CL votează astăzi hotărârea ilegală pentru transformarea străzilor Libertății și Aleea Nucului în parcări private pentru șefii CJ și Prefecturii



Un proiect de hotărâre privind transferul străzii Libertății și a unui tronson din strada Aleea Nucului către Prefectura Județului Suceava și Consiliul Județean Suceava se află pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local de astăzi.

Hotărârea prevede ca strada Libertății să fie dată în administrare Instituției Prefectului, iar strada Aleea Nucului, de la intersecția cu strada Vasile Bumbac până la intersecția cu strada Ștefan cel Mare, să fie dată în administrare Consiliului Județean Suceava.

Hotărârea este clar ilegală. Din mai multe motive.

În primul rând, Consiliul Local Suceava dă în administrare cele două străzi deși nici Instituția Prefectului, nici Consiliul Județean Suceava nu au solicitat darea în administrare, ci punerea la dispoziție a unor locuri de parcare. Or Consiliul Local nu poate da în administrare bunuri aflate în domeniul public al municipiului fără ca cele două entități să solicite concret acest lucru.

În al doilea rând, regimul juridic al străzilor este stabilit clar prin Ordonanța Guvernului nr. 43/1997 republicată. Conform actului normativ citat, Instituția Prefectului nu face parte dintre instituțiile care pot primi drumuri publice în administrare.

Apoi, articolul 8 (1) stabilește clar că „Drumurile de interes local aparțin proprietății publice a unității administrative pe teritoriul căreia se află”.

Iar articolul 22 stabilește că „administrarea drumurilor județene se asigură de către consiliile județene, iar a drumurilor de interes local, de către consiliile locale pe raza administrativ-teritorială a acestora. Fac excepție sectoarele de drumuri județene, situate în intravilanul localităților urbane, inclusiv lucrările de artă, amenajările și accesoriile aferente, care vor fi în administrarea consiliilor locale respective”.

Iar drumurile pot fi date în administrare altor entități doar pentru executarea unor lucrări și numai pe durata executării lucrărilor.

O astfel de hotărâre aprobată de Consiliul Local ar fi cert ilegală.









Mai nouă Mai veche