Trimitere în judecată: Hura Viorel, Olărean Liviu, Iliuț Daniel, Coroamă Daniel, Carcea ioan, Iliuț Corneliu, Hurjui Doruț Ionel - înșelăciune, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciu

Trimitere în judecată: Hura Viorel, Olărean Liviu, Iliuț Daniel, Coroamă Daniel, Carcea ioan, Iliuț Corneliu, Hurjui Doruț Ionel - înșelăciune, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată, abuz în serviciuProcurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor HURA VIOREL, OLĂREAN LIVIU şi ILIUŢ DANIEL pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi uz de fals, a inculpaţilor COROAMĂ DANIEL, CARCEA IOAN şi ILIUŢ CORNELIU GAVRIL pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la infracţiunea de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată şi a inculpatului HURJUI DORUŢ IONEL sub aspectul comiterii infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:
Inculpatul Hurjui Doruţ Ionel, în calitate de angajat la unei bănci comerciale Sucursala Rădăuţi, în mod repetat, în perioada, decembrie 2008 – februarie 2009, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiilor de serviciu prin întocmirea unor acte în fals, în sensul că a consemnat în contractele de credit verificări fictive, fapte ce au avut ca rezultat obţinerea unor credite în mod injust de către Hura Viorel, Olărean Liviu şi Iliuţ Daniel, care nu au fost restituite, producând unităţii bancare un prejudiciu în valoare de 1.604.670 lei, nerecuperat.

Astfel, inculpatul Hurjui Doruţ Ionel, în calitate de consilier client retail în cadrul Sucursalei Rădăuţi a unei bănci comerciale a înaintat spre aprobare următoarele trei credite:
- la data de 19.12.2008 un credit de investiţii în valoare de 400.000 lei societăţii S.C. D. SRL;
- la data de 12.02.2009 un credit de investiţii în valoare de 586.670 lei societăţii S.C. V.S. SRL;
- la data de 16.02.2009 un credit de investiţii în valoare de 618.000 lei societăţii S.C. O.C. SRL, fără a propune şi, ulterior, fără a constitui garanţii de risc scăzut, în condiţiile în care normele bancare prevedeau obligaţia de a constitui garanţii în proporţie de 130%.

Inculpatul Hura Viorel, în calitate de administrator al SC V.S. SRL, la data de 06.02.2009, a obţinut de la aceeaşi banca comercială – Sucursala Rădăuţi, un credit în valoare de 586.670 lei, în baza unor acte false, emise de către SC V. SRL, credit care nu a mai fost restituit, prejudiciind banca cu suma respectivă.

Inculpatul Olărean Liviu, în calitate de administrator al SC O. C. SRL, în data de 16.02.2009, a obţinut de la aceeaşi banca comercială – Sucursala Rădăuţi, un credit în valoare de 618.000 lei, în baza unor acte false, emise de către SC V. SRL şi SC A. SRL, credit care nu a mai fost restituit, prejudiciind banca cu suma respectivă

Inculpatului Iliuţ Daniel, în calitate de administrator al SC D. SRL, în data de 18.12.2008 a obţinut de la aceeaşi banca comercială – Sucursala Rădăuţi, un credit în valoare de 400.000 lei, în baza unor acte false, emise de către SC E.C. SRL şi SC A. SRL, credit care nu a mai fost restituit, prejudiciind banca cu suma respectivă.

Inculpatul Iliuţ Corneliu Gavril, în calitate de administrator al SC E.C. SRL în perioada octombrie – noiembrie 2008, a emis în fals, trei facturi fiscale, pe care le-a înmânat inculpatului Iliuţ Daniel, cu scopul de a le folosi pentru inducerea în eroare a funcţionarilor băncii comerciale mai sus amintite şi obţinerii, în mod injust, a unor credite pe care în alte condiţii nu le-ar fi obţinut şi pe care ulterior le-a obţinut şi nu a restituit banii, prejudiciind banca cu suma de 400.000 lei

Inculpatul Coroamă Daniel, în calitate de administrator al SC A. SRL a emis în fals, în mod repetat, mai multe facturi fiscale, pe care le-a înmânat inculpaţilor Hura Viorel şi Olărean Liviu, cu scopul de a le folosi pentru inducerea în eroare a funcţionarilor bancii şi obţinerii, în mod injust, a unor credite pe care în alte condiţii nu le-ar fi obţinut şi pe care ulterior le-au obţinut şi nu le-au restituit prejudiciind banca cu sumele respective (Hura Viorel cu suma de 586.670 lei şi Olărean Liviu cu suma de 618.000 lei).

Inculpatul Carcea Ioan, în calitate de în calitate de administrator al SC V. SRL a emis în fals, în mod repetat, mai multe facturi fiscale, pe care le-a înmânat inculpaţilor Olărean Liviu şi Iliuţ Daniel, cu scopul de a le folosi pentru inducerea în eroare a funcţionarilor băncii şi obţinerii, în mod injust, a unor credite pe care în alte condiţii nu le-ar fi obţinut şi pe care ulterior le-au obţinut şi nu le-au restituit prejudiciind banca cu sumele respective (Iliuţ Daniel cu suma de 400.000 lei şi Olărean Liviu cu suma de 618.000 lei), credite care nu a mai fost restituite.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Judecătoriei Rădăuţi.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

PRIM PROCUROR,
Lucian STĂNESCU

PURTĂTOR DE CUVÂNT,
PROCUROR,
Maria Cristina CIORNEI
Mai nouă Mai veche