Olteanu Dinu - omor

Procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată, a inculpatului OLTEANU DINU cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de omor prev. de art. art. 188 Cpen.

În fapt, inculpatul Olteanu Dinu în vârstă de 39 de ani domiciliază pe raza oraşului Broşteni, jud. Suceava, este necăsătorit şi din luna august 2015 a lucrat în calitate de cioban la o stână, amplasată în zona denumită „Obcioara de Jos” de pe raza oraşului Broşteni. La această stână a lucrat victima D. M. alături de numiţii L. P., A. C. şi baciul I. M.

În cursul zilei de 03 septembrie 2015 fiecare cioban şi-a îndeplinit sarcinile şi obligaţiile pe care le avea timp în care au consumat cu toţii băuturi alcoolice (potrivit declaraţiilor inculpatului 8 litri vin şi 500 ml rom).
În jurul orelor 15.00 în timp ce se afla în curtea stânei împreună cu victima D. M. şi I. M., inculpatul le-a spus acestora că vrea să plece acasă motivând că are de rezolvat nişte treburi personale. Atât numitul I.M. cât şi victima s-au opus vehement plecării inculpatului punându-i în vedere acestuia să îşi termine treburile pe la stână întrucât era multă treabă şi lipsa acestuia ar fi îngreunat situaţia.

Pe fondul consumului de băuturi alcoolice între inculpat pe de o parte şi victimă şi I.M. pe cealaltă parte, s-a iscat în mod spontan o situaţie conflictuală, împrejurare în care I. M., l-a prins cu mâinile de piept pe inculpat în încercarea de a-l opri şi de a se întoarce la muncă. La scurt timp după acestea, D. M. l-a lovit pe inculpat cu pumnul în plină figură. În acest moment, iritat fiind peste măsură de situaţia creată şi de faptul că nu era lăsat să plece, inculpatul a scos din buzunarul pantalonilor cu care era îmbrăcat un cuţit tip briceag şi i-a aplicat victimei o lovitură cu acel obiect iniţial în zona hemitoracelui drept, iar mai apoi la nivelul toracelui şi a braţului drept. Urmare a loviturii, victima s-a prăbuşit în iarbă sângerând abundent. Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, inculpatul Olteanu Dinu a intenţionat să îl lovească şi pe I. M. strigând către acesta „stai că te omor şi pe tine”. Fiindu-i frică să nu fie agresat, I.M. a luat-o la fugă, a sărit gardul împrejmuitor al stânei fiind urmărit pe o porţiune de câţiva zeci de metri de către inculpat. Văzând că nu îl poate ajunge, inculpatul a renunţat să îl urmărească pe martor, a revenit la stână, iar mai apoi a coborât prin pădure spre oraşul Broşteni. Potrivit acestuia, pe drum a pierdut cuţitul cu care a înjunghiat victima. În apropiere de oraş, având semnal la telefonul mobil, a apelat SNUAU 112 ocazie cu care a relatat şi a recunoscut fapta comisă.

Victima a fost transportată iniţial cu autoturismul numitului A. D. de la stână spre Spitalul din mun. Vatra Dornei, iar pe raza localităţii Crucea a fost preluat de ambulanţă, personalul medical constatând decesul.
Conform concluziilor raportului medico-legal de necropsie emis de C.M.L. Câmpulung Moldovenesc, moartea victimei D. M. a fost violentă, s-a datorat unei hemoragii externe şi interne consecutiv unor plăgi tăiate-înţepate penetrante în cavităţile toraco – abdominale.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


PRIM PROCUROR,
Lucian Stănescu
Mai nouă Mai veche