Trimitere în judecată: Neculai Stănescu, Zînica Stănescu - evaziune fiscală în formă continuată

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor STĂNESCU NECULAI ŞI STĂNESCU ZÎNICA, cercetaţi în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, săvârşită în formă continuată.

Probatoriul administrat în cauză, pe parcursul urmăririi penale, a relevat următoarea situaţie de fapt:
În perioada 2013 – 2014 inculpaţii STĂNESCU NECULAI ŞI STĂNESCU ZÎNICA au administrat efectiv societatea M. S.R.L., obiectul principal de activitate al societăţii fiind recuperarea materialelor reciclabile sortate. Activitatea societăţii a constat, în principal, în achiziţia de la persoane fizice şi apoi livrarea de deşeuri fier vechi şi neferoase către societăţi comerciale din judeţul Suceava şi din ţară şi s-a desfăşurat la sediul social al societăţii, din comuna Cornu Luncii, judeţul Suceava, şi la punctul de lucru din oraşul Frasin, judeţul Suceava.
În perioada ianuarie 2013 - septembrie 2014, inculpaţii Stănescu Neculai şi Stănescu Zînica, în calitate de administratori de fapt şi de drept ai S.C. M. S.R.L., au omis evidenţierea în actele contabile ale societăţii a operaţiunilor comerciale de livrare şi achiziţie deşeuri feroase şi neferoase, în scopul sustragerii de la plata către bugetul de stat a sumei de 125.653 lei, reprezentând impozit pe profit, impozit pe venit şi TVA, astfel:
- nu au înregistrat în evidenţa contabilă operaţiunile de achiziţie de fier vechi de la persoane fizice în cantitate de totală de 476.480 kg şi în valoare de 340.287 lei, sustrăgându-se de la plata către bugetul de stat a sumei de 54.532 lei, reprezentând impozit pe venit cu reţinere la sursă;
- nu au înregistrat în evidenţa contabilă livrările de fier vechi către alte societăţi în cantitate de totală de 476.480 kg şi nu au evidenţiat veniturile obţinute în sumă totală de 440.087,48 lei. În acest mod, inculpaţii s-au sustras de la plata către bugetul de stat a sumei de 70.414 lei, reprezentând impozit pe profit;
- nu au înregistrat în evidenţa contabilă livrările de deşeuri PET în cantitate de 1.062 kg şi în sumă totală de 1.767 lei şi nu au evidenţiat aceste venituri. În acest mod, inculpaţii s-au sustras de la plata către bugetul de stat a sumei totale de 707 lei, reprezentând impozit pe profit în sumă de 283 lei şi TVA în sumă de 424 lei.

Pentru a se evita ascunderea, distrugerea, înstrăinarea sau sustragerea, de la urmărire, a bunurilor ce pot servi la garantarea reparării pagubei produse prin infracţiune, în cauză s-a instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor (o clădire, două suprafeţe de teren şi trei autovehicule).

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Suceava.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

PRIM PROCUROR, 
Lucian STĂNESCU 

purtător de cuvânt,
PROCUROR ŞEF SECŢIE,
Maria Cristina CIORNEI
Mai nouă Mai veche