Săptămâna Prevenirii Criminalităţii 2015. Peste 250 de poliţişti suceveni vor fi implicaţi în desfăşurarea de activităţi de prevenire a infracţionalităţii în perioada 28 septembrie - 2 octombrie


Începe cea de-a zecea ediţie a „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”, o campanie derulată la nivel naţional, de Poliţia Română şi implementată la nivelul judeţului Suceava de Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava.

În perioada 28 septembrie – 2 octombrie a.c. se va derula, la nivel naţional, cea de-a zecea ediţie a evenimentului „Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”, în cadrul căruia vor fi abordate cinci paliere de interes instituţional: delincvenţa juvenilă, victimizarea minorilor, infracţiunile contra patrimoniului, infracţiunile asociate criminalităţii organizate şi siguranţa rutieră.

La nivelul judeţului Suceava, sub coordonarea poliţiştilor de la Compartimentul de Analiză şi Prevenirea a Criminalităţii, peste 250 de poliţişti şi-au planificat diverse activităţi, în funcţie de grupurile ţintă vizate şi de tipul mesajelor preventive ce vor fi promovate pentru conștientizarea populaţiei cu privire la importanţa adoptării unor conduite antivictimale şi antiinfracţionale. Vor fi cooptaţi în organizarea şi derularea acestor acţiuni parteneri din diverse domenii: autorităţi locale, unităţi de învăţământ, societăţi comerciale, organizaţii neguvernamentale, instituţii guvernamentale și mass-media.

Astfel, în cadrul seminariilor, meselor rotunde și întâlnirilor organizate vor fi discutate aspecte privind delincvenţa juvenilă, violenţa în şcoli, victimizarea minorilor, periculozitatea consumului de droguri, traficului de persoane, precum şi despre siguranţa rutieră.

Poliţiştii se vor întâlni cu elevi, părinţi, profesori şi directori ai unităţilor de învăţământ, persoane în vârstă, femei, administratori de societăţi comerciale şi de imobile şi reprezentanţi ai comunităţilor multiculturale.

Vor fi distribuite materiale preventive în spaţii publice, cetăţenii vor putea observa expoziţii tematice, cu tehnică de securitate, demonstraţii ale unor formaţiuni din cadrul Poliţiei ori filme educative.

Poliţiştii şi-au propus, pe parcursul celor 5 zile, următorul calendar de activităţi:
  • 28 septembrie – Prevenirea victimizării minorilor;
  • 29 septembrie – Prevenirea delincvenţei juvenile;
  • 30 septembrie – Prevenirea furturilor, înşelăciunilor şi tâlhăriilor;
  • 1 octombrie – Prevenirea consumului de alcool şi droguri – prevenirea traficului de persoane;
  • 2 octombrie – Siguranţă rutieră.

Prin programul activităţilor propuse şi modalitatea de desfăşurare a acestora, poliţiştii de prevenire au încercat abordarea unor domenii de interes şi folosirea unor metode inovatoare care să răspundă noilor realităţi contextuale şi sociale.

În cadrul săptămânii prevenirii va fi lansat oficial un nou proiect de prevenire a victimizării minorilor din grădiniţe şi clasele 0. În acest sens, poliţiştii au realizat un nou manual de pregătire pentru copii, acesta urmând a fi distribuit gratuit în cadrul proiectului ,,De mici să preţuim siguranţa!” care va fi lansat luni, 28 septembrie 2015. Cu sprijinul RCHF au fost realizate 8000 de astfel de manuale de suport pentru copii, cu o accentuată componentă preventivă.

De asemenea, marţi – 29 septembrie, va fi inaugurat primul Centru de Prevenire a Criminalităţii din municipiul Suceava, care va funcţiona într-o locaţie de pe strada Oituz. Vor fi organizate workshop-uri cu tematică preventivă şi vizionări de filme educative, activităţi la care vor participa 50 de copii.

Miercuri vor fi lansate oficial două noi campanii de prevenire a furturilor şi tâlhăriilor. Pentru desfăşurarea şi implementarea campaniilor au fost realizate peste 15.000 de materiale preventive care vor fi distribuite la nivelul întregului judeţ.

Joi, poliţiştii de prevenire şi cei din cadrul Biroului Universitar vor participa la deschiderea anului universitare şi vor desfăşura activităţi de informare a studenţilor cu privire la pericolul consumului de droguri şi substanţe cu efect psihotrop. De asemenea, va fi desfăşurat un seminar împreună cu Agenţia Naţională Antidrog şi vor fi iniţiate două proiecte internaţionale pe linia prevenirii traficului de persoane.

Vineri – 02 octombrie 2015, va fi relansat proiectul de prevenire a accidentelor rutiere cu implicarea conducătorilor de atelaje hipo, fiind realizate 3000 de plăcuţe reflectorizante. De asemenea, vor fi desfăşurate acţiuni de prevenire a evenimentelor rutiere cu implicarea pietonilor, bicicliştilor şi conducătorilor de mopede.

Devenită o tradiţie în activitatea poliţiştilor suceveni dar şi în viaţa comunităţii , ,,Săptămâna Prevenirii Criminalităţii” îşi propune desfăşurarea de acţiuni tangente domeniilor prioritare incluzând intervenţia preventivă în sectorul infracţionalităţii contra patrimoniului, siguranţei persoanei, siguranţei rutiere, dar şi în celelalte arii de interes pentru poliţie şi comunitate.

În condiţiile societăţii actuale, demersul preventiv devine o soluţie viabilă în abordarea problematicii infracţionale.

Actul preventiv se transformă într-un preambul obligatoriu al oricărei acţiuni poliţieneşti. Este o componentă care asigură succesul unei intervenţii poliţieneşti eficiente şi de calitate , contribuind, totodată, la conservarea şi utilizarea corectă a resurselor materiale şi umane.

A preveni criminalitatea şi a utiliza în mod eficient acest instrument înseamnă să ai capacitatea reprezentării unei viziuni de ansamblu asupra fenomenului infracţional, să sintetizezi esenţa unor aspecte concrete şi să aplici un management modern, bazat pe principii şi strategii europene.
Mai nouă Mai veche