Individ care și-a ucis soția în bătaie după ce a găsit-o la un vecin, trimis în judecată


Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Dumitriu Petru, din satul Giurgești, comuna Vulturești, cercetat în stare de arest preventiv pentru săvârşirea infracțiunii de violenţă în familie raportat la infracțiunea de omor.
Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

Victima D.F. era căsătorită cu inculpatul Dumitriu Petru și aveau împreună 3 copii minori. Din relaţii anterioare, victima mai avea încă 4 copii.

De mai mulţi ani cei doi soţi s-au obişnuit să consume cantităţi mari de băuturi alcoolice, fie împreună cu alte persoane din localitatea de domiciliu, fie singuri, iar pe acest fond relaţiile dintre ei s-au deteriorat. A rezultat din cercetări că cei doi soţi îşi neglijau gospodăria precum şi copiii, de asemenea pe fondul stării de ebrietate între aceştia au avut loc nenumărate altercaţii verbale precum şi incidente violente - parte din aceste incidente au fost aduse şi la cunoştinţa lucrătorilor de poliţie, au fost declanşate anchete penale, dar nici victima şi nici inculpatul nu au schimbat nimic în comportamentul lor.

În seara zilei de 04 decembrie 2017, în jurul orei 19:00, în timp ce inculpatul era la muncă, victima D.F. l-a observat în curtea gospodăriei sale pe martorul F.M. şi l-a întrebat pe acesta dacă o primeşte în casa lui pentru câteva zile deoarece a fost din nou agresată de către inculpat. Victima s-a deplasat la locuinţa lui F.M., aducând o sticlă de vin şi o sticlă de rom, au consumat împreună băuturile alcoolice, iar după ora 22:00 s-au culcat.

În cursul serii de 04 decembrie 2017 inculpatul a revenit la domiciliu, a constatat că soţia sa nu este acasă, s-a ocupat de copii, după care s-a culcat, convins că soţia sa este în compania unui alt bărbat. În dimineaţa zilei de 05 decembrie 2017, în jurul orei 04:30-05:00 inculpatul a părăsit domiciliul și a plecat să o caute pe soția sa.

Inculpatul s-a dus la locuinţa martorului F.M., situată la circa 100 metri distanţă de domiciliul său, a pătruns în interior şi a constatat că soţia sa se află ascunsă sub un pat. Inculpatul a proferat insulte şi injurii la adresa victimei, a tras-o de păr, după care a început să o lovească de nenumărate ori cu putere cu pumnii şi picioarele în diverse zone anatomice, a prins-o de păr şi a lovit-o cu fruntea de podea. Martorul i-a solicitat de mai multe ori inculpatului să înceteze această agresiune, fără însă a efectua manevre efective de împiedicare a acestuia de teamă să nu fie la rândul său agresat. Aceste acte de violenţă s-au desfăşurat pe o perioadă de aproximativ 10-15 minute.

Apoi inculpatul a solicitat martorului F.M. să îl ajute să o ducă pe victimă spre locuinţa comună, acesta a acceptat, a luat un cearceaf, amândoi au pus victima în cearceaf şi au dus-o prin târâre spre locuinţa inculpatului. În timpul acestor manevre martorul şi-a dat seama că victima a încetat din viaţă, astfel că l-a lăsat pe inculpat în drum cu victima, iar el s-a deplasat la un magazin mixt din apropiere relatând persoanelor aflate acolo faptul că victima D.F. a murit. Cadavrul victimei a fost lăsat chiar în mijlocul drumului, la o distanţă de circa 5 metri de intrarea în locuinţa comună.

Ulterior au fost sesizaţi şi lucrătorii postului local de poliţie, aceştia deplasându-se la faţa locului şi constatând că victima este moartă pe respectivul drum public, la mică distanţă de locuinţa sa.

Conform concluziilor medicului legist din cadrul S.M.L. Suceava, moartea victimei D.F. a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei cardio-respiratorii acute consecutivă leziunilor meningo-cerebrale produse printr-un traumatism cranio-cerebral în cadrul unui politraumatism. Politraumatismul s-a putut produse prin loviri cu sau de corpuri dure. Analizele toxicologice au pus în evidenţă o alcoolemie de 1 gr. ‰ şi o alcoolurie de 1,65 gr.‰.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

PRIM PROCUROR, 
Lucian STĂNESCU 

purtător de cuvânt,
PROCUROR ȘEF SECȚIE
Maria Cristina CIORNEI
Mai nouă Mai veche