Dosarul Mestecăniș: O expertiză dispusă de procurorii DNA București confirmă toate ilegalitățile comise la construirea gropii de gunoi din vârful muntelui



Procurorii structurii centrale a Direcției Naționale Anticorupție au început să lucreze în Dosarul Mestecăniș imediat după ce l-au preluat de la DNA Suceava, acolo unde dosarul era uitat într-un sertar.

Surse apropiate anchetei au declarat că după preluarea dosarului procurorii DNA București au dispus efectuarea unei expertize judiciare pentru a verifica acuzațiile aduse prin plângerea penală care vizează mai multe instituții publice+.

Din informațiile pe care le deținem, expertiza solicitată de procurorii DNA București a fost deja realizată și a fost adăugată la dosar. Măsurătorile efectuate de experții parchetului anticorupție au confirmat întocmai faptul că la construirea gropii de gunoi din vârful Pasului Mestecăniș au fost încălcate toate reglementările legale privind distanțele față de zone locuite, protejate sau de interes turistic. Expertiza a evidențiat și alte încălcări ale legii în realizarea acertei investiții.

Concluzia experților a fost aceea că groapa a fost amplasată ilegal într-o zonă nepotrivită, cu încălcarea prevederilor legale.

Patru instituții publice acuzate de multiple infracțiuni

Dosarul „Mestecăniș” a fost deschis după ce Casa de Avocatură Plopeanu & Ionescu din Cluj Napoca a făcut o plângere penală față de mai multe instituții publice în care sunt aduse acuzații grave cu privire la numeroase ilegalități comise pentru construirea gropii de gunoi.

Concret, Consiliul Județean Suceava este acuzat că a folosit și prezentat informații false Comisiei Europene. Falsul intelectual ar fi fost folosit pentru obținerea a 7,3 milioane de euro pentru construirea depozitului de deșeuri. CJ Suceava este acuzat că ar fi ascuns opoziția localnicilor față de investiții. În plus, cererea de finanțare ar fi conținut neadevăruri cu privire la îndeplinirea condițiilor legale.

Direcția de Sănătate Publică Suceava este acuzată de fals intelectual. Instituția a emis avizul sanitar care atestă în mod nereal faptul că groapa de gunoi respectă reglementările legale în materie de protecție a sănătății populației, când, în realitate, acesta încalcă mai multe obligații legale și interdicții exprese.

Sucursala regională CFR Iași este acuzată de abuz în serviciu și fals intelectual. Compania a avizat favorabil proiectul deși cascada de evacuare a apelor uzate din respectiva groapă în pârâul Putnișoara era amplasată ilegal, în interiorul zonei de protecție a căii ferate.

Agenția pentru Protecția Mediului Bacău a fost acuzată de abuz în serviciu și fals intelectual. Instituția a emis un acord de mediu, cu toate că proiectul încălca flagrant obligațiile legale. Fapta ar fi avut drept urmare vătămarea dreptului la protejarea sănătății populației și vătămarea dreptului la un mediu sănătos pentru persoanele care locuiesc sau circulă prin vecinătatea acestei gropii de gunoi.

Consiliul Județean Suceava, Direcția de Sănătate Publică Suceava și Regionala CFR Iași mai sunt acuzate de comiterea infracțiunii de abuz în serviciu din cauza faptului că au refuzat comunicarea, în baza legii 544/2001, a unor informații de interes public solicitate.

Scurt istoric al gropii de gunoi din vârful muntelui

Amplasametul pentru groapa de gunoi a fost ales în 2007, atunci când președinte al Consiliului Județean Suceava era Gavril Mârza (PSD). Documentația cu informații false prin care a fost obținută finanțarea din fonduri comunitare a fost înaintată Comisiei Europene în 2011, pe vremea lui Gheorghe Flutur (PDL). Contractul au fost semnat în 2013 de președintele de atunci al CJ Suceava, Ioan Cătălin Nechifor (PSD). Construirea gropii de gunoi a fost finalizată în actualul mandat al lui Gheorghe Flutur.

Consiliul Județean Suceava a pierdut deja mai multe procese cu localnicii din Valea Putnei, comuna Pojorâta.

Începând din 2018, Consiliul Județean Suceava a cheltuit până acum 420.000 de lei din banii sucevenilor pentru a angaja o casă de avocatură care să apere în instanță ilegalitățile comise în cadrul proiectului de construirea a gropii de gunoi din Mestecăniș.
Mai nouă Mai veche