Acțiune de prevenire și combatere a accidentelor rutiere pe fondul consumului de alcool desfășurată de polițiști

Acțiune de prevenire și combatere a accidentelor rutiere pe fondul consumului de alcool desfășurată de polițiști

În ultimele două zile, poliţiştii au acţionat pe drumurile naţionale, europene şi judeţene pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră, o prioritate a poliţiştilor constituind-o identificarea persoanelor care conduc vehicule după ce au consumat alcool, aceştia reprezentând un pericol real siguranţa traficului rutier

În acest context, Serviciul Rutier Suceava și formaţiunile de profil din teritoriu, sprijiniţi de poliţiştii de siguranţă publică atestaţi să desfăşoare activităţi pe linie rutieră, inclusiv cei din cadrul secţiilor de poliţie rurală, au organizat şi desfăşurat acţiuni tematice pe drumurile publice din judeţ în vederea depistării conducătorilor auto care conduc autovehicule după ce au consumat băuturi alcoolice, precum şi a celor care încalcă regimul legal de viteză.

Acţiunile au fost concentrate în partea a doua a zilelor de vineri şi sâmbătă. În doar câteva ore au fost testate cu aparatul etilotest peste 100 de persoane, fiind identificaţi mai mulţi şoferi băuţi. În funcţie de valoarea alcoolemiei constatate, în 5 cazuri au fost întocmite şi dosare de cercetare penală.

La 02.07.2016, ora 03.15, o patrulă a oprit pentru control pe str. M. Ioan din municipiul Fălticeni, autoturismul condus de un tânăr de 20 de ani, din municipiul Suceava.
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,60 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital, i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

La 02.07.2016, ora 20.43, un echipaj rutier din cadrul Poliției orașului Gura Humorului, a oprit pentru control, pe B-dul Bucovina, din localitate, autoturismul condus de un bărbat de 50 de ani, din municipiul Suceava.
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,63 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital, i s-au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

La 03.07.2016, ora 00.00, o patrulă din cadrul Poliției orașului Siret, a oprit pentru control pe strada Mioriței din localitate, autoturismul condus de un localnic de 27 de ani.
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,65 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital, i s-au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

La 03.07.2016, ora 01.44, un echipaj din cadrul Poliției municipiului Fălticeni, a oprit pentru control pe str. Armatei din localitate, autoturismul condus de un bărbat de 42 de ani, din comuna Preutești.
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,75 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital, i s-au recoltat mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

La 03.07.2016, ora 02.20, o patrulă din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea, a oprit pentru control pe DN 17A, pe raza comunei Marginea, autoturismul condus de un tânăr de 20 de ani, din comuna Voitinel.
În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că, tânărul nu posedă permis de conducere pentru nici o categorie auto.
Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0,22 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Din cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, autoturismul i-a fost încredințat tânărului de 20 de ani pentru a fi condus, de fratele său de 24 de ani, din comuna Voitinel, deși știa faptul că, acesta nu deține permis de conducere.
În cauză s-a întocmit dosar penal față de tânărul de 20 de ani sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „conducerea unui autovehicul fără permis de conducere” și față de fratele său de 24 de ani sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „încredințarea unui autovehicul pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care știe că nu posedă permis de conducere”, ce va fi soluționat procedural.

Poliţiştii atrag atenţia asupra faptului că urmare a consumului de alcool se diminuează coordonarea motrică şi echilibrul, sunt alterate atenţia, percepţia, puterea de judecată şi controlul de sine.
Tinerii şoferi băutori sunt şi mai expuşi pericolelor, din cauza lipsei lor de experienţă şi a tendinţei mai mare de a risca, specifică vârstei. Alcoolul îi provoacă conducătorului auto o stare euforică, care îl face pe cel de la volan să se simtă mai curajos, mai îndrăzneţ dar, în realitate, el nu-şi mai poate controla reacţiile.

Tocmai de aceea pentru a nu vă pune viaţa în pericol atât a dumneavoastră cât şi a celorlalţi participanţi la trafic, poliţiştii recomandă şoferilor să nu consume alcool atunci când urcă la volan.
Mai nouă Mai veche