E oficial! Călugării de la Putna, anchetați penal pentru ucidere din culpă în cazul morții seminaristului Sebastian Lungu



La data de 11.08.2017 ora 13:18 lucrătorii Postului de poliţie Putna au fost anunţaţi de către ofiţerul de serviciu din cadrul Poliţiei mun. Rădăuţi cu privire la faptul că Spitalul Judeţean Suceava a sesizat telefonic că în cursul aceleiaşi zile, la această unitate medicală a fost adus numitul L.S. în vârstă de 17 ani, prezentând diagnosticul „contuzie toraco-cervicală, secţiune carotidă” ca urmare a unei vătămări corporale suferite pe raza comunei Putna, jud. Suceava.

Din verificări s-a stabilit că minorul L.S. este elev al Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare” Iaşi şi de aproximativ o săptămână se afla la Mănăstirea Putna unde desfăşura activităţi de voluntariat.

Pentru efectuarea de cercetări în vederea clarificării împrejurărilor în care s-a produs vătămarea minorului L.S. s-a format un dosar penal, înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi.

Cercetările au fost continuate de lucrătorii Postului de poliţie Putna, care la data de 11.08.2017 au dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală din culpă.

Ulterior, la data de 15.08.2017, având în vedere decesul minorului L.S., s-a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei din infracţiunea de vătămare corporală din culpă în infracţiunea de ucidere din culpă.

La data de 16.08.2017, prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți a dispus preluarea cauzei în urmărire penală proprie a procurorului. Astfel, la data de 16.08.2017 procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi a dispus schimbarea încadrării juridice a faptei din ucidere din culpă, prev. de art. 192 al.1 Cod penal, în ucidere din culpă, prev. de art. 192 al.2 Cod penal, precum şi începerea urmăririi penale in rem cu privire la săvârşirea infracţiunilor de neluarea măsurilor legale de securitate în muncă şi nerespectarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă.

Urmărirea penală se desfășoară cu sprijinul organelor de poliție și a organelor de specialitate din cadrul ITM Suceava.

Pe măsura derulării cercetărilor, vom informa opinia publică.

Precizăm că efectuarea urmăririi penale in rem, cu privire la faptă, este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

PRIM PROCUROR,
Lucian Stănescu

purtător de cuvânt,
PROCUROR ŞEF SECŢIE,
Maria Cristina CIORNEI

Mai nouă Mai veche