Peste 500 de sancțiuni contravenționale aplicate de polițiști în cadrul acțiunii „Blocada”


Peste 500 de sancțiuni contravenționale aplicate de polițiști în cadrul acțiunii „Blocada”

Poliţia Română desfăşoară în perioada 01 – 31.08.2016 acţiunea Blocada, atât pentru prevenirea comiterii de fapte antisociale, cât şi pentru asigurarea unui trafic rutier fluent, în special pe drumurile dinspre şi către punctele de trecere a frontierei.În perioada 01 – 31 august a.c., sub coordonarea Inspectoratului General al Poliţiei Române, la nivel teritorial se desfăşoară acţiuni preventiv-reactive, la care participă poliţişti din cadrul structurilor de ordine publică, rutieră, investigaţii criminale, poliție transporturi, acțiuni speciale, arme, explozivi şi substanţe periculoase.
În activităţile desfăşurate, poliţiştii urmăresc prevenirea comiterii de infracţiuni, asigurarea deplasării în siguranţă dinspre/către punctele de trecere a frontierei, precum şi asigurarea fluenţei traficului rutier pe sectoarele de drum cu trafic intens.
În cadrul acţiunii ,,Blocada”, în perioada 15.08. – 21.08.2016, la nivelul judeţului Suceava , au fost derulate acţiuni punctuale şi au fost organizate 37 de filtre rutiere, fiind constatate 58 de infracţiuni. Au fost constatate 18 infracţiuni de natură judiciară, 26 de infracţiuni la regimul rutier, 3 infracţiuni la regimul armelor şi muniţiilor şi 11 alte genuri de infracţiuni.
De remarcat faptul că, datorită prezenţei sporite a efectivelor de poliţie în teren, 20 infracţiuni au fost constatate în flagrant.
În cadrul acţiunilor derulate au fost identificate şi confiscate 6 arme letale şi neletale.
Au fost aplicate 516 sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 297.690 lei şi au fost confiscate bunuri în valoare de 119.075 lei.
În scopul prevenirii evenimentelor rutiere şi impunerii unui climat de disciplină în rândul participanţilor la trafic, au fost aplicate 406 de sancţiuni la OUG 195/2002 republicată privind circulaţia pe drumurile publice. Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză.
Au fost reţinute 50 permise de conducere şi au fost retrase 10 certificate de înmatriculare.

Exemple:

La 15.08.2016, în jurul orei 18.00, un echipaj de poliție a oprit pentru control pe strada Iacob Zadik din municipiul Rădăuți, autoturismul condus de un bărbat de 34 de ani, din orașul Vicovu de Sus, care a declarat faptul că, nu are asupra sa nici un document și nu posedă permis de conducere.
În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constata faptul că, bărbatul nu posedă permis de conducere pentru nici o categorie auto.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

La 17.08.2016, ora 21.35, o patrulă din cadrul Secţiei 3 Poliţie Rurală Marginea a oprit pentru control pe DC 45, pe raza comunei Horodnic de Sus, autoturismul condus de un tânăr de 22 de ani, din comuna Voitinel, care a prezentat pentru control, un permis de conducere emis de autorități din străinătate.
În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că, tânărul nu posedă permis de conducere valabil pe teritoriul României.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.

La 19.08.2016, Poliția municipiului Vatra Dornei a fost sesizată despre faptul că, în cursul nopții precedente, persoane necunoscute au pătruns în incinta unui bar din localitate și au sustras suma de 1500 lei.
În urma activităţilor investigativ operative desfășurate de polițiști au fost identificaţi autorii infracţiunii ca fiind 3 localnici, ce au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi ulterior prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei care a dispus măsuri preventive (arest la domiciliu şi control judiciar), pentru comiterea infracţiunii de furt calificat.

La 20.08.2016, ora 18.45, un echipaj de poliție a oprit pentru control pe DN 17A, pe raza comunei Sucevița, autoturismul cu număr de înmatriculare provizoriu, condus de un localnic de 36 de ani.
Întrucât emana halenă alcoolică, conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 1,19 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care, la spital, i s-au recoltat probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.
În urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că, bărbatul nu figurează ca fiind posesor de permis de conducere, iar autorizația provizorie a autoturismului era expirată din data de 11.08.2016.
În cauză s-a întocmit dosar penal, ce va fi soluționat procedural.


POLIŢIŞTII VĂ RECOMANDĂ:
Înainte de a pleca la drum mai lung, trebuie verificată întotdeauna starea tehnică a autovehiculului. De asemenea, este bine să vă interesaţi  cu privire la starea traseului pe care urmează să îl parcurgeţi.
Puteţi obţine informaţii permanent cu privire la condiţiile de trafic rutier şi la eventualele rute ocolitoare, prin intermediul Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Circulaţi adaptând permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic! Autoturismul trebuie echipat corespunzător. Verificaţi farurile, nivelul uleiului, combustibilului, antigelului şi al lichidului de parbriz.
Pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă, menţineţi o distanţă mai mare între maşina dumneavoastră şi cea din faţă.
Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.
Pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor şi să procedeze la efectuarea acesteia numai după ce sunt siguri că o pot face în condiţii de siguranţă.
Pentru protecţia autovehiculului, poliţiştii vă recomandă ca atunci când vă parcaţi autoturismul să închideţi geamurile şi să vă asiguraţi apoi că l-aţi încuiat. Depozitaţi cumpărăturile în portbagaj şi nu lăsaţi la vedere bunuri de valoare, precum aparatură GPS, telefoane mobile, borsete sau serviete.
Nu lăsaţi autoturismul pornit şi neasigurat nici atunci când îl părăsiţi timp de câteva momente pentru a face cumpărături mărunte sau în incinta staţiilor de alimentare.

POLIŢIA ROMÂNĂ vă urează DRUM BUN, fără evenimente rutiere!
Mai nouă Mai veche