Atenție la respectarea legislației rutiere de către conducătorii vehiculelor cu tracțiune animală

Atenție la respectarea legislației rutiere de către conducătorii vehiculelor cu tracțiune animalăSiguranţa rutieră pe drumurile publice reprezintă o prioritate a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava , constituidu-se în reper de evaluare a calităţii actului poliţienesc la nivel judeţean. Reuşita oricărui proiect sau plan de măsuri privind siguranţa rutieră este strâns legată de analiza obiectivă a cauzelor determinante de evenimente rutiere şi a realităţilor din teren.
Atelajele cu tracţiune animală dau culoare satului bucovinean şi amintesc de tradiţia oamenilor gospodari . Totodată, reprezintă însă şi o realitate a traficului rutier şi un factor de risc pentru circulaţia pe drumurile publice .
Pentru prevenirea implicării conducătorilor de vehicule cu tracţiune animală în evenimente rutiere, IPJ Suceava, prin Serviciul Rutier şi Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii a derulat în cursul zilei de 12.08.2016 o acţiune de responsabilizare şi conştientizare a pericolelor şi consecinţelor nerespectării legislaţiei rutiere de către conducătorii atelajelor hipo.
Acţiunile au fost concentrate în zona adiacentă DN 17, purtându-se discuţii cu peste 50 de căruţaşi identificaţi pe raza comunelor Şcheia şi Stroieşti. Conducătorilor de atelaje hipo le-au fost înmanate veste reflectorizante şi plăcuţe reflectorizante.

Pe lângă componenta preventivă şi de informare, acţiunile poliţiştilor vizează şi promovarea unei atitudini ferme faţă de cei care nesocotesc legea şi provoacă adevărate tragedii.
În acest sens, poliţiştii au continuat cercetările în cazul accidentului produs în seara zile de 10.08.2016, soldat cu decesul unei personae şi generat de nerespectarea legislaţiei rutiere de către un conducător de vehicul cu tracţiune animal.

În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că în cauză există indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că suspectul S. Vasile a săvârşit infracţiunile de ,,ucidere din culpă,, faptă prev. şi ped. de art. 192 alin. 2Cod Penal şi „vătămare corporală din culpă” faptă prev. şi ped. de art. 196 art. 2 şi 3.
Faţă de suspectul S. Vasile, s-a dispus măsura reţinerii pentru 24 de ore, fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul I.P.J. Suceava.
Este un mesaj clar al poliţiştilor că astfel de comportamente iresponsabile în trafic nu sunt tolerate, urmând ca în aceste situaţii măsurile aplicabile să fie din cele mai drastice, conform legii, inclusiv măsuri preventive privative de libertate.

Acţiunile preventive şi de combatere organizate de Serviciul Rutier şi poliţiştii Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii vor continua si in săptămânile următoare având in vedere campania agricolă de toamnă care se apropie.
Pentru prevenirea implicării conducătorilor de vehicule cu tracţiune animală în evenimente rutiere poliţiştii fac următoarele recomandări:
- folosirea vestelor reflectorizante si a elementelor fluorescent –reflectorizante pe atelajele hipo;
- nu conduceţi vehicule cu tracţiune animală pe drumurile naţionale şi europene.
- vehiculul cu tracţiune animal sa fie condus pe acostament sau cat mai aproape de marginea din dreapta a părţii carosabile;
- să nu oprească sau sa staţioneze pe partea carosabila;
- să nu conducă vehiculul sub influenta băuturilor alcoolice; sa semnalizeze schimbarea direcţiei de mers cu braţul şi să se asigure la schimbarea direcţiei de mers;
- să nu transporte persoane care stau in picioare.
- încărcătura să nu depăşească limitele coşului căruţei.
Mai nouă Mai veche