Avrămiuc Florin, Vîrvara Daniel, Maftei Costel - luare de mită, abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite

Avrămiuc Florin, Vîrvara Daniel, Maftei Costel - luare de mită, abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenitePurtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

La data de 09 februarie 2016, o echipă constituită din procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava şi lucrători de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava au procedat la efectuarea a două percheziţii, în baza mandatelor de percheziţie emise de Tribunalul Suceava, la Postul de Poliţie Vadu Moldovei şi la Secţia nr. 1 de Poliţie Rurală Vadu Moldovei.
La aceeaşi dată s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de agentul de poliţie Avrămiuc Florin, şeful Postului de Poliţie Vadu Moldovei, pentru săvârşirea a 5 infracţiuni de luare de mită şi 8 infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, faţă de agentul de poliţie Vîrvara Daniel, şeful Postului de Poliţie Fântâna Mare, pentru săvârşirea a 2 infracţiuni de luare de mită, şi a unei infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, precum şi faţă de agentul de poliţie Maftei Costel, din cadrul Secţiei nr. 1 de Poliţie Rurală Vadu Moldovei, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită şi a instigării la infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite.

Faţă de cei trei inculpaţi s-a luat la data de 09 februarie 2016 măsura reţinerii pentru 24 de ore şi vor fi prezentaţi în cursul zilei de astăzi judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Suceava, cu propunerea de luare a măsurii preventive a arestării.

Din probatoriul administrat până în acest moment al urmăririi penale a rezultat că:

În perioada august – decembrie 2015, inculpatul Avrămiuc Florin, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de agent de poliţie, a primit în cinci situaţii, la date diferite, bunuri sau sume de bani pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor sau constatarea infracţiunilor. În toate cele cinci cazuri inculpatul a constatat săvârşirea de contravenţii sau infracţiuni în cadrul unor controale în traficul rutier şi în nici una dintre situaţii nu a întocmit nici un fel de acte, având în vedere foloasele necuvenite primite.

Una dintre infracţiunile de luare de mită reţinute în sarcina inculpatului Avrămiuc Florin a fost comisă împreună cu inculpatul Maftei Costel, iar o alta împreună cu inculpatul Vîrvara Daniel.

Astfel, la data de 08.11.2015, inculpatul Avrămiuc Florin şi inculpatul Vîrvara Daniel, ambii aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de agenţi de poliţie, au oprit în traficul rutier un autoturism, condus de un minor, care era însoţit de către B.D. şi, deşi agenţii de poliţie au constatat că şoferul era minor, aceştia şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în sensul că nu au întocmit acte de constatare a infracţiunilor săvârşite de minor şi de către B.D. (infracţiunea de conducere a unui autoturism pe drumurile publice fără permis de conducere, prev. de art. 335 alin.1 Cod penal, şi infracţiunea de încredinţare a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în situaţia prevăzută în alin.1, prev. de art.335 alin.3 Cod penal), iar în schimb agenţii de poliţie au primit de la B.D. suma de 200 lei, sumă care i-a fost înmânată lui Vîrvara Daniel.

La data de 18.12.2015, inculpatul Avrămiuc Florin şi inculpatul Maftei Costel, ambii aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu în calitate de agenţi de poliţie, au depistat în traficul rutier un TIR încărcat cu cherestea, şi deşi agenţii de poliţie au constatat că şoferul nu deţinea documente de provenienţă şi transport pentru materialul lemnos, aceştia şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor, în sensul că nu au întocmit acte de constatare şi sancţionare a contravenţiei, prev. de art. 19 alin. 1 lit. b din Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, iar în schimb, pentru neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, au primit suma de 4.000 lei de la o altă persoană (chemată în ajutor de proprietarul materialului lemnos), care a promis celor doi agenţi de poliţie în primă fază remiterea sumei de 1.000 euro cu titlu de mită, apoi a purtat negocierile şi a remis suma de 4.000 de lei.

De asemenea, faţă de cei trei inculpaţi s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru săvârşirea de infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, astfel cum s-a detaliat anterior, faptele fiind comise în cursul anului 2015 şi la începutul anului 2016. În general, cei trei agenţi de poliţie nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor sau privind constatarea infracţiunilor, obţinând în acest mod foloase necuvenite pentru contravenienţi sau pentru alte persoane (evitarea aplicării sancţiunilor contravenţionale, inclusiv evitarea aplicării sancţiunii complementare a suspendării dreptului de a conduce autovehicule, în unele cazuri, sau evitarea cercetării faptelor comise în cadrul unor dosare penale).


Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

PRIM PROCUROR,
Lucian Stănescu

purtător de cuvânt,
PROCUROR,
Maria Cristina CIORNEI
Mai nouă Mai veche