Buletin de presă, 12 aprilie 2016 - IPJ Suceava

Buletin de presă, 12 aprilie 2016 - IPJ SuceavaFapte de natură penală cercetate de poliţişti

* La data de 11.04.2016, ora 07.02, Poliția municipiului Vatra Dornei a fost sesizată de un tânăr de 25 de ani, din comuna Șaru Dornei, despre faptul că, persoane necunoscute i-au sustras autoturismul parcat pe raza localității Neagra Șarului.
În urma activităților întreprinse de polițiști, autoturismul a fost identificat abandonat pe o uliță sătească, la circa 2 km de locul de unde a fost sustras, fără a prezenta avarii sau lipsuri.
Din cercetări și investigații, polițiștii au stabilit faptul că, autorii furtului autoturismului sunt doi minori, unul de 16 ani şi celălalt de 17 ani, ambii din comuna Şaru Dornei.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, ce va fi soluționat procedural.

* La data de 11.04.a.c., ora 08.52, Poliţia municipiului Rădăuţi a fost sesizată despre faptul că, în noaptea precedentă, persoane necunoscute au sustras bunuri dintr-o unitate economică aparținând unei femei de 35 de ani, din localitate.
Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, în noaptea de 10/11.04.2016, prin spargerea unui geam, persoane necunoscute au pătruns în incinta unităţii și de pe un birou, au sustras un laptop în valoare de circa 1.500 lei.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, cercetările fiind continuate de polițiști în vederea identificării autorilor și recuperării prejudiciului.

Poliţiştii recomandă încă o dată cetăţenilor să dispună măsuri minime de protecţie a bunurilor astfel încât să nu cadă victime ale hoţilor. Se recomandă asigurarea cu sisteme de închidere şi alarmare a locuinţelor şi anexelor.Asiguraţi iluminarea şi îngrădirea perimetrului.


Evenimente rutiere cercetate de poliţişti

* La data de 11.04.2016, ora 13.20, în timp ce conducea autoturismul, pe DN 17A, pe raza comunei Sadova, la intrarea într-o curbă deosebit de periculoasă, un bărbat de 56 de ani, din municipiul Suceava, a intrat în coliziune frontală cu autoturismul condus din sens opus, de o tânără de 25 de ani, din comuna Șerbăuți.
În urma impactului, conducătoarea auto de 25 de ani a suferit leziuni ușoare.
Cei doi conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative, după care, la spital, li s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal, cercetările fiind continuate de polițiști în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor producerii evenimentului.

* La data de 11.04.2016, ora 15.00, în timp ce conducea autoturismul pe B-dul Bucovina, din orașul Gura Humorului, din cauza oboselii, un bărbat de 55 de ani, din municipiul C-lung Moldovenesc, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare și a pătruns într-o parcare, unde a acroșat un autoturism care a fost proiectat uşor într-un pieton de 19 ani, din comuna Cornu Luncii, aflat în parcare. Pietonul a suferit leziuni uşoare.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ, după care, la spital, i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

* La data de 11.04.2016, ora 17.10, în timp ce conducea tractorul, pe drumul comunal Ciumârnari, din comuna Brodina, din cauza neatenției, un tânăr de 20 de ani, din localitate, a acroşat bordura şi balustrada unui pod.
În urma impactului, conducătorul auto s-a lovit de o bară metalică din interiorul tractorului.
Victima a fost testată cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ, după care, la spital, i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

* La data de 11.04.2016, ora 19.15, în timp ce conducea autoturismul pe DN 17, în afara comunei Poiana Stampei, pe fondul vitezei neadaptate la condiţiile de drum, carosabilul fiind umed şi alunecos, un bărbat de 29 de ani, din județul Neamț, a derapat, a pătruns pe contrasens și a lovit frontal autoturismul condus de un bărbat de 30 de ani, din comuna Ilişeşti.
În urma accidentului, a rezultat rănirea ușoară a unei tinere de 22 de ani, din județul Neamț, pasageră în autoturismul condus de bărbatul de 29 de ani și a altor două tinere, una de 20 de ani şi cealaltă de 25 de ani, ambele din comuna Udeşti, pasagere în autoturismul condus de bărbatul de 30 de ani.
Cei doi conducători auto au fost testaţi cu aparat etilotest, rezultatul fiind negativ, după care, la spital, li s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.


Dosare penale la regimul rutier

* La data de 11.04.2016, ora 15.40, un echipaj de poliție a oprit pentru control pe DC 38, pe raza comunei Grănicești, mopedul condus de un tânăr de 18 ani, din localitate.
În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că, tânărul nu posedă permis de conducere pentru nici o categorie de autovehicule.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

* La data de 11.04.2016, ora 15.45, un echipaj de poliție a oprit pentru control pe DC 38, pe raza comunei Grănicești, autoutilitara condusă de un bărbat de 65 de ani, din localitate.
În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că, bărbatul are permisul de conducere anulat.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.


Tentativă la infracţiunea de înşelăciune cercetată de poliţişti

La data de 11.04.a.c., ora 16.00, Poliția municipiului Suceava a fost sesizată despre faptul că o femeie, de 72 de ani, din municipiul Rădăuţi, a fost victima unei înşelăciuni.
Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, la 11.04.2016, victima a fost contactată telefonic de un bărbat care s-a recomandat ca fiind procuror şi care i-a adus la cunoștință faptul că, fiica sa a avut un accident rutier, soldat cu vătămarea corporală a unei femei, iar pentru a se împăca cu aceasta este nevoie de suma de 24.000 lei.
În acest sens, victima s-a deplasat în municipiul Suceava, unde s-a întâlnit cu o tânără de 24 de ani din localitate, căreia i-a înmânat suma de 24.000 lei și care, la rândul ei, a fost ghidată prin telefon de suspect și s-a întâlnit cu o femeie de 34 de ani, localnică, căreia i-a înmânat plicul, acesta din urmă, predându-l unei tinere de 20 de ani, care știa că trebuie să preia nişte documente pe care să le transporte în județul Botoşani.
Discutând între ele, cele trei femei şi-au dat seama că la mijloc este vorba despre o înşelăciune, sens în care, s-au deplasat la sediul Poliţiei municipiului Suceava și au sesizat fapta.
Din investigații, polițiștii au stabilit faptul că, în urma unui anunţ postat pe un site în data de 08.04.2016, cu privire la ocuparea unui post de secretară în cadrul unui cabinet de avocatură, cele 3 femei, toate din municipiul Suceava, fără a se cunoaşte sau a discuta anterior, au fost interesate de ocuparea acelui post, sens în care, au dat curs unor indicaţii telefonice primite de la un bărbat care s-a prezentat sub mai multe nume, ca fiind avocat.
Între timp, victima a sunat-o pe fiica sa, care i-a comunicat faptul că, nu a fost implicată într-un eveniment rutier, sens în care, femeia de 72 de ani şi-a dat seama că a fost victima unei înşelăciuni și s-a deplasat la sediul Poliţiei municipiului Suceava, unde a fost audiată şi i s-a restituit suma de 24.000 lei.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii tentativei la infracţiunea de înşelăciune.

În ultima perioadaă infractorii au eşuat în mai multe tentative de a înşela cetăţenii prin metoda ,,accidentului” tocmai datorită faptului că aceştia au dat dovadă de luciditate şi responsabilitate şi au respectat recomandările preventive ale poliţiştilor.
Totuşi, în continuare, există şi persoane care dau dovadă de credulitate şi cad în plasa infractorilor.
Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la măsurile preventive pe care cetăţenii trebuie să le ia în cazul în care sunt abordaţi prin această metodă şi să nu dea curs unor astfel de solicitări.
În primul rând trebuie ştiu faptul că, în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare. Prima este autosesizarea poliţiştilor cu privire la un eveniment rutier sau depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, în condiţiile legii. În cazul în care există doar pagube materiale, poate opera înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.
Mai nouă Mai veche