Atenție la utilizarea căștilor și dispozitivelor media atunci când traversați strada!



La nivelul judeţului Suceava, în perioada 07 – 11 noiembrie 2016 se desfăşura un amplu program de prevenire a accidentelor rutiere sub egida ,,Săptămâna educaţiei rutiere – Educaţia pentru viaţă contează!”.

După ce progarmul a fost lansat în cursul zilei de luni, 07.11.2016, astăzi 08.11.2016 activităţile de informare şi prevenire au continuat în zeci de unităţi şcolare cu o temă inedită – Distragerea atenţiei la traversarea străzii datorată utilizării tabletelor, telefoanelor mobile sau căştilor pentru muzică.

Anual, zeci de accidente rutiere se produc datorită faptului că şoferii nu utilizează dispozitivele hands-free, se apleacă după telefoanele mobile, etc. şi nu manifestă destulă atenţie la trafic.

Îngrijorător este însă şi faptul că mulţi tineri traversează strada sau se deplasează pe acostament în calitate de pietoni purtând căşti pentru a asculta muzică, îndreptându-şi concentrarea pentru a socializa pe reţelele on line, accesând internetul de pe telefoane mobile, sau pur şi simplu vorbind la telefon, fără a fi atenţi la traficul rutier. Reamintim şi situaţiile în care tinerii caută ,,pokemoni” aproape hipnotizaţi de jocul on-line.

Toate aceste situaţii, dar şi riscurile la care se expun tinerii au constituit subiectuul de dezbatere la peste 100 de întâlniri realizate de poliţişti cu elevii în cursul acestei zile.

Peste 2500 de elevi cu vârste cuprinse între 10 şi 16 ani au participat la aceste acţiuni şi au realizat....sperăm noi, riscurile la care se expun.

Au fost vizionate filme educative şi materiale power-point şi au fost organizate activităţi intercative cu copiii, tocami pentru adobândi cunoştinţele necesare într-o atmosferă relaxată.

Peste 100 de poliţişti au participat la acţiunile de informare. Până în prezent, în cele două zile ale campaniei peste 4000 de elevi din ciclul preşcolar, primar, gimanzial şi liceal au beneficiat de acţiunile de informare. Pentru noi poliţiştii, bilanţul este însă încununat de realitatea îmbucurătoare din teren – nici un accident rutier în care să fie implicaţi copii la nivelul întregului judeţ!

„Educaţia pentru viaţă contează!” este cel mai amplu program de prevenire a accidentelor rutiere cu implicarea copiilor iniţiat la nivelul IPJ Suceava. După ,,Săptămâna Educaţiei Rutiere”, din perioada 07 – 11.11.2016, programul va planifica alte săptămâni tematice, fiind vizată şi pregătirea elevilor pentru vacanţa de iarnă şi riscurile rutiere implicite, dar şi sensibilizarea şi responsabilizarea adulţilor cu privire la problematica rutieră.

IPJ Suceava
Mai nouă Mai veche