Avocatul Poporului, sesizare din oficiu și anchetă urgentă în cazul unei paciente care se zbate între viață și moarte, la Spitalul Județean Suceava, după ce familia ar fi refuzat transfuzia de sânge, din motive religioase

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și efectuează o anchetă urgentă, prin Biroul Teritorial Suceava, la Spitalul Județean “Sf. Ioan cel Nou” Suceava, în cazul unei paciente de 20 de ani, aflată în stare critică, după ce familia ar fi refuzat transfuzia de sânge din motive religioase. Ancheta are în vedere posibila încălcare a art. 22 și art. 34 din Constituție privind dreptul la viață și la integritate fizică și psihică și dreptul la ocrotirea sănătății.

În articolul publicat de cotidianul Obiectiv de Suceava, în 9 noiembrie 2015 și intitulat “O fată de 20 de ani se zbate între viață și moarte la Spitalul Județean, după ce familia a refuzat transfuzia de sânge” se afirmă că “(...) Fata a ajuns în șoc hemoragic la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Suceava, în după-amiaza de joi, după ce a fost victima unui accident de tren în localitatea Ciprian Porumbescu. Ea a fost operată de urgență din cauza unor leziuni interne grave, a pierdut foarte mult sânge și ar avea nevoie de o transfuzie, numai că religia sa nu îi permite acest lucru. Familia acesteia a semnat pe propria răspundere că refuză categoric transfuzia de sânge deoarece acest lucru contravine convingerilor lor religioase. Medicii sunt neputincioși în fața unei situații de acest gen și speră ca o minune să o ajute pe fată să scape cu viață”.

Din cele relatate în mass-media, rezultă că nu s-ar fi respectat dispozițiile imperative ale art. 15 și art. 17 , alin. 1 din Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientului care prevăd faptul că „în cazul în care pacientul necesită o intervenţie medicală de urgenţă, consimţământul reprezentantului legal nu mai este necesar, iar în cazul în care furnizorii de servicii medicale consideră că intervenţia este în interesul pacientului, iar reprezentantul legal refuză să îşi dea consimţământul, decizia este declinată unei comisii de arbitraj de specialitate”, în concordanţă cu prevederile Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, art.2, 3 și 4 și Convenția europeană pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale (Roma, 4.XI.1950), art.2.


Matei Vîrtosu
Purtător de cuvânt,
AVOCATUL POPORULUI
Mai nouă Mai veche