Proiectul tehnic pentru „Strada Zebrelor” a fost avizat pozitiv de IPJ Suceava și prevedea șase treceri de pietoni


Strada Bogdan Vodă din cartierul Zamca al municipiului Suceava a devenit vedetă la nivel național, după ce pe o distanță de 300 de metri au fost marcate nouă treceri de pietoni.

Cititorii s-au întrebat dacă nu cumva sunt prea multe „zebre” pentru o stradă înfundată cu cel mult 25 de case. Totodată, oamenii s-au plâns și că pe trotuare, pe lângă faptul că ar fi prea înguste, sunt din loc în loc stâlpi care îi obligă pe trecători să coboare pe carosabil.

Tot luni, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, comisarul Ionuț Epureanu, a declarat presei că Poliția nu a dat aviz constructorului pentru marcajele rutiere, iar viceprimarul Lucian Harșovschi a afirmat că a fost respectat proiectul tehnic.

Am reușit să obținem proiectul tehnic al investiției de pe strada Bogdan Vodă și suntem în măsură să clarificăm toate aspectele.

Proiectul tehnic prevedea doar șase treceri de pietoni

Proiectul tehnic pentru modernizarea străzii Bogdan Vodă a fost realizat de SC Sibiel Com SRL Suceava. Șeful proiectului a fost C. Moisiu, iar din echipa de proiectare au mai făcut parte A. Moisiu și E. Catargiu.

Licitația pentru execuția lucrărilor a fost adjudecată de SUCT SA Suceava. Dirigenția de șantier a fost asigurată de SC Anandre SRL Șcheia.

Din partea Primăriei Suceava, de monitorizarea proiectului răspunde Direcţia generală tehnică şi de investiţii, condusă de Florin Cerlincă și aflată în subordinea directă a viceprimarului Marian Andronache.


Conform proiectului tehnic pe strada Bogdan Vodă erau prevăzute doar șase treceri de pietoni. În schimb, constructorul a marcat nouă treceri de pietoni, cu trei mai multe față de proiect. Trecerile de pietoni în plus au apărut la intersecțiile cu străzile secundare Șt.O.Iosif, Păun Pincio și Petuniilor, acolo unde era prevăzută câte o singură „zebră”, dar au fost amenajate câte două, de fiecare parte a intersecției.

În total, documentația tehnică prevede marcaje rutiere longitudinale de 900 de metri liniari.

Proiectul nu a fost respectat nici în ce privește amenajarea trotuarelor. Dacă documentația prevede că trotuarele vor avea lățimea de 75 de centimetri, în realitatea amenajările pentru pietoni au lățimi între 50 și 60 de centimetri.

În plus, la trecerile de pietoni marcate în plus față de proiect nu au fost amenajate rampe de acces de la trotuar la carosabil.

Totdată, documentele pe care le publicăm astăzi demonstrează că declarația purtătorului de cuvânt al IPJ Suceava a fost complet falsă. Proiectul tehnic a fost în realitate avizat pozitiv de Poliția Suceava prin semnătura ofițerilor Laurențiu Hermeniuc și Florin Constantin Poienari.

















Mai nouă Mai veche