FOTO Studenții suceveni au refăcut marcajele și au făcut curățenie în Parcul Național Călimani

Cei șapte ani de parteneriat între Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) și Parcul Național Călimani (PNC) au fost marcați, în luna noiembrie, prin două activități în teren, la inițiativa lectorului univ. dr. Codruț Șerban, cadru didactic al USV și voluntar al PNC.

Activitățile de igienizare desfășurate de studenți ai Facultăților de Litere și Științe ale Comunicării, Științe Economice și Administrație Publică, Istorie și Geografie și Silvicultură, în Poiana Frumușica, zona Vârfului Călimanul Cerbului (2013), dar și pe traseul turistic din Rezervația de jnepeniș cu Pinus Cembra, au fost completate de o amplă acțiune de refacere a marcajelor de limită între zona de conservare durabilă și cea de protecție integrală (pătrat albastru încadrat de pătrat alb) din cadrul PNC .
Reamintim faptul că Rezervaţia ştiinţifică de jnepeniș cu Pinus cembra din interiorul Parcului Național Călimani este o arie protejată de interes național, unică atât în România, cît și în Europa, a cărei valoare științifică a atras atenţia a numeroşi cercetători în domeniu. Aceasta se întinde pe o suprafață de 384,2 hectare și a fost înființată în anul 1971. Zâmbrul (Pinus cembra) este un arbore din grupa coniferelor, relict glaciar, iar literatura de specialitate consemnează prezența în Călimani a peste 2000 de exemplare, printre care și cel mai în vîrstă exemplar existent în Carpații Orientali, un arbore de 22 m înălțime și cu diametrul trunchiului de 116 cm, estimat la 800 de ani.

Reușita activităților comune USV – PNC din ultimii 7 ani, derulate prin implicarea studenților suceveni și a echipei de profesioniști a PNC, nu se măsoară doar prin cantitatea de deșeuri colectate sau numărul de marcaje realizate, ci și prin efectul pe care minunatele peisaje din Parcul Național Călimani îl au asupra voluntarilor care învață să prețuiască viața, să respecte natura şi să conștientizeze importanța strategică a zonei pentru generațiile viitoare.







Mai nouă Mai veche