Detalii revoltătoare în dosarul omului omorât de jandarmi la Vatra Dornei: jandarmerița a folosit un spray pentru câini, mai otrăvitor decât cel pentru oameni. Șeful Jandarmeriei Vatra Dornei, cercetat penal pentru distrugere de probe și favorizarea infractorului



Ies la iveală detalii revoltătoare în dosarul bărbatului care a murit după ce o jandarmeriță i-a pulverizat spray paralizant în căile respiratorii.

Avocatul familiei lui Ioan Csapai a descoperit că sprayul paralizant folosit în timpul intervenției abuzive a echipajului de jandarmi nu face parte din dotarea instituției. El a făcut o plângere penală față de șeful Jandarmeriei Vatra Dornei pe motiv că acesta i-ar fi ordonat subalternei sale să le predea procurorilor militari un alt spray faţă de cel pe care l-a folosit pentru imobilizarea lui Ioan Csapai. Șeful jandarmilor dorneni este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri și de favorizarea infractorului.

Filmarea incidentului în care echipajul de jandarmi utilizează o forță excesivă, care a provocat decesul bărbatului, dovedește că jandarmerița a utilizat o armă care nu se află în dotarea instituției. Sprayul din dotarea jandarmilor are capac negru cu albastru. Or, în imagini se poate observa că ea a folosit un spray cu capac portocaliu spre roşu. Spray-ul folosit în intervenţie ar fi pentru câini, mult mai puternic decât cel omologat pentru jandarmi.

„Cele din dotarea Jandarmeriei sunt testate pentru oameni. Cel luat din comerţ care se foloseşte în special pe animale este neomologat”, a mai spus avocatul familiei Csapai.

În prima fază a anchetei, femeia jandarm a predat procurorilor un alt spray, pe care în primise de la unitate. Încercarea de inducere în eroare a procurorului a ieșit la iveală după ce au fost audiate mai multe persoane. Jandarmeriţa anchetată ar fi recunoscut fapta şi ar fi predat în cele din urmă şi al doilea spray lacrimogen.

Avocatul a mai precizat că le-a cerut specialiştilor de la Medicina Legală să lămurească dacă există legătură de cauzalitate între decesul victimei şi modul cum a fost folosit spray-ul.

„Victima era culcată cu faţa la pământ, doi jandarmi erau cu genunchii pe plămânul victimei, iar unul dintre jandarmi era cu mâna pe mandibulă. Îl strângea efectiv de gât. Eu spun că asta a fost cauza care a produs decesul. Am discutat cu un specialist chimist, care mi-a spus că în primele 60 de secunde de la folosirea spray-ului victima poate să moară dacă nu are aer suficient. Este o interpretare neoficială a unui chimist”, a precizat avocatul Ioan Marocico.



Știri pe același subiect:
Mai nouă Mai veche