Peste 2.000 de sancțiuni aplicate de polițiști în cadrul planului de măsuri „Estival 2016”

Peste 2.000 de sancțiuni aplicate de polițiști în cadrul planului de măsuri „Estival 2016”

În perioada Sezonului Estival - 2016, sunt preconizate a se desfăşura diferite manifestări publice prilejuite de sărbători religioase, cultural-artistice şi sportive, inclusiv în aer liber, cu participarea unui public numeros şi un aflux important de persoane spre localităţile şi zonele turistice şi de agrement.
De asemenea, în această perioadă, elevii şi studenţii susţin examene precum Examenul Naţional de Bacalaureat pentru absolvenţii învăţământului liceal (sesiunea iunie-iulie 30.05-16.07.2016 şi sesiunea august-septembrie 18.07-01.09.2016), respectiv Evaluarea Naţională pentru absolvenţii claselor a VIII-a (15.06-05.07.2016).
Totodată, desfășurarea Campionatului European de Fotbal presupune și prezența susținătorilor diferitelor echipe de fotbal din campionatul național în localuri care au amenajări speciale pentru vizionarea meciurilor de fotbal.
În acest sens, având în vedere evenimentele preconizate şi situaţia operativă înregistrată în anii trecuţi, toate structurile operative de poliţie acţionează pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, respectarea ordinii şi liniştii publice, prin crearea unui sistem integrat de prevenire şi combatere a infracţionalităţii stradale şi în alte zone de interes operativ, precum şi adoptarea celor mai eficiente măsuri pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică.
Acţiunile poliţiştilor vizează următoarele problematici principale:
Prevenirea producerii unor accidente şi blocaje rutiere pe principalele artere de circulaţie, datorate creşterii valorilor de trafic, în special în cadrul „turismului de weekend”, nerespectării regulilor de circulaţie de către unii participanţi la trafic şi neadaptării conduitei conducătorilor auto la condiţiile de trafic.
Prevenirea şi detensionarea unor situaţi conflictuale între turiști și reprezentanții unor entități din domeniul hotelier care nu oferă serviciile menționate în ofertele prezentate.
Prevenirea şi descurajarea actelor de tulburare a liniştii publice cu ocazia desfăşurării unor manifestări cultural-artistice, sportive etc. sau, după caz, pe timpul vizionării diferitelor meciuri de fotbal de la Campionatul EURO 2016, precum şi prin folosirea aparaturii de sonorizare peste normele admise în zona barurilor, discotecilor şi locurilor de cazare.
Prevenirea săvârşirea unor infracţiuni cu violenţă în zona barurilor, discotecilor, locurilor de cazare şi a altor locuri pretabile.
Combaterea activităţilor cu caracter ilicit în zonele turistice cu aflux mare de turişti, cu precădere în sfera comerţului stradal, dreptului de proprietate intelectuală etc.

Pentru aducerea la îndeplinire a sarcinilor ce revin Inspectoratului Judeţean de Poliţie Suceava, în conformitate cu prevederile Planului general de măsuri al M.A.I. pentru menţinerea şi asigurarea ordinii publice, creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului, pe timpul sezonului estival, în perioada 15.06-15.09.2016, toate structurile operative acţionează prin activităţi specifice pentru asigurarea unui climat corespunzător de ordine şi siguranţă publică şi apărarea patrimoniului public şi privat în localităţile urbane şi rurale, în special în staţiunile turistice şi zonele de agrement.
În primele 2 săptămâni de la iniţierea Planului de Măsuri, la nivelul IPJ Suceava zilnic au acţionat peste 250 de poliţişti de ordine publică, poliţişti rutieri, din cadrul structurilor de investigaţii criminale şi investigării criminalităţii economice.
În cadrul acţiunilor zilnice desfăşurate au fost aplicate 2049 sancţiuni contravenţionale în valoare de 713.472 lei. Au fost aplicate 337 de sancţiuni la Legea 61/1991 modificată privind ordinea şi liniştea publică, 1577 de sancţiuni la O.U.G. 195/2002 privind siguranţa rutieră şi peste 6 de sancţiuni la acte normative privind legalitatea activităţii de comerţ.
De asemenea, au fost confiscate bunuri în valoare de aproape 20.000 lei.
Zilnic, pe drumurile publice din judeţ, poliţiştii rutieri au acţionat, în medie cu 8 aparate radar, fiind suspendate 88 de permise de conducere, din care 15 pentru consum de băuturi alcoolice, 24 pentru depăşirea regimului legal de viteză şi 49 pentru alte abateri. Au fost retrase şi 49 de certificate de înmatriculare.
În perioada de referinţă, au acţionat, zilnic, în medie 100 de patrule de ordine publică, asigurându-se intervenţia la 1086 de evenimente – 890 sesizate prin 112 şi 196 prin alte moduri de sesizare.
Acţiunile eficiente, desfăşurate în sistem integrat, au dus la prinderea în flagrant a 44 de autori de infracţiuni. De asemenea, în perioada de referinţă au fost identificate şi cercetate în diverse cauze 225 de persoane, faţă de 9 dispunându-se reţinerea şi introducerea în arestul IPJ Suceava.
Totodată, au fost identificaţi şi prinşi 4 urmăriţi naţional şi alte 4 persoane urmărite la nivel european.
Exemple semnificative:

1. În cadrul verificărilor efectuate la un hostel aparţinând unei societăţi comerciale din municipiul Rădăuţi, cu o capacitate de 64 locuri de cazare, au fost identificate condiţii precare de igienă precum şi dotare deficitară a camerelor de cazare, dispunându-se sancţionarea agentului economic cu o amendă contravenţională în valoare de 10.000 lei conform O.G. 21/1992 precum şi măsura complementară de oprire temporară a furnizării de servicii de cazare până la remedierea deficienţelor.

2. A fost depistat un bărbat în timp ce conducea un autoturism pe raza localităţii Horodnic de Jos şi care emana halenă alcoolică. A fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 1,06 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”conducerea unui vehicul sub influența alcoolului”, faptă prevăzută de art. 336, alin. (1) din Codul Penal .

3. La 30.06.2016 au fost puse în aplicare 2 mandate de percheziție domiciliară emise de către Judecătoria Rădăuți referitoare la distrugerile prin incendiere comise de autori necunoscuți în noaptea de 23/24.06.2016, în dauna persoanei vătămate V. Loredana, respectiv în noaptea de 26/27.06.2016, în dauna persoanei vătămate P. Ioan, ambele din mun. Rădăuți.
Față de suspectul N. Florin, de 40 de ani, din municipiul Rădăuți, s-a dispus prin ordonanță măsura reținerii pe o perioadă de 24 ore, fiind ulterior prezentat Judecătoriei Rădăuți care a emis mandatul de arestare preventivă, pentru săvârșirea infracțiunii de distrugere.

4. În baza planului de acțiune al Serviciului de Investigaţii Criminale a fost prins urmăritul internațional T. Ionuț, în vârstă de 31 ani, din municipiul Suceava, pe numele căruia Biroul Național SIRENE Italia a introdus o semnalare, în baza unui mandat european de arestare emis pentru comiterea infracțiunii de furt.

5. A fost documentată activitatea infracţională a 5 tineri care au săvârşit infracţiuni de furt şi tâlhărie pe raza comunei Dumbrăveni, faţă de 4 dintre aceştia dispunându-se măsura reţinerii şi introducerea în arestul IPJ Suceava.
Mai nouă Mai veche