Trimitere în judecată: Bamboi Petru - abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals intelectual

Trimitere în judecată: Bamboi Petru - abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, fals intelectualProcurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpatului BAMBOI PETRU, pentru săvârşirea infracțiunilor de: abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi de fals intelectual.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:

În fapt, inculpatul BAMBOI PETRU, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în calitate de agent de poliţie, cu ştiinţă, a luat mai multe măsuri abuzive împotriva agentului de poliţie C.A.D., fapt ce a dus la prejudicierea intereselor acestuia

Între anii 2009 şi 2011 Postul de poliţie Transporturi Feroviare Vatra Dornei (în continuare PPTF Vatra Dornei) a fost încadrat cu următorul personal de poliţie: şef al Postului de poliţie agent şef principal BAMBOI PETRU (inculpat în prezenta cauză), agent şef principal F.G., agent şef principal M.D. până la finalul anului 2009 şi agent şef C.A.D. (persoană vătămată în prezenta cauză).
Prejudiciul cauzat în dauna persoanei vătămate C.A.D. ca urmare măsurilor abuzive luate faţă de el de inculpatul BAMBOI PETRU şi a falsurilor concurente comise de acesta în registrul Buletinul postului şi în situaţiile lunare privind prezenţa la program a poliţiştilor constă, în conformitate cu normele legale aplicabile şi cu relaţiile furnizate de IPJ Suceava – Serviciul Financiar, în diminuarea numărului de ore aferente fondului de timp lunar individual lucrat de către agentul şef de poliţie C.A.D..
În conformitate cu normele legale, atribuţia acordării de timp liber corespunzător în compensaţia orelor efectuate în scopul asigurării serviciului de permanenţă revine şefului unităţii de poliţie pe baza unei planificări în următoarele 60 de zile lucrătoare. În consecinţă, numai şeful Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Suceava ar fi avut abilitatea funcţională să efectueze aceste operaţiuni scriptice şi nu şeful unui post de poliţie, după cum rezultă din atribuţiile de serviciu ale şefului PPTF Vatra Dornei dintre care aceasta lipseşte.

În acest sens, situaţia de fapt pe fiecare act material în parte se prezintă după cum urmează:

- La data de 06.04.2011 C.A.D. a fost planificat să-şi desfăşoare activitatea între orele 22 – 06 însă şeful Postului de Poliţie Transporturi Feroviare Vatra Dornei, agentul de poliţie BAMBOI PETRU, i-a tăiat această tură, privându-l astfel de sporul de noapte aferent acelei ture şi a contravalorii celor opt ore lucrate, pe motiv că nu şi-ar fi îndeplinit corespunzător atribuţiile de serviciu. În situaţia privind prezenţa la program pe luna aprilie 2011, pentru ziua de 6 aprilie 2011 agentul şef de poliţie C.A.D. apare consemnat „8 ore”, iar pentru ziua de 7 aprilie acesta apare consemnat „liber”. Astfel tura de serviciu executată între orele 22:00-06:00 (tură de noapte) din data de 06/07.04.2011a fost anulată integral prin menţiunea şefului PPTF Vatra Dornei agent şef principal BAMBOI PETRU din registrul „Buletinul Postului” în baza căreia se efectuează salarizarea agenţilor de poliţie.

- La data de 05.05.2011 C.A.D. a fost planificat să-şi desfăşoare activitatea între orele 08 – 16 însă agentul de poliţie BAMBOI PETRU i-a tăiat patru ore din tura de serviciu deoarece nu şi-ar fi îndeplinit atribuţiile. Astfel, tura de serviciu executată între orele 08:00-16:00 din data de 05.05.2011 a fost anulată parţial (între orele 08:00-12:00) prin menţiunea şefului PPTF Vatra Dornei agent şef principal BAMBOI PETRU din registrul „Buletinul Postului”, prin nepontarea parţială în situaţia privind prezenţa la program a celor 4 ore de serviciu pe timp de zi, în baza căreia se efectuează salarizarea agenţilor de poliţie. În situaţia privind prezenţa la program pe luna mai 2011, pentru ziua de 05.05.2011 agentul şef de poliţie C.A.D. apare pontat „4 ore”.

- La data de 11.07.2011, în timp ce se afla în concediu de odihnă, C.A.D. a fost sunat de către şeful Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Suceava (în continuare SJPT Suceava), care l-a anunţat să se deplaseze în localitatea Iaşi, la organele superioare, transmiţându-i că agentul de poliţie BAMBOI PETRU îi va întrerupe concediul de odihnă pentru acea zi, urmând ca el să fie pontat ca fiind în misiune, aşa cum prevăd normele legale în vigoare. Deşi a dat curs solicitării şefului său şi s-a deplasat în localitatea Iaşi împreună cu BAMBOI PETRU, C.A.D. nu a fost pontat ca fiind în misiune în data de 11.07.2011 deşi şeful PPTF Vatra Dornei s-a trecut ca fiind în misiune între orele 05 – 21. Astfel, tura de serviciu a agentului şef de poliţie C.A.D. executată între orele 05:00-21:00 din data de 11.07.2011 (misiune ordonată de conducerea SRPT Iaşi constând în şedinţă de comandă) a fost anulată integral prin menţiunea nereală „concediu de odihnă” de către şeful PPTF Vatra Dornei în registrul „Buletinul Postului”.

- La data de 03.10.2011, în urma dispoziţiei primite de la şeful SJPT Suceava, agentul de poliţie C.A.D. s-a deplasat la sediul unităţii de poliţie amintită mai sus în scopul aprobării unor documente însă, deşi era în misiune, nu a fost pontat de agentul şef de poliţie BAMBOI PETRU. Astfel, tura de serviciu executată între orele 05:00-17:00 din data de 03.10.2011, aferentă misiunii ordonate de către şeful SJPT Suceava, a fost anulată integral prin omisiunea pontării agentului şef C.A.D. de către şeful PPTF Vatra Dornei în registrul „Buletinul Postului”, prin nepontarea integrală în situaţia privind prezenţa la program a celor 12 ore de serviciu pe timp de zi, în baza căreia se efectuează salarizarea agenţilor de poliţie. În situaţia privind prezenţa la program pe luna octombrie 2011, pentru ziua de 03.10.2011 agentul şef de poliţie C.A.D. apare consemnat „liber”.

- La data de 26.10.2011 C.A.D. s-a îmbolnăvit, motiv pentru care s-a deplasat la sediul PPTF Vatra Dornei pentru a primi o adeverinţă din care să rezulte numărul de zile de concediu de odihnă pe care le avusese în ultimele 12 luni, această adeverinţă fiindu-i necesară la medic. Aşadar, deşi agentul de poliţie BAMBOI PETRU a luat la cunoştinţă că în acea zi că lucrătorul de poliţie C.A.D. s-a îmbolnăvit şi intră în concediu medical el l-a trecut ca fiind liber, ceea ce a determinat privarea agentului de poliţie de drepturile salariale care se acordă şi pe timpul cât lucrătorii se află în concediu medical. Agentul de poliţie BAMBOI PETRU a omis pontarea în registrul „Buletinul Postului” a unei zile de concediu medical conform certificatului medical din data de 26.10.2011 depus de agentului şef C.A.D.. În situaţia privind prezenţa la program pe luna octombrie 2011, pentru ziua de 26.10.2011, agentul şef de poliţie C.A.D. apare consemnat „liber”.

- La data de 11.11.2011, din dispoziţia şefului SJPT Suceava, agentul de poliţie C.A.D. s-a deplasat în municipiul Suceava unde a susţinut testarea anuală la pregătire profesională însă, deşi agentul de poliţie BAMBOI PETRU, cu ocazia raportării situaţiei efectivelor către conducerea SJPT Suceava în vederea întocmirii Dispoziţiei Zilnice pe Unitate, l-a menţionat ca fiind în misiune, în registrul „Buletinul Postului” (cel după care se acordă toate drepturile de care beneficiază lucrătorii) l-a menţionat ca fiind „liber”, fapt ce a creat un nou prejudiciu în sarcina lui C.A.D..

- La data de 19.11.2011, pe fondul unor proteste ale minerilor din localitatea Iacobeni, agentul de poliţie C.A.D., împreună cu colegul său F.G. şi lucrători de poliţie din cadrul PPTF Câmpulung Moldovenesc au efectuat activităţi specifice de patrulare pe trenurile de călători dintre localităţile Vatra Dornei şi Iacobeni, între orele 07 – 12, însă, în ciuda acestui fapt, BAMBOI PETRU l-a trecut în registrul „Buletinul Postului” de la nivelul PPTF Vatra Dornei ca fiind „liber”.

- La data de 21.11.2011 agentul de poliţie C.A.D. a participat la şedinţa de tragere care s-a organizat în poligonul ISU Suceava însă, deşi se afla în misiune, a fost consemnat în registrul „Buletinul Postului” ca fiind „liber” de către agentul şef de poliţie BAMBOI PETRU. Astfel, tura de serviciu executată între orele 05:00-17:00 din data de 21.11.2011 aferentă îndeplinirii misiunii ordonate de către IPJ Suceava – Serviciul Resurse Umane, având ca obiect şedinţa de tragere anuală a lucrătorilor de poliţie, a fost anulată integral prin omisiunea pontării agentului şef C.A.D. de către şeful PPTF Vatra Dornei în registrul „Buletinul Postului”, prin nepontarea integrală în situaţia privind prezenţa la program a celor 12 ore de serviciu pe timp de zi, în baza căreia se efectuează salarizarea agenţilor de poliţie. În situaţia privind prezenţa la program pe luna noiembrie 2011, pentru ziua de 21.11.2011 agentul şef de poliţie C.A.D. apare consemnat „liber”.
Precizăm că în prezent inculpatul BAMBOI PETRU, fost şef al PPTF Vatra Dornei, este pensionar M.A.I.
Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Vatra Dornei.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

PRIM PROCUROR,
Lucian STĂNESCU

purtător de cuvânt,
PROCUROR
Maria Cristina CIORNEI
Mai nouă Mai veche