Un copil cu diaree și-ar fi molipsit colegii într-o tabără la Poiana Micului, 12 fiind transportați la spital, susține DSP Suceava

După finalizarea anchetei declanșate la data de 21 august 2019 de către Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava cu privire la suspiciunea existenței unui focar de toxiinfecție alimentară la Poiana Micului, vă comunicăm următoarele:

  • Grupul de copii și tineri din județul Neamț s-a cazat într-o unitate neautorizată sanitar și a consumat alimente preparate în condiții improprii.
  • Sursa de apă, necorespunzătoare bacteriologic, a constituit un factor de risc care ar fi putut contribui la apariția simptomatologiei digestive, dar apreciem că nu a constituit sursa de infecție.
  • Neidentificarea în probele biologice recoltate de la pacienți a unui agent etiologic fac imposibilă stabilirea unei legături epidemiologice de cauzalitate între alimente și apa consumate și cazurile de îmbolnăvire;
  • Nu sunt îndeplinite criteriile definiței clinice de toxiinfecție alimentară. Opinăm că a fost vorba de un episod de gastroenterită acută, având ca posibilă sursă de îmbolnăvire prezența în grup a unui copil cu boală diareică acută (contact familial cu cazuri de diaree cu rotavirus).
  • Urmează a fi aplicate sancțiuni contravenționale conform prevederilor legale în vigoare și vor fi dispuse măsuri pentru intrarea în legalitate a unității în care a fost cazat grupul.
DSP Suceava

Mai nouă Mai veche