Bălan Cristian Dumitru, Roşu Gelu - trafic de influenţă, complicitate la cumpărare de influenţă


La data de 27 noiembrie 2015, procurorii DNA ST Suceava le-au adus la cunoştinţa suspecţilor:

BĂLAN CRISTIAN DUMITRU - om de afaceri din Bucureşti şi
ROȘU GELU - funcţionar MARD

calitatea de suspecţi, faptele pentru care sunt cercetaţi, încadrările juridice, drepturile şi obligaţiile procesuale


  • BĂLAN CRISTIAN DUMITRU pentru infr. de: complicitate la cumpărare de influență prev. de art. 48 Cod penal rap. la art. 292 Cod penal rap. la art. 5, 6 din Legea nr. 78/2000, constând în aceea că:

în perioada august - decembrie 2014, l-a sprijinit pe suspectul CODREANU IOAN BOGDAN, în demersurile sale în vederea cumpărării influenței de la funcționarul ROȘU GELU, cu scopul obținerii anulării deciziei de suspendare a activității GAL Bucovina de Munte. Sprijinul acordat de BĂLAN CRISTIAN DUMITRU a constat în intermedierea legăturii cu funcționarul ROȘU GELU și a întâlnirilor dintre acesta și CODREANU IOAN BOGDAN.
La data de 17.12.2014, ora 08.00, conform înțelegerii anterioare din 12.12.2014, CODREANU IOAN BOGDAN în complicitate cu LEHACI OANA MIHAELA i-a furnizat lui ROȘU GELU, prin intermediul lui BĂLAN CRISTIAN DUMITRU, la domiciliul funcționarului, din mun. București, mai multe pachete conținând aproximativ 70 de cobze din păstrăvi, în valoare de 25-30 lei/bucata, o ladă cu sticle cu afinată, preparate din carne de porc în valoare de aproximativ 300 lei, și calendare, bunuri ce au fost transportate cu sprijinul numitului GRIGOROVICI ALEXANDRU, șofer angajat la Primăria Pojorâta și persoană de încredere a numitului CODREANU IOAN BOGDAN.

În contextul suspendării activității GAL Bucovina de Munte, realizată la data de 29.08.2014, LEHACI OANA MIHAELA și CODREANU IOAN BOGDAN au întreprins, în perioada august 2014-ianuarie 2015 demersuri în vederea determinării funcționarului public ROȘU GELU, care are calitatea de director-șef servicii al Direcției Leader Investiții Agricole și Nonagricole din cadrul Direcției Generale de Dezvoltare Rurală – Autoritatea de Management (AM) PNDR aparținând MADR, cu atribuții de serviciu privind gestionarea/supravegherea activităților derulate la nivelul tuturor GAL-urilor din țară, pentru a-l coopta pe acesta să intervină, la rândul său la nivelul funcționarilor din cadrul AFIR București, în schimbul unor foloase materiale, în scopul de a-i determina să anuleze decizia de suspendare a activității GAL Bucovina de Munte, și pentru a accepta la decontare, cereri intermediare de plată restante/nedepuse în cadrul proiectului de funcționare a GAL.

În demersurile lor, numiții LEHACI OANA MIHAELA și CODREANU IOAN BOGDAN au fost sprijiniți de numitul BĂLAN CRISTIAN DUMITRU, care le-a intermediat legătura cu funcționarul ROȘU GELU, date fiind relațiile apropiate dintre cei doi.



  • ROȘU GELU pentru infr. de:

trafic de influență prev. de art. 291 Cod penal rap. la art. 5, 6 din Legea nr. 78/2000 constând în aceea că: la începutul lunii decembrie 2014, funcționarul din cadrul MADR - Direcția Leader Investiții Agricole și Non-agricole, ROȘU GELU și-a oferit sprijinul pentru promovarea și depunerea la CRFIR Iași a proiectului Cooperarea între GAL-uri de la tradiție la inovare inițiat de GAL Bucovina de Munte în cooperare cu GAL Ștefan cel Mare din Iași, În schimbul sprijinului acordat, ROȘU GELU a primit de la CODREANU IOAN BOGDAN, la data de 08.04.2015, foloase materiale constând în: produse tradiționale, cașcaval afumat și cobze de păstrăvi.
trafic de influență prev. de art. 291 Cod penal rap. la art. 5, 6 din Legea nr. 78/2000 constând în aceea că: în perioada august-decembrie 2014, i-a promis lui CODREANU IOAN BOGDAN – președinte al GAL Bucovina de Munte, că intervine pe lângă funcționari cu atribuții de decizie din cadrul AFIR București și DLAF în scopul anulării deciziei de suspendare a funcționării GAL Bucovina de Munte din Câmpulung Moldovenesc, în schimbul unor foloase materiale necuvenite, constând în 70 de cobze din păstrăvi, în valoare de 25-30 lei/bucata, o ladă cu sticle cu afinată, preparate din carne de porc în valoare de aproximativ 300 lei, calendare precum și asigurarea cazării în comuna Pojorâta, cu prilejul Revelionului din anul 2014. Bunurile i-au fost remise suspectului ROȘU GELU, la data de 17.12.2014, ora 08.00, conform înțelegerii anterioare din 12.12.2014, de către CODREANU IOAN BOGDAN în complicitate cu LEHACI OANA MIHAELA, prin intermediul lui BĂLAN CRISTIAN DUMITRU, la domiciliul funcționarului, din mun. București, bunuri ce au fost transportate cu sprijinul numitului GRIGOROVICI ALEXANDRU, șofer angajat la Primăria Pojorâta și persoană de încredere a numitului CODREANU IOAN BOGDAN.

Suspecții beneficiază de prezumția de nevinovăție până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive în cauză
Mai nouă Mai veche