Rezultate obținute de elevii din județul Suceava la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică 2016

Rezultate obținute de elevii din județul Suceava la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică 2016În perioada 20-24 aprilie 2016 s-a desfăşurat la Craiova, Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică. Lotul judeţului Suceava a fost format din 8 elevi. Specific acestei olimpiade este faptul că are două secţiuni: juniori (elevi din clasele VI-VIII) şi seniori (elevi din clasele IX-XII).

Elevii suceveni au obținut următoarele performanțe: 2 calificări în lotul lărgit (secţiunea juniori) al României pentru olimpiada internaţională de astronomie care va avea loc anul acesta în Bulgaria, premiul II al MENCŞ, o medalie de aur, 3 medalii de argint, 3 medalii de bronz şi un premiu special. La această olimpiada au participat peste 150 de elevi din toată ţara.

Turturean David Cornel (clasa a VII-a de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava/Palatul Copiilor Suceava) şi Cielecki Dimitrie-Călin (clasa a XI-a de la Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni/Palatul Copiilor Suceava) au obţinut câte o medalie de argint. În plus David a obţinut calificarea în lotul lărgit al României şi un premiu special acordat de domnul prorector al Universităţii din Craiova, prof. univ. dr. Radu Constantinescu din partea departamentului de matematică aplicată.

Rebenciuc Paul-Florin din clasa a VIII-a de la Şcoala Gimnazială ,, Miron Costin" a obţinut o performanţă deosebită şi anume: premiul II MENCŞ, calificare în lotul lărgit (secţiunea junior) şi medalie de aur.

De felicitat este şi rezultatul deosebit al elevei Dumistrăcel Sabina (medalie de bronz), elevă la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava/ Palatul Copiilor Suceava clasa a IX-a (categoria seniori), care deşi este în clasa a IX-a a concurat cu elevi din clasa a XII-a, olimpici internaţionali cu multe medalii de aur şi argint la olimpiadele internaţionale iar la proba teoretică la cea mai grea problemă a obţinut punctaje mai mari decât aceştia.
Elevul Ţehanciuc V. Alexandru Florin din clasa a VIII-a de la Şcoala Gimnazială Clit – Arbore a obţinut medalia de argint.

Ceilalţi 3 elevi din lot sunt pregătiţi la Palatul Copiilor Suceava în cadrul cercului de astronomie, coordonator prof.dr. Petru Crăciun. Remarcăm şi activitatea domnilor şi doamnelor profesori de fizică de la clasele unde sunt elevi aceşti copii deosebiţi precum şi colaborarea foarte bună cu profesorul de la cercul de astronomie.

În cadrul comisiei centrale a olimpiadei a participat în calitate de vicepreşedinte domnul lector doctor Pîrghie Cristian, director al departamentului Observator Astronomic din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava.

Începând cu luna iunie va avea loc la Suceava pregătirea lotului lărgit al României pentru Olimpiada de Astronomie și pentru Olimpiada de Astrofizică.

Pregătirea lotului lărgit se finalizează cu:
  • selecţia lotului restrâns pentru Olimpiada Internaţională de Astronomie care se va desfăşura în Bulgaria în luna octombrie 2016. Lotul va fi format din 3 juniori şi doi seniori. Pregătirea lotului este organizată de MENCŞ prin ISJ Suceava, Universitatea ,,Ştefan cel Mare” Suceava şi Societatea Ştiinţifică ,,Cygnus”- centru UNESCO.
  • selecţia echipei formate din 5 seniori (elevi din clasele IX-XII) care va reprezenta România la Olimpiada Internaţională de Astrofizică din India care se va desfăşura în luna decembrie.
Însoţitori ai lotului judeţului Suceava au fost: domnul profesor dr. Petru Crăciun inspector de fizică la ISJ Suceava şi domnul profesor Dumitru Constantin de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava.

Numele şi prenumele elevului Clasa Categoria Unitatea şcolară Prof. Îndrumător Premiul obţinut
Dumistrăcel Sabina IX senior Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava/ Palatul Copiilor Suceava Amorăriţei Carmen, Crăciun Petru Medalie de bronz
Vacariuc L.Mircea-Călin XII senior Colegiul Naţional „Petru Rareş” Suceava
/ Palatul Copiilor Suceava
Milici Radu, Crăciun Petru Medalie de bronz
Lungu Vitalie XI senior Liceul Teoretic “Ion Luca ” Vatra Dornei / Palatul Copiilor Suceava Şaramet Mioara, Crăciun Petru Medalie de bronz
Cielecki R. Dimitrie - Călin XI senior Colegiul Naţional „Nicu Gane” Fălticeni / Palatul Copiilor Suceava Ciuruş Marcel, CrăciunPetru Medalie de argint
Rebenciuc Paul Florin VIII junior Şcoala Gimnazială „Miron Costin" Suceava Buţerchi Rodica, Crăciun Petru Premiul II MENCŞ, Calificare în lotul lărgit
Medalie de aur
Ţehanciuc V. Alexandru Florin VIII junior Şcoala Gimnazială Clit - Arbore Cosovanu Ilie Medalie de argint
Turturean David –Cornel VII junior Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” Suceava Rotaru Fănica, Crăciun Petru Calificare în lotul lărgit

Medalie de argint.

Premiul special din partea facultăţii de matematică din Craiova
Mai nouă Mai veche