oprit în parcarea Peco Părăsit. La volan a fost identificat Ionel C., de 36 de ani, din comuna Bogdănești.
{inAds}
La orele 21:07, prin intermediul ofițerului de serviciu s-a realizat interogarea sistemului informatic sumal 2.0 cu aplicația sumal.control. Rezultatul a afișat existența cod-avizului emis la data de 21 mai 2024, ora 19:48, de către SC Fortisa SRL, cu punct de încărcare în satul Găinești, comuna Slatina, valabil până la data de 23 mai 2024, ora 19:48, cu destinația Tisa Verde SRL. punct de descărcare în Pristol, județul Mehedinți.

Fiind întrebat ce transportă, conducătorul auto a precizat faptul că este încărcat cu cherestea. În continuare i s-a solicitat să prezinte avizul de însoțire. Acesta a prezentat de pe un telefon mobil în format electronic cod avizul pentru un volum de 51,9019 metri cubi cherestea tivită rășinoase molid, emis la data de 21 mai 2024, ora 19:48:33.

Prin verificarea sistemului informatic sumal 2.0 a rezultat că acest cod-aviz este emis la data de 21 mai 2024, la ora 19:48:33, de către Fortisa SRL, fiind cu statusul în tranzit din data de 21 mai 2024, ora 20:18:14, și fiind creat și încărcat pe serverul sumal la data de 21 mai 2024, la ora 21:05:21, moment la care ansamblul rutier se afla în comuna Fântâna Mare, satul Spătărești, în parcarea Peco Părăsit, operațiunea de creare fiind efectutată de către conducătorul auto.

Ansamblul rutier, de la momentul începerii deplasării din satul Găinești și până la momentul depistării, la Spătărești, a efectuat transportul pe o distanță de aproximativ 35 de km fără document de provenință, sens în care nu era vizibil niciun aviz de însoțire în sistemul informatic sumal 2.0, întrucât s-a intervenit asupra telefonului cu scopul de a împiedica înregistrarea avizului de însoțire în sistemul informatic sumal 2.0. Iminența controlului din partea organelor de poliție l-a determinat pe conducătorul auto să intervină asupra telefonului asigurând astfel publicarea în serverul sumal a avizul de însoțire al transportului.

Ansamblul rutier a fost condus și predat în custodia Ocolului Silvic Rîșca.

Polițiștii au constatat că avizul prezentat de către conducătorul auto fiind creat și încărcat pe serverul sumal la ora 21:05:12, în timp ce ansamblul rutier se afla în parcarea Peco Părăsit, s-a realizat cu scopul de a induce în eroare organele de control cu privire la legalitatea transportului, iar activitatea descrisă se circumscrie unui modus operandi.

Crearea și încărcarea pe serverul sumal a avizului în timp ce cantitatea de material lemnos și mijlocul de transport se află într-o altă locație decât cea corespunzătoare locului încărcare (de proveniență) nu legalizează transportul efectuat, fiind astfel încălcate prevederile art. 8, art. 12 alin. 1 lit. A), D), H) și L) din HG 497/2020 rap. la art. 68 din Legea 46/2008 a codului silvic.

În temeiul art. 292 din Codul de Procedură Penală, polițiștii s-au sesizat din oficiu cu privire la infracțiunea de „transport cu orice mijloace de transport a materialele lemnoase, în volum de peste 10 m3, neînsoțite de documente specifice de transport” faptă prev. de art. 68 alin. 2 ind. 1 din Legea 46/2008 a Codului Silvic.

Ansamblul rutier înpreună cu materialul lemnos din interior se află indisponibilizat și sigilat în comuna Rîșca, în custodia Ocolului Silvic Rîșca.
Mai nouă Mai veche