La „Balul bobocilor” cu... polițiștii!

Nu ştim dacă în acest an acţiunile pregătite de tineri la „Balul Bobocilor” conţin şi scenete sau jocuri de rol cu costumaţii de poliţist. Tocmai de aceea, ne-am gândit să jucăm noi un rol activ, în sprijinul şi în interesul lor. Le dăm elevilor, profesorilor şi părinţilor o veste bună….vom fi printre ei, alături de ei, şi, cel mai important în interesul lor şi pentru siguranţa lor.

Siguranţa elevilor, atât în mediul şcolar cât şi în afara unităţilor de învăţământ, constituie o prioritate naţională a tuturor instituţiilor şi factorilor cu atribuţii în domeniu, abordarea integrată a acestei problematici fiind esenţială pentru asigurarea unei dezvoltări optime a tinerei generaţii.
În vederea identificării la timp a vulnerabilităţilor privind siguranţa elevilor, în conformitate cu documentele cadru privind colaborarea interinstituţională, periodic este necesară analiza riscurilor generate de diverse situaţii sau factori, astfel încât să se realizeze menţinerea climatului de siguranţă şi prevenirea stărilor victimale.
Având în vedere faptul că, în această perioadă se preconizează a se organiza la nivelul unităţilor de învăţământ liceal manifestări sub egida ,,Balul bobocilor” sau acţiuni similare, considerăm că se impune dispunerea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea unor incidente şi evenimente negative.

În acest sens, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, în colaborare cu ISJ Suceava a fost iniţiat un Plan de Măsuri pentru monitorizarea acestor activităţi şi creşterea gradului de siguranţă a elevilor participanţi.
Astfel, au fost realizate situaţii centralizatoare privind toate unităţile de învăţământ liceal de la nivelul judeţului Suceava, care organizează astfel de activităţi, cu precizarea datei calendaristice şi a locaţiei de desfăşurare, dar şi a responsabilului de activitate din cadrul şcolii şi a datelor de contact. De asemenea, au fost demarate acţiuni de verificare şi monitorizare a modalităţii de asigurare cu pază şi sisteme de securitate, pentru fiecare manifestare organizată.
Totodată, având în vedere experienţa anilor anteriori, când activităţile culturale şi artistice specifice ,,Balului Bobocilor” sunt urmate de acţiuni de recreere şi distracţie în diverse cluburi sau alte locaţii, poliţiştii au dispus măsuri sporite pentru a nu fi înregistrate evenimente nedorite cu implicarea tinerilor.
Pe parcursul acestei luni, la nivelul întregului judeţ, poliţiştii de proximitate sau alţi poliţişti cu atribuţii în domeniu vor avea întâlniri cu conducerile liceelor dar şi cu reprezentanţii comitetelor de părinţi.
Peste 200 de poliţişti vor monitoriza locaţiile în care se vor organiza petreceri în continuarea ,,Balurilor Bobocilor”. În zonele respective vor fi efectuate controale la unităţile de alimentaţie publică pentru respectarea legislaţiei privind vânzarea de alcool şi tutun către minori. De asemenea, poliţişti în ţinută civilă vor veghea ca distracţia tinerilor să nu depăşească limitele legii şi să se manifeste în cadru civilizat. Totodată, echipaje de poliţie, vor supraveghea perimetrul acestor locaţii astfel încât tinerii să se poată distra şi simţi în siguranţă.
Încă de la sfârşitul săptămânii trecute, unităţile liceale din judeţ au început deja organizarea Balurilor Bobocilor, până în prezent neînregistrându-se evenimente negative.
Poliţiştii vor fi prezenţi în continuare la aceste evenimente şi reamintesc atât elevilor cât şi părinţilor să manifeste responsabilitate, să nu consume alcool, să evite situaţiile conflictuale şi să aibă o conduită preventivă.

Poliţiştii mulţumesc Inspectoratului Şcolar Suceava, cadrelor didactice şi reprezentanţilor mass-media pentru sprijinul dat în acţiunile derulate.
Mai nouă Mai veche