Motrescu Ştefan Fănică - contrabandă

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a numitului MOTRESCU ŞTEFAN FĂNICĂ, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „contrabandă” – art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006, modificată prin O.U.G. nr. 54/2010.

In fapt, la data de 06.12.2013, orele 15.45, un echipaj al S.P.F. Brodina, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe DJ 209 G, pe raza localităţii Brodina, sat Sadău, jud. Suceava, la intersecţia numită „La Hudema”, au oprit, în trafic, autoturismul marca Audi A6, de culoare albastră, întrucât existau suspiciuni cu privire la faptul că acesta ar transporta ţigări de contrabandă.

Astfel, a fost legitimat conducătorul auto, care era, de altfel, şi singurul ocupant al autoturismului, stabilindu-se că se numeşte MOTRESCU ŞTEFAN FĂNICĂ, domiciliat în comuna Ulma, sat Nisipitu, jud. Suceava.

S-a procedat la efectuarea unei verificări sumare a autoturismului, ocazie cu care s-a descoperit, în interiorul acestuia, mai multe baxuri cu ţigări, de provenienţă extracomunitară. Autoturismul a fost condus la sediul S.P.F. Brodina, unde, în urma inventarierii celor 17 colete de ţigări a rezultat cantitatea totală de 8500 pachete, din care 4500 marca „Viceroy”, cu timbru fiscal eliberat de autorităţile Republicii Ucraina, 3000 pachete marca „Fest” de provenienţă Belarus, fără timbru fiscal şi 1000 pachete marca „Fest”, de provenienţă Belarus, cu timbru fiscal eliberat de autorităţile acestei ţări. Prejudiciul produs prin neachitarea valorii în vamă, a taxelor, accizelor şi TVA se ridică la suma de 87.945 lei.

Fapta comisă de inculpatul MOTRESCU ŞTEFAN FĂNICĂ, de a colecta, deţine şi transporta cantitatea de 8500 pachete ţigarete, cunoscând că provine din contrabandă, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de „contrabandă”, prevăzută şi pedepsită de art. 270 alin. 3 din Legea nr. 86/2006, modificată prin O.U.G. nr. 54/2010, forma de vinovăţie fiind intenţia.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Rădăuţi.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


PRIM PROCUROR,
Lucian Stănescu
Mai nouă Mai veche