Neglijența - invitație deschisă la furt!

Neglijența - invitație deschisă la furt!Poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava au desfăşurat în perioada 01 – 06 august activităţi de prevenire şi informare a sucevenilor dar şi a turiştilor aflaţi pe raza judeţului în vederea responsabilizării acestora cu privire la adoptarea şi respectarea unor reguli preventive minime pentru reducerea riscului victimal referitor la infracţiunile de furt din locuinţă, camere de hotel, societăţi comerciale şi furturi din auto.
S-au purtat discuţii cu peste 500 de persoane, fiind promovate recomandări preventive şi fiind distribuite peste 1000 materiale cu caracter informativ. Acţiunile au fost concentrate cu preponderenţă în zonele turistice ale judeţului din proximitatea DN 17 – Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc, Pojorâta, Ciocăneşti, Vatra Dornei.

Acţiunile au fost derulate sub sloganul,,Neglijenţa – Invitaţie deschisă la furt”.

Un plus de informare şi mai puţină superficialitate sunt obiectivele Campaniei ,,Neglijenţa – Invitaţie deschisă la furt” , iniţiată la nivel naţional şi implementată la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava. Campania se desfăşoară până la finalul lunii august 2016 şi are ca scop informarea cetăţenilor cu privire la modalităţile de protejare a locuinţelor, dar şi autoturismelor.
La nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, în semestrul I 2016, au fost sesizate 2056 infracţiuni de furt, în scădere cu -150 infracțiuni, faţă de perioada similară a anului 2015 (2206). Infracţiunile de furt reprezintă 23% din totalul infracțiunilor sesizate în această perioadă.
În semestrul I 2016, au fost sesizate 441 infracţiuni de furt din locuinţă, în scădere cu -76, faţă de perioada similară a anului 2015 (517).
În ceea ce priveşte furturile din auto, în primele 6 luni ale anului au fost sesizate 129 de asemenea fapte, acelaşi număr de furturi fiind sesizate şi în perioada similară a anului trecut.

Pentru siguranţa locuinţei şi a autoturismului dumneavoastră, poliţiştii vă recomandă:

Nu lăsaţi obiectele de valoare – bijuterii, portmonee, telefoane mobile – la vedere în autoturisme.
Când aţi ajuns la destinaţie, nu lăsaţi bagajele nesupravegheate lângă maşină. Nu expuneţi sumele de bani pe care le deţineţi!
Asiguraţi autoturismul cu sistemele de închidere şi cu sisteme tehnice de securitate. Nu lăsaţi nici pentru perioade scurte portierele deschise sau neasigurate sau cheile în bord.
Parcaţi vehiculele în locuri iluminate şi care asigură un minim de elemente de securitate.
Asiguraţi locuinţa cu sistemele de închidere atunci când părăsiţi imobilul dar chiar şi atunci când sunteţi acasă.
Închideţi uşile , balcoanele şi ferestrele şi montaţi sisteme tehnice de securitate.
Nu lăsaţi cheia în locaţii improprii – sub preş, în haine în cuiere exterioare, etc.
Nu păstraţi în casă sume mari de bani sau alte valori şi nu discutaţi cu persoane necunoscute privitor la bunurile deţinute în imobile.

Exemplificăm alăturat şi câteva cazuri recente în care cetăţenii au dat dovadă de neglijenţă şi au căzut victime ale infracţiunilor de furt.

La 05.08.2016, ora 16.00, Poliția municipiului Vatra Dornei a fost sesizată de o femeie de 53 de ani, din comuna Dorna Candrenilor, despre faptul că, în noaptea de 03/04.08.2016, persoane necunoscute i-au sustras bunuri dintr-o anexă a locuinței.
Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, profitând de lipsa unui sistem de închidere sau alarmare și de faptul că imobilul nu este locuit, în noaptea de 04/05.08.2016, persoane necunoscute au sustras dintr-o magazie un aparat pentru gardul electric, valoarea prejudiciului fiind de circa 500 lei.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, cercetările fiind continuate de polițiști în vederea identificării autorilor și recuperării prejudiciului.

La 06.08.2016, ora 07.20, Poliția orașului Frasin a fost sesizată prin ”S.N.U.A.U. 112” despre faptul că, o femeie necunoscută a sustras autoturismul din curtea imobilului unui localnic de 47 de ani.
În urma activităților operative întreprinse, la ora 08.10, autoturismul a fost oprit în trafic de polițiștii Secției 14 Poliție Rurală Vama, acesta fiind condus de o femeie de 30 de ani, din municipiul București, posesoare de permis de conducere.
Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, profitând de neglijența victimei, care a parcat autoturismul în curtea locuinței sale din orașul Frasin și pe care l-a lăsat neasigurat și cu cheile în contact, femeia, dispărută voluntar de la reședința provizorie din județul Cluj, a sustras mașina și a condus-o pe drumurile publice.
În cauză s-a întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt în scop de folosință, ce va fi soluționat procedural.

La 06.08.2016, ora 06.00, Secția 4 Poliție Rurală Gălănești a fost sesizată de un bărbat de 40 de ani, din comuna Bilca, despre faptul că, în aceeași dimineață, persoane necunoscute i-au sustras din magazinul pe care-l administrează pe raza localității, bani și bunuri.
Din primele cercetări, polițiștii au stabilit faptul că, profitând de lipsa unui sistem de alarmare, prin forțarea unui geam, persoane necunoscute au pătruns în magazin și au sustras bani și țigări, valoarea prejudiciului fiind de circa 900 lei.
În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, cercetările fiind continuate de polițiști în vederea identificării autorilor și recuperării prejudiciului.

Mai nouă Mai veche