Trimitere în judecată: Goleanu Melu - tentativă la infracţiunea de omor calificat

Trimitere în judecată: Goleanu Melu - tentativă la infracţiunea de omor calificatPurtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpatului GOLEANU MELU, cercetat în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea tentativei la infracţiunea de omor calificat.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

La data de 08 februarie 2016, ora 16:45, lucrătorii Poliţiei orașului Broșteni au fost sesizaţi telefonic, prin Dispeceratul 112, de către o persoană de sex masculin, cu privire la faptul că în sat Holdița, oraș Broșteni, numita B.M.G. s-a autoaccidentat, ”căzând într-un cuțit”. Lucrătorii de poliție din echipa operativă care s-au deplasat la locul incidentului au constatat că sesizarea se confirmă - față de aceste persoane numita B. M. G. susţinând că s-a tăiat cu cuțitul din greșeală, pe fondul consumului de alcool.

În urma efectuărilor de cercetări a rezultat că în dimineaţa zilei de 08 februarie 2016 inculpatul Goleanu Melu a părăsit imobilul în care locuia împreună cu persoana vătămată B.M.G, însărcinată în luna a V-a, şi s-a deplasat la un gater din Broşteni pentru a munci, în speranţa că ar putea primi lemne de foc.

În jurul orelor amiezii persoana vătămată B.M.G a părăsit la rândul său locuinţa inculpatului, s-a deplasat la oficiul poştal de unde a luat alocaţia pentru fiica sa minoră, după care s-a deplasat la un magazin mixt din sat Holdiţa. Persoana vătămată a consumat în local aproximativ 300-400 ml votcă, a cumpărat diverse alimente precum şi o sticlă cu bere cu capacitatea de 2 litri. Ulterior persoana vătămată s-a deplasat spre domiciliul inculpatului, ajungând acolo la ora 14:30-15:00 cu aproximaţie. Din cercetări a reieşit că în timp ce aştepta sosirea la domiciliu a concubinului său, persoana vătămată a continuat să consume din cantitatea de bere.
În jurul orei 15:00-15:30 inculpatul a revenit la domiciliu, reuşind să aducă şi un cărucior cu lemne de foc. După ce a lăsat căruciorul în curte, inculpatul a intrat în casă şi a constatat că persoana vătămată este într-o stare avansată de ebrietate, nu a făcut curăţenie în casă şi nici nu a pregătit ceva de mâncare. Atunci inculpatul a început să profereze insulte şi ameninţări la adresa sa, după care a început să-i aplice multiple lovituri cu un par din lemn de esenţă tare, apoi inculpatul a luat un cuţit de bucătărie şi i-a aplicat lovituri victimei în zona abdomenului; în încercarea de a se apăra, victima a fost înjunghiată cu acelaşi cuţit în membrele inferioare şi superioare.

Ulterior, la solicitarea expresă a victimei, inculpatul a sunat de pe telefonul său mobil la Serviciul Unic de Urgenţe 112, la ora 16:17, solicitând o ambulanţă în satul Holdiţa şi afirmând în mod mincinos faţă de operatorii dispeceratului că victima s-a autoaccidentat în casă, căzând într-un cuţit.

Persoana vătămată a declarat persoanelor ajunse la faţa locului că şi-a provocat singură leziunea de la abdomen din greşeală, ţinea în mână un cuţit, s-a împiedicat şi a căzut pe podea.

Persoana vătămată a fost transportată iniţial la Spitalul municipal Vatra Dornei, iar ulterior a fost transportată şi internată la Spitalul judeţean de urgenţe „Sf. Ioan cel Nou” Suceava unde a fost supusă unor intervenţii chirurgicale complexe.

La data de 09 februarie 2016 a fost efectuată examinarea medico-legală a victimei, concluzionându-se că aceasta prezintă multiple plăgi tăiate-înjunghiate ce s-au putut produce prin lovire activă repetată cu un corp tăietor-înţepător (posibil cuţit), fiind exclusă căderea de la acelaşi nivel peste un astfel de corp. Plaga tăiată de la nivelul mâinii drepte are caracter de plagă de apărare pasivă. La momentul lovirii victima a fost cel mai probabil cu faţa spre agresor, loviturile aplicate în faţa victimei având o direcţie dinafară-înăuntru şi de sus în jos. Leziunile provocate necesită în vederea vindecării un număr de 34-35 zile de îngrijiri medicale. Leziunile constatate pe corpul victimei nu au pus viaţa fătului în primejdie.

Inculpatul a fost condamnat anterior pentru săvârşirea unei infracțiuni de omor.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

PRIM PROCUROR,
Lucian STĂNESCU

PURTĂTOR DE CUVÂNT,
PROCUROR,
Maria Cristina CIORNEI
Mai nouă Mai veche