„Polițist pentru o zi”

Cel puţin pentru o zi, poliţiştii au avut 30 de colegi noi… Spunem, cel puţin pentru o zi deoarece ne dorim ca tinerii care au fost ,,poliţişti pentru o zi” să rămână alături de noi, respectând recomandările preventive şi promovând la rândul lor comportamentul responsabil în familiile lor, între colegi, în cercurile de prieteni, în comunitate în general.
Din experienţa proiectelor şi campaniilor anterioare, poliţiştii au înţeles că, pentru a fi receptivi, copiii trebuie direct implicaţi în activităţi interactive şi trebuie motivaţi prin identificarea unor canale şi tehnici de comunicare şi relaţionare directă. Astfel, în perioada 10 – 14 octombrie 2016, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii împreună cu poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale - IPJ Suceava au desfăşurat o serie de activităţi – concurs ,,Poliţist pentru o zi”.
Activităţile s-au desfăşurat cu precădere în unităţi de învăţământ primar, avându-se în vedere necesitatea formării unui comportament preventiv încă de la vârste fragede pentru prevenirea situaţiilor victimale, în aceste medii riscul de victimizare fiind unul crescut.
Zeci de copii au pătruns în tainele meseriei de poliţist, au vizionat filme educative şi au participat la concursuri interactive cu tematică preventivă.
Prin joc şi concursuri şi activităţi interactive, copiii au aflat reguli minime de siguranţă personală şi au fost responsabilizaţi cu privire la traversarea străzii şi comportamentul în calitate de pieton şi biciclist. Pentru răspunsurile corecte la întrebările cu tematică preventivă copiii au primit de la poliţişti cărţi.
Însă, poate cel mai de preţ premiu pentru copii a fost să îmbrace haina de poliţist, să simtă pentru o zi că sunt utili comunităţii pe care o deservesc.
Mai mult decât atât, la data de 14 octombrie 2016, 30 de copii din cadrul Şcolii generale nr. 9 Suceava, coordonaţi de dna. profesor Adriana Grădinariu au primit legitimaţii de ,,Poliţist pentru o zi”. După ce au absolvit ,,cursul de formare” răspunzând corect la întrebările poliţiştilor şi au dovedit că au cunoştinţe temeinice privind regulile de siguranţă personală şi patrimonială, cei 30 de poliţişti pentru o zi au primit o misiune specială – aceea de a merge la familiile lor, de a se legitima şi a susţine o prezentare a tuturor regulilor şi recomandărilor preventive dobândite în cadrul activităţilor desfăşurate cu poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii. Au fost momente care i-au motivat şi i-au încurajat pe aceşti copii, rolul de formator fiind unul care îi responsabilizează.
A fi poliţişti, fie şi pentru numai o zi, a însemnat pentru aceşti tineri descoperirea stimei de sine şi a sentimentului de utilitate în comunitate.
Având în vedere aceste considerente, poliţiştii consideră tot mai importantă activitatea de informare şi responsabilizare a tinerilor cu privire la riscul infracţional şi victimal încă de la cele mai fragede vârste.
Tocmai de aceea au fost iniţiate aceste activităţi interactive în care copiii şi poliţiştii relaţionează în mod direct, într-o abordare modernă de implementare a conceptului preventiv.
Mai nouă Mai veche