Broșteni: Consilierul local Mircea Păușeriu, acuzat de conflict de interese administrativ și penal

Agenția Naționalã de Integritate a constatat existența conflictului de interese de naturã administrativã, precum și indicii privind existența conflictului de interese de naturã penalã, în cazul lui Mircea Păușeriu, consilier local al orașului Broșteni, județul Suceava.

Mircea Păușeriu, în calitate de consilier local, având un interes personal de naturã patrimonialã, a participat la deliberarea și adoptarea Hotãrârii Consiliului Local al orașului Broșteni „privind organizarea pãșunatului în anul 2010”, în temeiul cãreia a fost încheiat contractul de închiriere a terenurilor pentru pãșunat între Consiliul local al comunei Broșteni și Asociația crescătorilor de animale „Ciobănașul” Broșteni, asociație în cadrul cãreia persoana evaluatã deține calitatea de membru și a deținut funcția de președinte.

Totodatã, persoana evaluatã a participat la deliberarea și adoptarea Hotãrârii Consiliului Local al orașului Broșteni „privind menținerea contractului de închiriere încheiat între Consiliul local al comunei Broșteni și Asociația crescãtorilor de animale „Ciobãnașul” Broșteni în forma inițialã”.

Deși avea posibilitatea sã anticipeze cã o decizie prin care s-ar aproba închirierea pãșunilor prezintã un avantaj pentru asociație, în cadrul cãreia deține calitatea de membru (prin închirierea pãșunilor, acesta a obținut venituri din folosirea și exploatarea acestora, respectiv din creșterea și vânzarea animalelor, venituri care au crescut patrimoniul personal), persoana evaluatã nu a anunțat la începutul dezbaterilor interesul personal pe care îl avea în problema respectivã și nu s-a abținut de la vot (a votat „pentru”).

Astfel, persoana evaluatã a încãlcat dispozițiile art. 70 și 77 din Legea 161/2003, coroborate cu dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/ 2001 și art. 75 și art. 77 din Legea 393/2004.

Ulterior adoptãrii hotãrârilor, în calitate de asociat unic și administrator al S.C. Pauseriu Med-Vet S.R.L., a încheiat douã contracte de execuție lucrãri de defrișãri și de aducție apã cu Asociația Crescãtorilor de Animale „Ciobãnașul” Broșteni - contracte încheiate în vederea aplicãrii mãsurilor ce trebuiau respectate de crescãtori, pentru a putea beneficia de subvenții (deși cunoștea faptul cã Hotãrârea Consiliului Local al orașului Broșteni și contractul de închiriere pãșune au fost anulate și astfel contractul era folosit ilegal pentru obținerea subvențiilor).

Astfel, deoarece existã indicii privind posibila sãvârșire a infracțiunii de conflict de interese, Agenția Naționalã de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângã Judecãtoria Vatra Dornei în vederea verificãrii indiciilor privind sãvârșirea de cãtre PÃUȘERIU MIRCEA a infracțiunii de conflict de interese, prevãzutã de art. 301 din Codul Penal al României.

Persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiazã - de a fi asistată sau reprezentată de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le considerã necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris.
Mai nouă Mai veche