Măsuri preventive dispuse cu fermitate de către polițiști față de cei care conduc vehicule sub influența băuturilor alcoolice

Şi în acest week-end poliţiştii au identificat pe drumurile publice peste 20 de şoferi care au consumat băuturi alcoolice înainte de a se urca la volan. Au fost întocmite dosare penale, au fost aplicate sancţiuni contravenţionale şi au fost suspendate permisele de conducere.
Poliţiştii atrag atenţia încă o dată asupra responsabilităţii conducătorilor auto şi necesităţii respectării legii pentru a evita tragedii pe şosele.
Totodată, reamintim că poliţiştii vor acţiona în continuare cu fermitate prin dispunerea măsurilor preventive legale, inclusiv privative de libertate, astfel încât cei care încalcă normele rutiere să conştientizeze urmările şi pericolele generate de comportamentul iresponsabil în trafic.

La 22.10.2016, ora 19.30, un echipaj din cadrul Secţie de Poliţie Rurală Dărmănești, a oprit în trafic, pe un drum comunal neclasificat din comuna Todirești, autoturismul condus de către un bărbat de 46 ani, localnic și întrucât acesta emana halenă alcoolică, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind de 1,41 mg/l alcool pur în aerul expirat, după care i s-au recoltat mostre biologice de sânge în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.
De asemenea cu ocazia controlului și a verificărilor efectuate s-a constatat că şoferul nu deține permis de conducere valabil întrucât i-a fost anulat.
În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunilor de „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe” și „conducerea unui autovehicul de către o persoană care are permisul de conducere anulat”, ce va fi soluționat procedural.
La 23.10.a.c., în continuarea cercetărilor, după administrarea probatoriului, s-a dispus măsura reținerii pe o perioadă de 24 ore a bărbatului de 46 ani, care a fost introdus în arestul I.P.J. Suceava, urmând să fie prezentat instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.


De asemenea, în urma continuării cercetărilor cu privire la un eveniment rutier din data de 12.10.2016, poliţiştii au dispus o nouă măsură preventivă, conform legii. La 12.10.2016, ora 16.35, polițiștii din cadrul Compartimentului Rutier al Poliției Fălticeni au fost anunțați despre faptul că a avut loc o tamponare iar conducătorul auto este sub influența băuturilor alcoolice.
În urma verificărilor s-a stabilit că un bărbat de 37 ani, din comuna Rădășeni în timp ce conducea autoturismul pe strada Nicolae Bălcescu, a pierdut controlul asupra direcției de mers și a intrat în coliziune cu un stâlp de iluminat.
Şoferul a fost testat cu aparatul etilotest rezultatul fiind 1,25 mg/l alcool pur în aerul expirat și i s-au recoltat probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Ulterior, în urma analizei probelor biologice recoltate în cauză a rezultat o alcoolemie de 2,85 mg/l alcool pur în sânge.
La 21.10.2016, dosarul a fost analizat de către procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Fălticeni care a dispus prin ordonanţă confirmarea măsurii controlului judiciar propusă de către poliţie pe o perioadă de 60 zile începând cu data de 21.10.2016.
În cauză cercetările sunt continuate de către Compartimentul Rutier al Poliţiei Municipiului Fălticeni.

Poliţiştii atrag atenţia asupra faptului că urmare a consumului de alcool se diminuează coordonarea motrică şi echilibrul, sunt alterate atenţia, percepţia, puterea de judecată şi controlul de sine.
Tinerii şoferi băutori sunt şi mai expuşi pericolelor, din cauza lipsei lor de experienţă şi a tendinţei mai mare de a risca, specifică vârstei. Alcoolul îi provoacă conducătorului auto o stare euforică, care îl face pe cel de la volan să se simtă mai curajos, mai îndrăzneţ dar, în realitate, el nu-şi mai poate controla reacţiile.

Tocmai de aceea pentru a nu vă pune viaţa în pericol atât a dumneavoastră cât şi a celorlalţi participanţi la trafic, poliţiştii recomandă şoferilor să nu consume alcool atunci când urcă la volan.
Mai nouă Mai veche