Scuteriștii își fac de cap în județul Suceava: conduc băuți, fără permise, fac accidente și fug de poliție. Val de dosare penale în ultimele zile

Scuteriștii își fac de cap în județul Suceava: conduc băuți, fără permise, fac accidente și fug de poliție. Val de dosare penale în ultimele zile
În ultima perioadă, aproape zilnic s-au înregistrat incidente și evenimente în care au fost implicați conducători de mopede. Din păcate mulți dintre aceștia nu conștientizează faptul că pentru aconduce un astfel de vehicul este necesară deținerea unui permis de conducere conform categoriei, purtarea unui echipament de protecție și respectarea regulilor elementare de circulație.

Doar în ultimele două zile au fost identificate șase situații în care conducătorii de mopede au condus vehicule neînmatriculate/ neînregistrate, fără permis, sub influența alcoolului, au produs accidente rutiere sau a fost necesară urmărirea în trafic urmare a neopririi la semnalul regulamentar. Toate aceste abateri și aspecte de indisciplină rutieră pun în pericol din păcate viața și sănatatea conducătorilor de mopede, mulți dintre ei tineri, dar generează și un risc rutier sporit pe drumurile publice.
{inAds}

La data de 26.05.2024, în jurul orei 13:30, polițiștii din cadrul Poliței Orașului Frasin, în timp ce efectuau serviciul de patrulare pe raza loc. Ostra, pe drumul comunal din centrul localității Ostra, au efectuat semnal de oprire unui moped, pe acesta fiind două persoane de sex feminin.
Conducătoarea mopedului s-a conformat, oprind pe partea dreaptă. I s-au solicitat documentele mopedului, fiind înmânat certificatul de înmatriculare, stabilindu-se că vehiculul are capacitatea cilindrică de 125 cmᶾ.
Întrucât femeia care conducea mopedul nu a putut prezenta un act de identitate, aceasta a fost condusă la sediul Poliției Orașului Frasin, stabilindu-se că are de 43 ani și figurează cu domiciliul în sat Ostra, com. Ostra.
În urma verificării în bazele de date, s-a stabilit faptul că femeia nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie. Totodată a fost testată cu etilometru, rezultatul fiind negativ.
În cauză s-a întocmit dosar penal și se continuă cercetările de către lucrătorii Poliției orașului Frasin, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducerea unui vehicul fără permis de conducere”, faptă prevăzută și pedepsită de art. 335, alin. (1) din Codul Penal urmând a se face propunere procedurală prin Parchetul de pe lângă Judecătoria Gura Humorului.


La data de 25.05.2024, în jurul orelor 20.40, polițiștii din cadrul Compartimentului Rutier Gura Humorului, în timp ce desfășurau activități de patrulare pe b-dul Bucovinei din or. Gura Humorului, au observat pe trotuarul din partea dreaptă a părții carosabile un moped, iar la vederea echipajului de poliție conducătorul mopedului a pornit pentru a evita un control. S-a procedat la urmărirea acestuia, fiind blocat pe str. Teodor Bălan.
După blocare la ghidonului mopedului a fost identificat un bărbat de 24 ani din or. Gura Humorului, care a declarat faptul că nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Cel în cauză a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,84 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind ulterior condus la Spitalul orășenesc Gura Humorului pentru ai fi recoltate mostre biologice în vederea stabilirii gradului de alcoolemie din sânge.
În urma verificărilor efectuate în bazele de date ale poliției române s-a stabilit faptul că nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără permis de conducere și conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa alcoolului.


La 24.05.2024, în jurul orelor 11.10, polițiștii Secției 14 Poliție Vama, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu pe raza com. Vatra Moldoviței către comuna Moldovița, județul Suceava, au oprit pe DJ 176 Vatra Moldoviței, un moped condus de către un bărbat, pe scuter aflându-se și tatăl său în stare avansată de ebrietate.
Cu ocazia verificării în baza de date a Poliției Române s-a stabilit faptul că tânărul care conducea mopedul avea 20 ani și nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Întrucât mopedul nu avea montată plăcuța cu număr de înmatriculare s-a procedat la verificarea acestuia, iar în urma interogării bazelor de date s-a constatat că acesta nu figurează înmatriculat sau înegistrat.
Totodată, scuterul marca a fost ridicat de la fața locului pentru a fi trimis la Registrul Auto Român în vederea examinării.
În cauză a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”Punerea în circulație sau conducerea unui vehicul neînmatriculat”, ”Conducerea unui vehicul fără permis de conducere” fapte prev. şi ped. de art. 334 alin.(1) și art.335 alin.(1) din Cod Penal, cu aplicarea art. 38 alin.1 din Cod Penal.


La data de 25.05.2024, în jurul orei 14:25, un tânăr de 22 ani, din com. Boroaia, în timp ce conducea mopedul fără nr. de înregistrare/înmatricuare pe str. General Traian Dafinescu, pe raza satului Boroaia, com. Boroaia, pe relația Boroaia vale către Boroaia centru, na pierdut controlul direcției, intrând în coliziune cu un pod confecționat din beton, amplasat pe partea dreaptă a drumului, având în vedere direcția sa de deplasare.
În urma producerii accidentulului, a rezultat autoaccidentarea conducătorului mopedului, care a fost transportat cu ambulanța la Spitalul Mun. Fălticeni.
Conducătorul mopedului a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind negativ, recoltându-i-se probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei la Spitalul Mun. Fălticeni.
Efectuându-se verificări în baza de date s-a constatat că tânărul nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule și totodată s-a stabilit faptul că mopedul pe care îl conducea nu este înmatriculat/înregistrat.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de ,,vătămare corporală din culpă”, „conducerea unui vehicul fără permis de conducere” și „conducerea unui vehicul neînmatriculat”.


În ziua de 25.05.2024, în jurul orei 16:00, poliţiștii din cadrul Poliției Orașului Gura Humorului – Compartimentului Rutier, în timp ce executau serviciul de supraveghere și control al traficului rutier pe bd. Bucovina în loc. Gura Humorului, au oprit pentru control un motociclu condus de către un bărbat de 48 ani, din or. Gura Humorului.
S-a procedat la verificarea în baza de date, ocazie cu care s-a stabilit faptul că persoana în cauză nu figurează ca fiind posesor de permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
Conducătorul motociclului, a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0.18 mg/l alcool pur în aerul expirat.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de „conducere pe drumurile publice a unui vehicul fără a deține permis de conducere”.


La data de 25.05.2024, în jurul orelor 21.00, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Gura Humorului, în timp ce desfășurau activități de patrulare pe raza orașului Gura Humorului, au oprit pentru control un moped condus de către un bărbat de 39 ani, din or. Gura Humorului, care a declarat faptul că nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, iar pentru moped nu are nici un document de proveniență.
Cel în cauză a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind 0,44 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind ulterior condus la Spitalul orășenesc Gura Humorului pentru ai fi recoltate mostre biologice în vederea stabilirii gradului de alcoolemie din sânge.
În urma verificărilor efectuate în bazele de date s-a stabilit faptul că nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
S-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunilor de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul fără permis de conducere, conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa alcoolului și conducere pe drumurile publice a unui vehicul neînmatriculat/neînregistrat.


Polițiștii reamintesc că în conformitate cu prevederilor Codului Rutier, un scuter (moped) este acel vehicul prevăzut cu două sau trei roți a cărui viteză maxim prin construcție este de cel puțin 25 km/h, însă nu depășește 45 km/h.

Scuterul poate fi echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, care are o capacitate cilindrică ce nu depășește 50 cmc.

De asemenea, acest vehicul este disponibil și în versiune „full electric” dotată cu un motor a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 4 kW. În plus, masa proprie nu trebuie să fie mai mare de 350 de kilograme, neincluzând bateriile.

Pentru a conduce un scuter electric pe drumurile publice din România legislația în vigoare te obligă să deții permis de conducere, indiferent de categorie.

Vei putea conduce fără a avea nevoie de permis doar biciclete electrice, trotinete electrice sau alte vehicule electrice a căror viteză maximă nu depășește 25 km/h. De asemenea, ai obligația să te deplasezi cu aceste vehicule doar pe pistele destinate bicicletelor, acolo unde acestea există.

Conform legislației rutiere, toate vehiculele a căror viteză maximă constructivă depășește 25 km/h sunt înregistrate ca mopede la primărie și, drept urmare, vor putea fi conduse pe drumurile publice doar de persoanele care posedă carnet de conducere.

Dacă deții permis de conducere categoria „B”, vei putea conduce un scuter electric pe drumurile publice fără alte cerințe sau examene. În schimb, există alte modele de scutere electrice pentru care este nevoie de permis categoria „A” deoarece au viteza maximă de peste 45 km/h.

În ceea ce privește vârsta la care poate fi condus un scuter electrice, tinerii care au împlinit vârsta de 16 ani au acest drept, însă doar după ce obține permisul de conducere categoria „AM”. Proba practică pentru această categorie constă în verificarea aptitudinilor într-un poligon auto.

Pentru a obține permisul de conducere pentru scuter va trebui să te înscrii la școala de șoferi, situație în care vei avea nevoie de cazier judiciar, test psihologic, fișă medicală, taxă de examen, taxă de permis și de celelalte documente necesare pentru obținerea permisului categoria „B”.

Pentru obţinerea permisului de conducere, vârsta persoanei în cauză este una dintre condiţiile impuse de legislația auto în vigoare, indiferent de categoria auto pentru care se doreşte carnetul de şofer.

Conducătorii auto au dreptul să conducă un anumit tip de autovehicul corespunzător uneia dintre categoriile existente, cu condiția să aibă cel puțin 18 ani. Excepție fac cei care conduc mopede, motociclete ușoare (scutere) și cvdricicluri. În aceste cazuri, vârsta minimă necesară este de 16 ani.

În cele ce urmează îți prezentăm vârstele minime impuse de Codul Rutier pentru fiecare categorie de permis auto în parte:
  • 16 ani pentru categoriile AM, A1 şi B1;
  • 18 ani pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E şi Tr;
  • 20 ani şi o experienţă de cel puţin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria A2 sau cel puţin 24 de ani pentru motocicletele din categoria A;
  • 21 de ani pentru categoriile C, CE, D1 şi D1E şi pentru triciclurile cu motor cu puterea de peste 15 kW;
  • 24 de ani pentru categoriile D, DE, Tb și Tv.
Mai nouă Mai veche