Acțiune de amploare desfășurată de polițiști pentru destructurarea unei grupări infracționale specializată în traficul cu țigarete și alcool de contrabandă

Acțiune de amploare desfășurată de polițiști pentru destructurarea unei grupări infracționale specializată în traficul cu țigarete și alcool de contrabandăÎn perioada 13 – 23 aprilie 2016, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice - Biroul de combatere a Fraudelor Vamale din cadrul IPJ Suceava au desfăşurat o amplă acţiune în vederea destructurării unei grupări infracţionale specializată în traficul şi vânzarea de ţigarete şi alcool de contrabandă în zona Pieţei Centrale din municipiul Suceava.
În urma desfăşurării acţiunii, 15 persoane au fost reţinute şi introduse în arestul IPJ Suceava pentru 24 de ore, pentru 7 dintre acestea instanţa emiţând mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile.

De asemenea, în urma celor 29 de percheziţii desfăşurate au fost confiscate peste 1.000.000 bucăţi ţigarete de contrabandă şi 2 tone de alcool de contrabandă. Totodată, au fost confiscate importante sume de bani – peste 70.000 lei şi valută şi 2 microbuze folosite la transportul mărfurilor de contrabandă.

La data de 13.04.2016 şi în cursul nopţii de 14.04.2016, poliţiştii Biroului de combatere a Fraudelor Vamale din cadrul IPJ Suceava au desfăşurat percheziţii în 11 locaţii din proximitatea pieţei centrale a municipiului Suceava, în baza a 9 mandate de percheziţie. Percheziţiile au vizat patru ansambluri de imobile din zona Pieţei Centrale a municipiului Suceava dar şi mai multe boxe şi anexe din proximitatea acestora.

Percheziţiile au vizat locaţii în care poliţiştii deţineau date şi informaţii cu privire la depozitarea unor importante cantităţi de ţigarete şi băuturi alcoolice de contrabandă, produse accizabile ce erau comercializate fără respectarea prevederilor legale în zona pieţei centrale a Municipiului Suceava.
În urma percheziţiilor efectuate, au fost identificate şi ridicate un număr de 897.500 ţigarete diverse mărci de provenienţă extracomunitară şi duty free şi 1.935 litri alcool şi băuturi alcoolice de provenienţă ucraineană, reprezentând sticle îmbuteliate de votcă, whisky şi alte băuturi alcoolice de diferite mărci, precum şi alcool dublu rafinat îmbuteliat în recipiente tip pet.

Valoarea de piaţă a ţigărilor de contrabandă este de cca. 540.000 lei iar valoarea alcoolului de contrabandă este de aproximativ 150.000 lei.

Ulterior, în continuarea cercetărilor efectuate, la data de 22.04.2016, poliţiști din cadrul I.P.J. Suceava, Serviciul de Investigarea Criminalității Economice, Serviciul Investigații Criminale și Serviciul pentru Acțiuni Speciale, cu sprijinul I.J.Jandarmi Suceava, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, au efectuat 20 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Suceava și a comunelor arondate, fiind vizată destructurarea unei grupării specializate în traficul cu ţigarete de provenienţă extracomunitară şi identificarea persoanelor care deţineau ilegal produsele confiscate din zona Pieţei Centrale a Municipiului Suceava.

În urma percheziţiilor domiciliare, au fost puse în executare 17 mandate de aducere emise pe numele suspecţilor, fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor alte 61.000 bucăţi ţigarete, de diferite mărci, produse în Ucraina și Duty Free, 99 litri alcool și băuturi alcoolice, 68.902 lei bani numerar, 820 euro, 2 microbuze de transport marfă, 20 telefoane mobile și alte înscrisuri, sisteme informatice, etc.

Cei 17 suspecți au fost conduși la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava pentru audieri, la finalul cărora, 15 persoane, 2 din comuna Bosanci și celelalte 13 din municipiul Suceava, cu vârste între 35 și 52 de ani au fost reținute pentru 24 de ore şi încarcerate în arestul I.P.J. Suceava, pentru săvârșirea infracțiunii de contrabandă.

Ulterior, la data de 23.04.2016, a fost identificată pe raza oraşului Siret o altă persoană bănuită de implicarea în activităţile infracţionale ale grupării, un bărbat de 36 de ani, din comuna Drăgoiești, faţă de care s-a dispus, de asemenea măsura reţinerii pentru o perioadă de 24 de ore.

Tot la data de 23.04.2016, persoanele reţinute au fost prezentate instanţei de judecată, fiind emise 7 mandate de arestare preventivă, faţă de ceilalţi membri ai grupării fiind luată măsura controlului judiciar.

Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracţiunilor de contrabandă, faptă prev. şi ped. de art. 270 alin.3 din Legea nr. 86/2006 cu completările şi modificările ulterioare şi de deţinere de produse accizabile în afara antrepozitului fiscal, faptă prev. şi ped. de art. 2961 lit. L) din Legea nr. 571/2003, în vederea stabilirii cu exactitate a întregii activităţi infracţionale şi a participaţiei penale.
Mai nouă Mai veche