Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului. Împreună prevenim furturile, înşelăciunile şi tâlhăriile! Săptămâna prevenirii criminalităţii 2015

Săptămâna Prevenirii Criminalităţii a programat astăzi activităţi dedicate prevenirii infracţiunilor contra patrimoniului. În comunităţile rurale din judeţ poliţiştii au desfăşurat activităţi de prevenire a furturilor din locuinţe şi case în construcţie, iar în mediul urban sucevean s-au desfăşurat acţiuni de prevenire a tâlhăriilor şi înşelăciunilor.

Totodată, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au lansat două noi campanii de informare: ,,Neglijenţa – invitaţie deschisă la furt” şi ,,Alege să nu fii o victimă”. Prima campanie are ca scop prevenirea infracţiunilor de furt, cea de-a două fiind axată pe informarea populaţiei, în special a grupurilor vulnerabile (elevi, femei, persoane vârstnice) cu privire la prevenirea faptelor de tâlhărie.

Având în vedere activităţile programate în cadrul ,,Săptămânii Prevenirii Criminalităţii 2015”, astăzi poliţiştii au desfăşurat activităţi de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului.

În satele şi comunele din judeţ, poliţiştii au avut întâlniri cu cetăţenii, în special cu persoanele vârstnice sau care locuiesc în case izolate, fiind promovate recomandări în vederea responsabilizării acestora cu privire la adoptarea unui comportament preventiv. Poliţiştii au distribuite peste 3000 de materiale informative cu conţinut educativ-preventiv şi au prezentat exemple ale unor victime care suferit pagube importante urmare a neglijenţei în asigurarea locuinţelor: plasarea cheii de la uşa în locaţii improprii, lăsarea deschisă a uşilor şi ferestrelor.

Un subiect distinct l-a constituit prezentarea modului de operare în cazul furturilor prin împrietenire. Cetăţenii au fost avertizaţi cu privire la pericolele iniţierii unor relaţii de prietenie sau aparent comerciale cu persoane necunoscute care vând diverse obiecte sau prestează anumite activităţi. De multe ori acestea sunt doar pretexte pentru a pătrunde în locuinţe, anexe sau curţi şi a sustrage bunuri sau sume de bani.

În mediul urban, în special în municipiile Suceava, Rădăuţi, Fălticeni şi Câmpulung Moldovenesc, poliţiştii au desfăşurat activităţi de prevenire a înşelăciunilor prin metoda ,,accidentul” şi prin metoda ,,şmen”.

Poliţiştii de prevenire şi cei de proximitate au mers din casă în casă la peste 300 de persoane vârstnice şi au purtat discuţii cu acestea în vederea reducerii riscului victimal.

De remarcat este şi faptul că, numai în ultimele trei zile, 6 persoane au ignorat solicitările telefonice de a plăti anumite sume de bani unor persoane necunoscute, ceea ce demonstrează că mesajul preventiv, diseminat cu ajutorul partenerilor media a avut un impact puternic în rândul celor cu risc victimal.

Totuşi, activităţile desfăşurate astăzi evidenţiază şi faptul că, în continuare mulţi cetăţeni nu realizează faptul că nu toate persoanele sunt bine intenţionate şi pot deveni victime ale infracţiunilor.

Trei poliţişti de prevenire au fost astăzi în parcurile din municipiul Suceava între orele 11.00 şi 14.00. Poliţiştii, în ţinută civilă, au relaţionat cu persoanele vârstnice şi nu numai, iniţiind diverse discuţii, încercând să afle cât mai multe aspecte din viaţa personală a celor întâlniţi şi să descopere cât mai multe elemente de vulnerabilitate.

Din păcate, în urma discuţiilor purtate cu 10 persoane şi a ,,prieteniilor” legate, poliţiştii au reuşit să afle detalii, care ar putea fi uşor utilizate de un infractor pentru a-şi uşura activitatea ilicită.

Şase dintre cele 10 persoane au indicat cu exactitate adresa de domiciliu, 5 au furnizat inclusiv numărul de telefon fix, 7 au oferit date precise despre vârsta şi sexul copiilor şi a locaţiilor în care aceştia se află în prezent, 3 au oferit detalii despre poziţionarea camerelor în apartament, 5 despre bunurile de valoare deţinute în casă iar 4 persoane au făcut referiri la programul zilnic pe care îl au indicând orele la care se află la domiciliu.

După declinarea calităţii de poliţist şi prezentarea legitimaţiilor de serviciu, toate cele 10 persoane au precizat că au luat la cunoştinţă (prin informaţiile din mass-media sau din acţiunile preventive ale poliţiei) despre cazurile de furturi prin împrietenire şi înşelăciunile prin metoda ,,accidentul”, însă nu concep ca lor să li se poată întâmpla o asemenea situaţie.

Totuşi, uşurinţa cu care în doar câteva minute persoanele au furnizat un număr atât de mare de date personale unor necunoscuţi, ne face să continuăm şi să intensificăm aceste activităţi de informare, inclusiv prin demararea celor două campanii.
Mai nouă Mai veche